Kategori: Gynækologi

Endometriose: Symptomer og behandlinger

Endometriose er mere end blot en fysisk lidelse; den kan også være en stor følelsesmæssig belastning. Mange kvinder kæmper med angst og depression som følge af deres symptomer.

Endometriose: En skjult udfordring for mange kvinder 

Endometriose er en udbredt, men ofte overset, kronisk underlivssygdom, som rammer op imod 10% af kvinder i den fødedygtige alder. Lidelsen kan have en alvorlig indvirkning på kvinders livskvalitet, især fordi den ofte er forbundet med stærke smerter og fertilitetsproblemer. Men hvad er endometriose egentlig, og hvorfor er det så vigtigt, at vi taler om det?

Hvad er endometriose?

Endometriose opstår, når væv, der ligner livmoderslimhinden, begynder at vokse uden for livmoderen, hvor det kan sætte sig på organer som æggestokkene, æggelederne, blæren og tarmene.  

Hver måned under menstruationscyklussen reagerer vævet på de samme hormonelle signaler som livmoderen, hvilket betyder, at det også bløder. Men i modsætning til menstruationsblod, som udskilles fra kroppen, har blodet fra endometriose ingen steder at tage hen. Det fører til inflammation, smerter og kan resultere i ardannelse og sammenvoksninger mellem organerne.

Årsagen til endometriose

Selvom årsagen til endometriose ikke er fuldt forstået, er der flere teorier, der forsøger at forklare, hvorfor denne tilstand opstår. En af de mest udbredte teorier er, at endometriose skyldes såkaldt 'retrograd menstruation', hvor menstruationsblod, der indeholder endometrievæv, flyder baglæns gennem æggelederne og ind i bughulen i stedet for at blive udskilt fra kroppen. Vævet kan derefter sætte sig fast på organerne i bækkenet og begynde at vokse.

Andre teorier peger på, at endometrievæv kan opstå uden for livmoderen som følge af genetiske faktorer eller problemer med immunsystemet, der normalt skulle forhindre vævet i at vokse på uhensigtsmæssige steder. Der er også forskning, der antyder, at miljøfaktorer kan spille en rolle i udviklingen af sygdommen, men der er endnu ikke fundet en endelig årsag.

De usynlige symptomer

Symptomerne på endometriose varierer meget fra kvinde til kvinde, men er ofte forbundet med smertefulde menstruationer, kroniske bækkensmerter, smerter under sex, og problemer med at blive gravid. Hos nogle kvinder kan endometriose også føre til smerter i forbindelse med blære- og tarmfunktionen. Det er vigtigt at bemærke, at mange kvinder oplever symptomerne forskelligt; nogle har kun få eller ingen symptomer, mens andre er hårdt plaget af kroniske smerter.

Fertilitetsproblemer og endometriose

Endometriose er en af de hyppigste årsager til infertilitet. Blandt kvinder, der har problemer med at blive gravide, kan endometriose påvises hos 30-50%, mens disse tal er helt oppe på 30-70% hos kvinder med kroniske smerter i underlivet. Selvom sygdommen ikke altid kræver behandling, vurderes det, at 3-4% af kvinderne med endometriose har behov for medicinsk eller kirurgisk indgreb for at håndtere symptomerne.

Behandling og støtte

Selvom der endnu ikke findes en kur mod endometriose, er der flere behandlingsmuligheder, som kan hjælpe med at mindske symptomerne. Ofte er behandlingen smertelindring, hormonbehandling og i nogle tilfælde kirurgi, hvor det endometrievæv, der har spredt sig, fjernes.

At tage kontrol

Endometriose kan være en udfordrende diagnose at få. For mange kvinder kan det være en lettelse at få en forklaring på deres smerter og symptomer, men samtidig kan det føles overvældende at skulle håndtere en kronisk tilstand. Det vigtigste er at huske, at du ikke er alene, og at der er hjælp at hente.

Hvis du oplever symptomer, der kunne tyde på endometriose, er det vigtigt at tale med din læge. Ingen kvinde skal leve i stilhed med denne lidelse. 

 

Sundhed
Bliv klogere på årsagen til smerter i underliv og bækken 

Det er ikke ualmindeligt at kvinder er i tvivl om hvad en generende fornemmelse, en diffus og måske forbigående smerte i underlivet, skyldes. Af samme grund handler mange af de henvendelser læger får fra deres kvindelige patienter netop om denne type symptomer.

Læs mere
Gynækologi
Vulvodyni 

Symptomerne på lidelsen vulvodyni er smerter omkring skedeindgangen. Smerten opstår hovedsagligt ved samleje, ved brug af tampon, eller hvis man på anden vis udsætter områderne for tryk eller friktion.

Læs mere
Sundhed
Årsager til smerter i bækkenet 

Smerter i underlivet kan skyldes muskelspændinger og myoser i bækkenbunden. Årsagen er for nogle kvinder, at de ubevidst spænder så meget i bækkenet, at der opstår muskelinfiltrationer, også kaldet bækkenmyoser.

Læs mere
Gynækologi
Bakteriel vaginose  

Mellem 10- og 40% af alle kvinder kender til problemet med ildelugtende udflåd. Selvom man vasker sig og skifter trusser adskillige gange om dagen, så hjælper det kun kort.

Læs mere
Gynækologi
HPV-vaccination anbefales til alle under 26  

Hvert år får 15.000 kvinder celleforandringer, 5.000 skal have lavet et keglesnit, 400 får livmoderhalskræft - og 175 dør. Samtidig er en stor del af disse kvinder ikke blevet 40 år.

Læs mere
Gynækologi
P-pillens historie 

Ingen medicinsk opfindelse har haft så stor en indflydelse på kvindeliv som p-pillen.

Læs mere
Gynækologi
Diætisten: Kan kostændringer afhjælpe endometriose? 

Jeg er en 30-årig kvinde, der i en årrække har lidt af meget smertefuld endometriose. Jeg ved at overvægt muligvis øger risikoen for lidelsen, men jeg er normalvægtig. Når jeg skriver, så er det fordi jeg i næsten 2 år nu har forsøgt at blive gravid uden held, og er nu i fertilitetsbehandling. Jeg…

Læs mere
Gynækologi
Inkontinens 

Mange kvinder har i kortere eller længere perioder vanskeligt ved at holde på vandet. Særligt i forbindelse med fødsler eller menopause oplever mange kvinder i kortere eller længere perioder af deres liv at lide af inkontinens. Det viser sig ved, at der kommer ukontrollerede urindryp ved bl.a.…

Læs mere
Gynækologi
HPV rammer også kvinder i fast forhold  

HPV er et seksuelt overført virus, som 80% danskere får. I værste fald kan HPV hos kvinder udvikle sig til celleforandringer, hvilket 15.000 danske kvinder oplever årligt. 400 af dem får livmoderhalskræft.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^