Ferietid er slanketid

Ferietid er slanketid 

Når den overvægtige kommer ud af det daglige tummerum er det tid til livsstilændringer

1,3 mio. danskere er overvægtige, 400.000 er direkte fede og 100.000 vejer så meget, at det truer deres helbred.- De nyeste danske tal viser, at overvægt og fedme i disse år er skyld i en lang række folkesygdomme, blandt andet hjerte-karsygdomme og "gammelmandssukkersyge" (diabetes 2). Men tallene viser også, at fedme er tæt på at udkonkurrere tobaksrygning, som den største dødsårsag, der kan forebygges, fortalte fødevareminister Mariann Fischer Boel tidligere på året, hvor to oplæg fra Ernæringsrådet og Sundhedstyrelsen blev præsenteret.Der er behov for at skabe en bevidsthed blandt overvægtige og deres omgivelser om, at svær overvægt er en tilstand, som medfører alvorlige helbredskonsekvenser, og som kræver en vedvarende indsats.Det betyder, at den overvægtiges handlekompetence skal øges i forhold til at tabe i vægt på en hensigtsmæssig måde og bevare vægttabet. Samtidig skal der etableres en forståelse i den overvægtiges familie og omgangskreds om at yde støtte til vægttab og til en livslang vedligeholdelse af det opnåede vægttab.Selvom ferien for mange er ved at rinde ud er den et rigtig godt tidspunkt til at lægge vanerne om på. I forvejen er det daglige mønster jo brudt lidt op i og med at arbejdet ikke kalder.- I forhold til den travle hverdag har vi i ferien masser af tid og overskud til at spille, gå, cykle og løbe, mener diætist i Nordjyllands Amt, Lena Therkelsen. Og aktivitet er et af nøgleordene i kampen mod overvægt. Danskernes samlede fedtforbrug stiger nemlig ikke længere, men vi er alligevel mere overvægtige. Det skyldes først og fremmest, at vi bevæger os for lidt. Vi vil indhente en tredjedel af den energi, som kroppen bruger hver dag, hvis vi dropper vores luksusvaner og bevæger os.Men mere bevægelse gør det ikke alene, for der skal simpelthen skæres ned på den daglige kostindtagelse. De første par dage af ferien kan så bruges på at skrive ned hvad der spises og hvornår, så der er et overblik over hvad man egentlig indtager i løbet af dagen.Derefter er det så op til ens egen vilje om man vil lægge livet om i samarbejde med de nærmeste. Der skal nemlig lidt hjælp og støtte til og hvis du så er på vej hen i skabet efter en kage ville det måske være en ide at åbne døren til køleskabet og så snuppe en af gulerødderne, der ligger derinde i et vandbad i stedet.De første uger er de værste for da opleves der en tomhed og sult i maven, men langsomt begynder maven at reagere overfor større portioner, hvor du eventuelt føler en pressen og en grufuld mæthed, som bare er for meget - og så er målet nærmere.Men - at slanke sig koster, for der bør hele tiden være frisk frugt og grønt, så når du er lidt småsulten i den første tid er det med at gribe et stykke frugt.

<link https: www.kvindeguiden.dk _blank>Se vores kanal Sund & sund

Fermenterede fødevarer og serotonin – forbindelsen mellem tarm og hjerne
Sundhed
Kan fermenteret mad påvirke dit humør? Tarmfloraens skjulte forbindelse til mental sundhed 

Måske har du hørt om den særlige forbindelse mellem tarmen og hjernen – et samspil, der i de seneste år har fået stor opmærksomhed i forskningen. Det viser sig, at de bakterier, der lever i vores fordøjelsessystem, ikke kun påvirker vores fysiske helbred, men også vores mentale velbefindende. Men…

Læs mere
Hvordan fermenterede fødevarer fremmer en sund fordøjelse
Sundhed
Fermenteret mad og din tarmflora – hvad siger forskningen? 

