Så let forebygger du menstruationssmerter

Så let forebygger du menstruationssmerter

Så let forebygger du menstruationssmerter 

Omtrent hver fjerde danske kvinde lider voldsomt af smerter, oppustethed, depression, og humørsvingninger før og under menstruationen, men forskere fra Århus Universitet har fundet en ny måde at forebygge symptomerne på - med fiskeolie og vitamin B12

Af VitaViva.com

Har du underlivssmerter og hovedpine, og er humøret en ren krudttønde i dagene op til din menstruation - så tilhører du efter alt at dømme de 25% af danske kvinder, som lider af alvorlige menstruationsproblemer (dysmenorre). Det kan være stærkt belastende både for dig selv og dine omgivelser, specielt fordi du mest af alt har lyst til at trække gardinerne for, slukke lyset, lægge dig i din seng og tude.

Hidtil har den eneste konventionelle behandling for menstruationsgener været hovedpinepiller eller p-piller, men nu har danske forskere fra Århus Universitet fundet frem til, at man ved at tage en kombination af fiskeolie (omega-3 fedtsyrer) og vitamin B12 kan reducere problemerne betydeligt.

78 unge menstruationsbesværede - men ellers sunde og raske - kvinder medvirkede i en undersøgelse, hvor de blev inddelt i fire grupper, som fik en af fire følgende behandlinger: a) omega-3 fedtsyrer alene, b) sælolie, c) omega-3 og vitamin B12, eller d) placebo-kapsler med en daglig dansk gennemsnitskosts fedtindhold.

Vitamin B12 forstærker effekten

Kvinderne i såvel fiskeolie- som sælolie-grupperne fik det bedre i sammenligning med kvinderne i placebo-gruppen, men den klart bedste virkning blev observeret hos de kvinder, der fik fiskeolie i kombination med vitamin B12. Der blev andet rapporteret om en betydelig smertereduktion i forhold til normalt - både underlivssmerter og hovedpine - samt væsentligt mere stabilt humør.

Bente Deutch fra Institut for Miljø- og Arbejdsmedicin, Århus Universitet, som var leder for undersøgelsen, forklarer, at fiskeoliens virkning skyldes dens indvirkning på nogle hormonlignende stoffer i kroppen, som kaldes for prostaglandiner. Fiskeolie fortrænger de skadelige PGE2-prostaglandiner, som fremkalder smerte og ubehag, og fremmer de gavnlige prostaglandiner i stedet.

Det har derimod ikke været muligt at forklare, hvorfor virkningen forbedres, når der samtidigt gives vitamin B12. Forskerne har blot kunnet konstatere, at virkningen af denne kombination er højsignifikant. Måske skyldes det vitamin B12's rolle i forbindelse med dannelsen af aminosyren methionin, som har betydning for den psykiske balance.

Ikke hysteri men biokemi

Der har været en tendens til at kalde dysmenorriske kvinder for hysteriske, fordi man indenfor lægevidenskaben savnede en rationel forklaring på fænomenet. Men nu ved forskere, at det i virkeligheden handler om ren biokemi. Når balancen imellem de gavnlige og de skadelige prostaglandiner forrykkes, sker der nogle kropslige forandringer, som især optræder i forbindelse med menstruationen. Ved at genskabe den normale prostaglandin-balance i kroppen med tilskud af fiskeolie og vitamin B12 kan kvinder imidlertid få det betragteligt bedre, og behandlingen har en række andre fordele. Omega-3 fedtsyrerne i fiskeolie reducerer blandt andet blodet triglyceridindhold og er dermed til at forebygge hjerte-kar-sygdomme, og vitamin B12 forstærker virkningen ved at sænke kolesterol-niveauerne i blodet.

Nyttig for unge piger

Anvendelsen af omega-3 fedtsyrer og vitamin B12 har særlig stor praktisk værdi for de yngre piger og kvinder, som ikke altid spiser varieret nok til at få dækket behovet for vitaminer, mineraler og livsvigtige fedtsyrer. Det kan være, fordi de ikke tager sig den nødvendige tid, eller blot mangel på interesse. Ved at tage det kombinationspræparat (Bio-Marin Plus), som er anvendt i det danske forskningsprojekt, opnår man let og ubesværet adgang til de stoffer, som har vist sig at have den gavnlige virkning.

Bente Deutch og forskerkollegerne har tidligere lavet undersøgelser, som viste, at der var en sammenhæng imellem menstruationssmerter og mængden af fisk, der blev spist, men det er første gang, at forskere har påvist, at kvinder ligefrem kan tage tilskud af fiskeolie.

Sundhed
Bliv klogere på årsagen til smerter i underliv og bækken 

Det er ikke ualmindeligt at kvinder er i tvivl om hvad en generende fornemmelse, en diffus og måske forbigående smerte i underlivet, skyldes. Af samme grund handler mange af de henvendelser læger får fra deres kvindelige patienter netop om denne type symptomer.

Læs mere
Gynækologi
Vulvodyni 

Symptomerne på lidelsen vulvodyni er smerter omkring skedeindgangen. Smerten opstår hovedsagligt ved samleje, ved brug af tampon, eller hvis man på anden vis udsætter områderne for tryk eller friktion.

Læs mere
Sundhed
Årsager til smerter i bækkenet 

Smerter i underlivet kan skyldes muskelspændinger og myoser i bækkenbunden. Årsagen er for nogle kvinder, at de ubevidst spænder så meget i bækkenet, at der opstår muskelinfiltrationer, også kaldet bækkenmyoser.

Læs mere
Gynækologi
Bakteriel vaginose  

Mellem 10- og 40% af alle kvinder kender til problemet med ildelugtende udflåd. Selvom man vasker sig og skifter trusser adskillige gange om dagen, så hjælper det kun kort.

Læs mere
Gynækologi
HPV-vaccination anbefales til alle under 26  

Hvert år får 15.000 kvinder celleforandringer, 5.000 skal have lavet et keglesnit, 400 får livmoderhalskræft - og 175 dør. Samtidig er en stor del af disse kvinder ikke blevet 40 år.

Læs mere
Gynækologi
P-pillens historie 

Ingen medicinsk opfindelse har haft så stor en indflydelse på kvindeliv som p-pillen.

Læs mere
Gynækologi
Diætisten: Kan kostændringer afhjælpe endometriose? 

Jeg er en 30-årig kvinde, der i en årrække har lidt af meget smertefuld endometriose. Jeg ved at overvægt muligvis øger risikoen for lidelsen, men jeg er normalvægtig. Når jeg skriver, så er det fordi jeg i næsten 2 år nu har forsøgt at blive gravid uden held, og er nu i fertilitetsbehandling. Jeg…

Læs mere
Gynækologi
Inkontinens 

Mange kvinder har i kortere eller længere perioder vanskeligt ved at holde på vandet. Særligt i forbindelse med fødsler eller menopause oplever mange kvinder i kortere eller længere perioder af deres liv at lide af inkontinens. Det viser sig ved, at der kommer ukontrollerede urindryp ved bl.a.…

Læs mere
Gynækologi
HPV rammer også kvinder i fast forhold  

HPV er et seksuelt overført virus, som 80% danskere får. I værste fald kan HPV hos kvinder udvikle sig til celleforandringer, hvilket 15.000 danske kvinder oplever årligt. 400 af dem får livmoderhalskræft.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^