Kortsynet på grund af brødspisning

Kortsynet på grund af brødspisning 

Årsagen for kortsynethed hos voksne er at finde i overspisning af brød og andre madvarer, der indeholder meget stivelse frem for øget læseglæde og at bogen holdes for tæt op ad øjnene. Det mener en gruppe amerikanske og australske forskere.

Årsagen for kortsynethed hos voksne er at finde i overspisning af brød og andre madvarer, der indeholder meget stivelse frem for øget læseglæde og at bogen holdes for tæt op ad øjnene. Det mener en gruppe amerikanske og australske forskere.

Forskerne fortæller at kost der indeholder højt koncentrat af stivelse, som brød og morgenmadsprodukter, øger kroppens insulin-niveau hos de unge og at det har en effekt på øjets udvikling.

Teorien skal være med til at forklare øget forekomst af kortsynethed hos den vestlige befolkning i løbet af de sidste 200 år. Omkring 30% lider nu af kortsynethed.

Den moderne kost indeholder mere stivelse end før i tiden. Det betyder at kroppen reagerer på stivelsen ved at producere mere insulin og dermed falder niveauet af et bestemt protein i kroppen der har en rolle at spille i øjets udvikling, formering af øjnebunden og øjets linse. Hvis øjet vokser sig for stort kan linsen ikke længere flytte et skarpt billede til synsnerven. Udover for meget stivelse i føden er gammelmandssukkersyge og overvægt begge to tilstande der påvirker insulinproduktionen med synsforstyrrelser af samme art som følge. Ved at give børn og unge med symptomerne mere proteinrig kost har man kunnet forsinke udviklingen.
For at underbygge teorien har forskerne sammenlignet og forsket i mindre samfund hvor ændringer i kosten er godt målbare. I nogle eskimosamfund var forekomsten af kortsynethed på 1% i starten af sidste århundrede - nu er forekomsten op på 50%. Man mente først at det var på grund af øget læsning. Men nu er der som sagt andre boller på suppen. De forskere der hæler til den teori at årsagen til kortsynethed stammer fra for meget stivelse i kosten peger på at at øget læsning ikke forklarer hvorfor forekomsten af symptomerne er mindre hos samfund der har adopteret vestlig livsstil uden at det omfatter den vestlige diæt. F.x. har børn på Vanuatu øerne i Stillehavet 8 times skolegang hver dag, men kun 2% lider af kortsynethed. På Vanuatu øerne spiser man først og fremmest fisk og kokosnødder frem for hvidt brød, morgenkorn og andre produkter der indeholder stivelse.

Demens: Sådan kan højt LDL-kolesterolniveau påvirke hjernen.
Sundhed
Ny viden om kolesterol og demens 

Ny forskning fra The Lancet Commission i 2024 kaster lys over en vigtig forbindelse mellem kolesterol og risikoen for at udvikle demens. Forskningen ændrer forståelsen af sammenhængen mellem hjertesundhed og hjernesundhed, og understreger vigtigheden af at overvåge kolesterolniveauer gennem hele…

Læs mere
Kost & Ernæring
5 gode grunde til at spise chokolade i julen 

I tiden op til jul, hvor man ved enhver lejlighed bliver budt på søde sager, kan det være en god idé at huske på, at vælger man den mørke chokolade frem for den lyse, så er chokolade faktisk et rigtig sundt og fornuftigt alternativ til de fede vaniljekranse, klejner, is-deserter og slik.

Ifølge…

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft 

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Det sunde granatæble 

Granatæblet er en spændende frugt. Med sine mange små frø, har den gennem tiden været et symbol på frugtbarhed, og nævnes både i Bibelen, Koranen og Østens eventyr. Frugten har været dyrket i mere end 4.000 år, men er først de senere år opnået popularitet i nordeuropa.

Læs mere
Kost & Ernæring
Cider - en sundhedsdrik 

Rødvin og grønt te har hidtil scoret højest på ranglisten over flydende former for antioxidanter, men også den fermenterede drik, cider, er at finde på listen.

Læs mere
Sundhed
Spiser du heller ikke fisk? 

Selvom vi, ifølge de officielle kostråd, bør spise fisk som hovedmåltid mindst to gange om ugen, så viser nye beregninger fra DTU Fødevareinstituttet, at mange af os ikke engang spiser fisk til aftensmad én gang om ugen. Således viser de seneste tal, at det samlede fiskeindtag for børn og voksne er…

Læs mere
Økologi
Småbørnsfamilier køber mest økologi 

Familier med børn i alderen 0-6 år løber med en klar førsteplads som dem, der lægger flest økologiske varer i indkøbskurven, viser Økologisk Landsforenings nye markedsnotat.

Læs mere
Vildmedost.dk
Kost & Ernæring
Vildmedost.dk 

Nu lancerer Mejeriforeningen kampagnen Vildmedost.dk, som skal inspirere forældre til at lade deres børn spise mere ost.

Læs mere
Skyrs succes
Kost & Ernæring
Skyrs succes 

Skyr er lidt af et vidunderprodukt: Smagen er rund og syrlig, konsistensen fed og cremet, alligevel hører skyr til blandt de magre surmælksprodukter.

Læs mere
Sundhed
Moderne kostråd 

Vælg fuldkorn, spis mere fisk og spis mad med mindre salt. Sådan lyder budskabet i tre af de ti kostråd, som skal guide danskerne til en sundere og mere aktiv livsstil. Bag de 10 kostråd står Fødevarestyrelsen. Styrelsen har hentet solid videnskabelig rygdækning hos ledende danske forskere i…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Shopping
^