Årsagen for kortsynethed hos voksne er at finde i overspisning af brød og andre madvarer, der indeholder meget stivelse frem for øget læseglæde og at bogen holdes for tæt op ad øjnene. Det mener en gruppe amerikanske og australske forskere.
Forskerne fortæller at kost der indeholder højt koncentrat af stivelse, som brød og morgenmadsprodukter, øger kroppens insulin-niveau hos de unge og at det har en effekt på øjets udvikling.
Teorien skal være med til at forklare øget forekomst af kortsynethed hos den vestlige befolkning i løbet af de sidste 200 år. Omkring 30% lider nu af kortsynethed.
Den moderne kost indeholder mere stivelse end før i tiden. Det betyder at kroppen reagerer på stivelsen ved at producere mere insulin og dermed falder niveauet af et bestemt protein i kroppen der har en rolle at spille i øjets udvikling, formering af øjnebunden og øjets linse. Hvis øjet vokser sig for stort kan linsen ikke længere flytte et skarpt billede til synsnerven. Udover for meget stivelse i føden er gammelmandssukkersyge og overvægt begge to tilstande der påvirker insulinproduktionen med synsforstyrrelser af samme art som følge. Ved at give børn og unge med symptomerne mere proteinrig kost har man kunnet forsinke udviklingen.
For at underbygge teorien har forskerne sammenlignet og forsket i mindre samfund hvor ændringer i kosten er godt målbare. I nogle eskimosamfund var forekomsten af kortsynethed på 1% i starten af sidste århundrede - nu er forekomsten op på 50%. Man mente først at det var på grund af øget læsning. Men nu er der som sagt andre boller på suppen. De forskere der hæler til den teori at årsagen til kortsynethed stammer fra for meget stivelse i kosten peger på at at øget læsning ikke forklarer hvorfor forekomsten af symptomerne er mindre hos samfund der har adopteret vestlig livsstil uden at det omfatter den vestlige diæt. F.x. har børn på Vanuatu øerne i Stillehavet 8 times skolegang hver dag, men kun 2% lider af kortsynethed. På Vanuatu øerne spiser man først og fremmest fisk og kokosnødder frem for hvidt brød, morgenkorn og andre produkter der indeholder stivelse.