40 millioner overvægtige europæere

40 millioner overvægtige europæere 

Flere og flere overvægtige europæere er blevet et stort problem i EU. Antallet af svært overvægtige er stigende og det samme gælder de følgesygdomme som fedme medfører....

Flere og flere overvægtige europæere er blevet et stort problem i EU. Antallet af svært overvægtige er stigende og det samme gælder de følgesygdomme som fedme medfører.
Under det danske EU-formandskab sætter man derfor fokus på fedme, for at få startet en dialog og for på sigt få slanket den europæiske befolkning. Derfor har Sundhedsstyrelsen under dansk formandskab taget initiativ til en konference om fedme, som startede den 11. september i Axelborg i København.

Sundhedsstyrelsens hensigt er at skabe faglig opmærksomhed om svær overvægt, få de faglige miljøer i Europa til at interessere sig for problemet og engagere sig i en faglig rådgivning, så vi kan få formuleret nationale programmer, der kan adressere denne problemstilling. Det er så noget vi så må lægge op til det politiske niveau at forholde sig til, siger medicinaldirektør Jens Kr. Gøtrick.

Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen var med til at åbne konferencen. Han vil gerne være med til at sikre den politiske vilje, som medicinaldirektøren efterlyser. Han mener, at samfundet må være med til at sikre, at folk får en sundere livsstil.

"Det kan ikke betragtes som en privatsag at være svært overvægtig. Svær overvægt har store økonomiske og menneskelige omkostninger for både den enkelte og for samfundet, fordi svær overvægt øger risikoen for tabte leveår og for tidlig død og samtidig belaster sundhedsvæsenets budget hårdt," siger Lars Løkke Rasmussen.

Ministeren ser det som en positiv mulighed, at få fedme sat på dagsordenen for hele EU. Som formand for EU, mener han, at de europæiske landene i højere grad skal udveksle erfaringer. Derfor ser han gode muligheder ved den konference, som Sundhedsstyrelsen afholder.

Fedme er ikke et nationalt problem. Det er et problem i eksempelvis hele EU. Vi ved også, at mange tiltag vedrørende vores normer, udvikling i fødevarer og fritid- og arbejdsliv foregår på tværs af grænserne. Derfor er det vigtigt at få sat overvægt på den europæiske dagsorden, hvor der er mulighed for at udveksle erfaringer og gode ideer og etablere netværk, siger Sundhedsministeren.

Udviklingen har været voldsom de senere år. Samlet set skønner sundhedsstyrelsen, at 40 mio. europæere er overvægtige. Ifølge Sundhedsstyrelsen lider mellem 10 og 20 procent af Europas mandlige befolkning af svær overvægt. For de europæiske kvinders vedkommende gælder det mellem 10 og 25 procent. Det er tal, som sundhedsstyrelsen finder alarmerende og som har været en dyster årsag til, at man afholder konferencen.

Dystert er det også, at ca. 6 mio. af de omkring 40 mio. overvægtige europæere ifølge Sundhedsstyrelsen skønnes at være børn. Man skønner, at de fleste børn, som vokser op med overvægt, bliver ved med at være overvægtige, når de bliver voksne. Yderligere har børn psykosociale problemer, fordi de bliver mobbet og får problemer med deres selvværd.

Manglende selvværd er en faktor, som angår både overvægtige børn og voksne. I det hele taget er der ifølge Sundhedsstyrelsen flere faktorer som gør, at overvægtige kan være psykisk hårdt belastet.

En undersøgelse viser, at overvægtige oftere lider af depression og angst end andre. Andre faktorer som spiller ind er, at de også udsættes for isolation, diskrimination og ensomhed. Ligeledes er der en række fysiske skavanker forbundet med overvægt. Der er større risiko for følgesygdomme, som hjerte- karsygdomme og type 2 diabetes.

Af Danmark.dk for KvindeGuiden.dk



Fermenterede fødevarer og serotonin – forbindelsen mellem tarm og hjerne
Sundhed
Kan fermenteret mad påvirke dit humør? Tarmfloraens skjulte forbindelse til mental sundhed 

Måske har du hørt om den særlige forbindelse mellem tarmen og hjernen – et samspil, der i de seneste år har fået stor opmærksomhed i forskningen. Det viser sig, at de bakterier, der lever i vores fordøjelsessystem, ikke kun påvirker vores fysiske helbred, men også vores mentale velbefindende. Men…

Læs mere
Hvordan fermenterede fødevarer fremmer en sund fordøjelse
Sundhed
Fermenteret mad og din tarmflora – hvad siger forskningen? 

