Frugt-sukkerallergi

Frugt-sukkerallergi

Frugt-sukkerallergi 

Nogle er overfølsomme over for bønner og fiberrig kost. Hos andre er problemet mælk og is.

Ifølge amerikanske forskere er årsagen til luft i tarmene og smerter i maven tit og ofte at finde i overfølsomhed over for sukker i frugt, sodavand og honning. Den overfølsomme kan opleve en reaktion i kroppen der ligner anden allergi over for fødevarer, f.x. mælkeallergi. Den eneste forskel er at kroppen reagerer på frugtsukker.

Følsomhed over for frugtsukker kan være forklaringen på mavesmerter hos mennesker, hvor man tidligere ikke har fundet årsagen, fortæller forskerne fra Universitetet i Iowa. For mange er situationen vedvarende og der søges ikke hjælp. Man har da bare lidt ondt i maven af og til! Men andre kan opleve diarre eller kramper i maven og det kan alvorligt påvirke hverdagen.

Forskerne undersøgte først og fremmest en gruppe mennesker, der lider af mavesmerter, ingen har kunnet forklare. Det viste sig at de mennesker, der lider af overfølsomhed for frugtsukker blandt andet producerer ualmindelig meget methan gas i tarmene.

Forskerne anbefaler at der forskes yderligere på sammenhængen mellem frugtsukker og stress i fordøjelsessystemet. Men indtil forklaringen er funden anbefales de lidende at begrænse mængden af frugtsukker i den daglige føde.

Frugtsukker findes i frugt, juice, honning, adskillige fødevarer og sodavand, for at nævne noget.

"Lige som med mælkeallergi kan man undersøge om vedkommende lider af sukkerallergi, alt der kræves er en enkelt blodprøve. Og med ændring i kosten kan symptomerne næsten fjernes. Det er en helt ny ide og størstedelen af læger og sundhedspersonale er ikke opmærksomme på problemet. Men netop undersøgelser af denne art kan hjælpe på bevidstheden," siger Peter McNally, der har forestået undersøgelsen.


For E-pressen.dk af Marianna Fridjonsdottir, kokkeleg.dk.

Kost & Ernæring
Døjer du med oppustethed og mavebesvær? 

Ny bog præsentere 'Low FODMAP diet', som går ud på at begrænse eller helt undgå en gruppe af kulhydrater, der ifølge diætister er årsag til de gener man oplever, når man har irritabel tarm.

Læs mere
Kost & Ernæring
LCHF - spis dig mæt og glad 

Kosttrenden LCHF - Low Carb High Fat, vinder frem. Her handler det om at skære ned på kulhydraterne og i stedet øge indtaget af fedt. Ny bog introducerer principperne sammen med 70 lækre opskrifter

Læs mere
Kost & Ernæring
Varme supper - Quick fix 

Dage med regn og rusk indbyder til hygge i sofahjørnet, levende lys, gode bøger og en god varm suppe. Det behøver ikke være tidskrævende at lave sunde og velsmagende supper.

Læs mere
Kost & Ernæring
Syv sunde skridt  

Lad Anette Harbech Olesen inspirere og motivere dig til at få gjort noget ved dine dårlige vaner. Lær, hvad der er godt for din sundhed og hvorfor, og mærk, hvordan du med små daglige, sunde tiltag, kan få større livsglæde og balance ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Stevia - sødt uden sukker 

Udtræk fra planten Stevia er en populær erstatning for sukker og sødemidler. Her er bogen om Stevia med opskrifter og tips til, hvordan du anvender det populære alternativ til sukker...

Læs mere
Kost & Ernæring
Mindful spisning 

Mindful spisning er en helt ny måde at tænke spisning og mad på. Det handler ikke om hvad du spiser, men hvordan du spiser, siger Per Brændgaard i interview omkring den nye bog. Se det her ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Havregryn beskytter mod tarmkræft 

Kostfibre har en beskyttende effekt mod tyktarmskræft. Det bekræfter et nyt studie – og det er især kostfibre fra helt almindelige kornprodukter, som rugbrød og havregryn, der viser sig at være særligt gavnlige mod sygdommen.

Læs mere
Kost & Ernæring
Maven i balance 

Oppustethed, udspilet mave, smerter og ubehag. Trænger du til at få maven i balance?

Læs mere
Kost & Ernæring
Yoghurt to go, tak 

Det er særligt singler og par uden børn, som har en forkærlighed for drikkeyoghurter ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Spis fibre 

En kost rig på fibre, er ikke kun godt for fordøjelsen. Fiberrig kost kan også være slankende, fordi den giver en god mæthedsfornemmelse – og så kan den også være særdeles velsmagende ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^