Tarmen spiller en central rolle for kroppens sundhed, og en balanceret tarmflora er afgørende for fordøjelsen, immunforsvaret og optagelsen af næringsstoffer. Men hvordan påvirker fermenteret mad denne vigtige balance? Forskning peger på, at de naturlige bakterier i fermenterede fødevarer kan have…

Læs mere
Syltning eller fermentering - Hvad er sundest?
Kost & Ernæring
Syltning vs. fermentering – hvad er forskellen, og hvad kan du fermentere? 

Fermenterede fødevarer er blevet populære for deres mulige sundhedsfordele, mens syltning længe har været brugt som en nem måde at konservere mad på. Men hvad er egentlig forskellen mellem de to metoder – og hvorfor bliver fermentering ofte fremhævet som det sundere valg?

Både syltning og…

Læs mere
Fermenteret mad er en trend – men hvad siger forskningen om sundhedsfordelene?
Sundhed
Hvad er hypen omkring fermenteret mad? 

Kimchi, kombucha, surkål og kefir – fermenterede fødevarer er overalt for tiden. Sundhedsblogs og medier bugner af opskrifter på fermenteret mad, men hvad er det egentlig, der gør dem så specielle? Er det blot endnu en sundhedstrend, eller er fermenteret mad noget vi alle burde finde plads til på…

Læs mere
Fermenterede fødevarer indeholder gavnlige bakterier, der kan understøtte fordøjelsen og vægtbalancen
Sundhed
Kan fermenterede fødevarer fremme vægttab? 

Fermenterede fødevarer har fået stigende opmærksomhed for deres gavnlige effekter på tarmfloraen, men kan de også spille en rolle i vægttab? Forskning tyder på, at en sund tarmflora kan være en nøglefaktor i reguleringen af appetit, stofskifte og fordøjelse – og her kan fermenterede fødevarer gøre…

Læs mere
Demens: Sådan kan højt LDL-kolesterolniveau påvirke hjernen.
Sundhed
Ny viden om kolesterol og demens 

Ny forskning fra The Lancet Commission i 2024 kaster lys over en vigtig forbindelse mellem kolesterol og risikoen for at udvikle demens. Forskningen ændrer forståelsen af sammenhængen mellem hjertesundhed og hjernesundhed, og understreger vigtigheden af at overvåge kolesterolniveauer gennem hele…

Læs mere
Kost & Ernæring
5 gode grunde til at spise chokolade i julen 

I tiden op til jul, hvor man ved enhver lejlighed bliver budt på søde sager, kan det være en god idé at huske på, at vælger man den mørke chokolade frem for den lyse, så er chokolade faktisk et rigtig sundt og fornuftigt alternativ til de fede vaniljekranse, klejner, is-deserter og slik.

Ifølge…

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft 

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Det sunde granatæble 

Granatæblet er en spændende frugt. Med sine mange små frø, har den gennem tiden været et symbol på frugtbarhed, og nævnes både i Bibelen, Koranen og Østens eventyr. Frugten har været dyrket i mere end 4.000 år, men er først de senere år opnået popularitet i nordeuropa.

Læs mere
Kost & Ernæring
Cider - en sundhedsdrik 

Rødvin og grønt te har hidtil scoret højest på ranglisten over flydende former for antioxidanter, men også den fermenterede drik, cider, er at finde på listen.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Rugbrødsglæde – bag lækkert surdejsrugbrød af Åse Solvej Hansen – lær at bage det perfekte rugbrød
Åse Solvej Hansen - Rugbrødsglæde

Der er en særlig glæde ved at bage sit eget rugbrød – duften, smagen og følelsen af at skabe noget fra bunden. 'Rugbrødsglæde – bag lækkert surdejsrugbrød' giver dig en grundig introduktion til surdejsbagning, så du nemt kan lave velsmagende og næringsrige rugbrød hjemme i dit eget køkken.

Læs mere
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Shopping
^