HPV rammer også kvinder i fast forhold

Kategori: Gynækologi

De fleste kvinder får HPV, selvom de færreste heldigvis oplever, at det seksuelt overførte virus udvikler sig til celleforandringer og livmoderhalskræft. Mange tror, at HPV kun rammer unge single-kvinder, men også kvinder i fast forhold kan få virusset. Det kommer bag på dem, viser en undersøgelse.

HPV rammer også kvinder i fast forhold  

HPV er et seksuelt overført virus, som 80% danskere får. I værste fald kan HPV hos kvinder udvikle sig til celleforandringer, hvilket 15.000 danske kvinder oplever årligt. 400 af dem får livmoderhalskræft.

Langt de fleste opdager ikke, at de får HPV, fordi de ikke får symptomer, og fordi virusset går i sig selv. Men HPV-virus kan blusse op igen. Risikoen for HPV kædes ofte sammen med nye partnere. Men en ny undersøgelse viser, at HPV kan ramme alle - også kvinder i fast forhold:

”Virus kan blusse op igen efter at have gemt sig i kroppen. I værste fald kan det udvikle sig til celleforandringer og livmoderhalskræft. I parforhold risikerer man fx at smitte hinanden, hvis HPV kommer igen hos manden eller kvinden,” forklarer Jan Blaakær, der er professor og overlæge ved Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

HPV rammer ikke kun unge single-kvinder

En ny undersøgelse fra Netdoktor viser, at mange kvinder ikke ved, at de kan få HPV, selvom de lever i et fast parforhold.
29% af undersøgelsens kvinder under 45 år, som er i fast forhold, angiver således parforholdet som årsag til, at de ikke er vaccineret mod HPV. 38% i samme gruppe tror desuden, at de er blevet for gamle til at få vaccinen.

”HPV rammer ikke kun unge single-kvinder. Kvinder i fast forhold og single-kvinder i 30’erne og 40’erne kan også få HPV. Kræft er noget vi alle frygter, og det er ret unikt, at man kan forebygge HPV-forårsaget kræft - som fx livmoderhalskræft - med en vaccine. Derfor er det relevant for alle seksuelt aktive kvinder at overveje deres risiko og eventuelt tale med deres lægen om det,” siger Rikke Esbjerg, der er læge og direktør hos Netdoktor.

Camilla og Malene overraskede

38-årige Camilla Dyhring fra København og 40-årige Malene Skjødt har deltaget i Netdoktors informationskampagne og undersøgelse. Det kommer bag på dem begge, at de ikke er beskyttet mod HPV, selvom de er i fast forhold og omkring de 40.

”Jeg troede faktisk, at jeg var beskyttet mod HPV i kraft af mit parforhold. Derfor har jeg aldrig overvejet at blive vaccineret – og jeg tror, at det samme gælder mange af mine veninder,” fortæller Camilla Dyhring på 38 år fra København.

”Jeg troede slet ikke, at vaccinen var relevant for min aldersgruppe, men nu vil jeg tale med lægen om, om vaccinen kan være relevant for mig,” siger Malene Skjødt på 40 år.


Sundhed
Bliv klogere på årsagen til smerter i underliv og bækken 

Det er ikke ualmindeligt at kvinder er i tvivl om hvad en generende fornemmelse, en diffus og måske forbigående smerte i underlivet, skyldes. Af samme grund handler mange af de henvendelser læger får fra deres kvindelige patienter netop om denne type symptomer.

Læs mere
Gynækologi
Vulvodyni 

Symptomerne på lidelsen vulvodyni er smerter omkring skedeindgangen. Smerten opstår hovedsagligt ved samleje, ved brug af tampon, eller hvis man på anden vis udsætter områderne for tryk eller friktion.

Læs mere
Sundhed
Årsager til smerter i bækkenet 

Smerter i underlivet kan skyldes muskelspændinger og myoser i bækkenbunden. Årsagen er for nogle kvinder, at de ubevidst spænder så meget i bækkenet, at der opstår muskelinfiltrationer, også kaldet bækkenmyoser.

Læs mere
Gynækologi
Bakteriel vaginose  

Mellem 10- og 40% af alle kvinder kender til problemet med ildelugtende udflåd. Selvom man vasker sig og skifter trusser adskillige gange om dagen, så hjælper det kun kort.

Læs mere
Gynækologi
HPV-vaccination anbefales til alle under 26  

Hvert år får 15.000 kvinder celleforandringer, 5.000 skal have lavet et keglesnit, 400 får livmoderhalskræft - og 175 dør. Samtidig er en stor del af disse kvinder ikke blevet 40 år.

Læs mere
Gynækologi
P-pillens historie 

Ingen medicinsk opfindelse har haft så stor en indflydelse på kvindeliv som p-pillen.

Læs mere
Gynækologi
Diætisten: Kan kostændringer afhjælpe endometriose? 

Jeg er en 30-årig kvinde, der i en årrække har lidt af meget smertefuld endometriose. Jeg ved at overvægt muligvis øger risikoen for lidelsen, men jeg er normalvægtig. Når jeg skriver, så er det fordi jeg i næsten 2 år nu har forsøgt at blive gravid uden held, og er nu i fertilitetsbehandling. Jeg…

Læs mere
Gynækologi
Inkontinens 

Mange kvinder har i kortere eller længere perioder vanskeligt ved at holde på vandet. Særligt i forbindelse med fødsler eller menopause oplever mange kvinder i kortere eller længere perioder af deres liv at lide af inkontinens. Det viser sig ved, at der kommer ukontrollerede urindryp ved bl.a.…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^