Tarmen spiller en central rolle for kroppens sundhed, og en balanceret tarmflora er afgørende for fordøjelsen, immunforsvaret og optagelsen af næringsstoffer. Men hvordan påvirker fermenteret mad denne vigtige balance? Forskning peger på, at de naturlige bakterier i fermenterede fødevarer kan have…

Læs mere
Syltning eller fermentering - Hvad er sundest?
Kost & Ernæring
Syltning vs. fermentering – hvad er forskellen, og hvad kan du fermentere? 

Fermenterede fødevarer er blevet populære for deres mulige sundhedsfordele, mens syltning længe har været brugt som en nem måde at konservere mad på. Men hvad er egentlig forskellen mellem de to metoder – og hvorfor bliver fermentering ofte fremhævet som det sundere valg?

Både syltning og…

Læs mere
Fermenteret mad er en trend – men hvad siger forskningen om sundhedsfordelene?
Sundhed
Hvad er hypen omkring fermenteret mad? 

Kimchi, kombucha, surkål og kefir – fermenterede fødevarer er overalt for tiden. Sundhedsblogs og medier bugner af opskrifter på fermenteret mad, men hvad er det egentlig, der gør dem så specielle? Er det blot endnu en sundhedstrend, eller er fermenteret mad noget vi alle burde finde plads til på…

Læs mere
Fermenterede fødevarer indeholder gavnlige bakterier, der kan understøtte fordøjelsen og vægtbalancen
Sundhed
Kan fermenterede fødevarer fremme vægttab? 

Fermenterede fødevarer har fået stigende opmærksomhed for deres gavnlige effekter på tarmfloraen, men kan de også spille en rolle i vægttab? Forskning tyder på, at en sund tarmflora kan være en nøglefaktor i reguleringen af appetit, stofskifte og fordøjelse – og her kan fermenterede fødevarer gøre…

Læs mere
Demens: Sådan kan højt LDL-kolesterolniveau påvirke hjernen.
Sundhed
Ny viden om kolesterol og demens 

Ny forskning fra The Lancet Commission i 2024 kaster lys over en vigtig forbindelse mellem kolesterol og risikoen for at udvikle demens. Forskningen ændrer forståelsen af sammenhængen mellem hjertesundhed og hjernesundhed, og understreger vigtigheden af at overvåge kolesterolniveauer gennem hele…

Læs mere
Kost & Ernæring
5 gode grunde til at spise chokolade i julen 

I tiden op til jul, hvor man ved enhver lejlighed bliver budt på søde sager, kan det være en god idé at huske på, at vælger man den mørke chokolade frem for den lyse, så er chokolade faktisk et rigtig sundt og fornuftigt alternativ til de fede vaniljekranse, klejner, is-deserter og slik.

Ifølge…

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft 

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Det sunde granatæble 

Granatæblet er en spændende frugt. Med sine mange små frø, har den gennem tiden været et symbol på frugtbarhed, og nævnes både i Bibelen, Koranen og Østens eventyr. Frugten har været dyrket i mere end 4.000 år, men er først de senere år opnået popularitet i nordeuropa.

Læs mere
Kost & Ernæring
Cider - en sundhedsdrik 

Rødvin og grønt te har hidtil scoret højest på ranglisten over flydende former for antioxidanter, men også den fermenterede drik, cider, er at finde på listen.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Michelle Kristensen – Sund is - Politikens Forlag
Michelle Kristensen – Sund is

Hvordan laver man is, der både er sund, nem at lave og smager som en drøm?

I bogen 'Sund is' deler Michelle Kristensen 50 helt unikke opskrifter på is, du kan nyde med god samvittighed – uanset om du bruger ismaskine, Ninja Cream*, blender eller bare en fryser.

Læs mere
Rugbrødsglæde – bag lækkert surdejsrugbrød af Åse Solvej Hansen – lær at bage det perfekte rugbrød
Åse Solvej Hansen - Rugbrødsglæde

Der er en særlig glæde ved at bage sit eget rugbrød – duften, smagen og følelsen af at skabe noget fra bunden. 'Rugbrødsglæde – bag lækkert surdejsrugbrød' giver dig en grundig introduktion til surdejsbagning, så du nemt kan lave velsmagende og næringsrige rugbrød hjemme i dit eget køkken.

Læs mere
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Shopping
^