Hvad er endometriose?
Endometriose opstår, når væv, der ligner livmoderslimhinden, begynder at vokse uden for livmoderen, hvor det kan sætte sig på organer som æggestokkene, æggelederne, blæren og tarmene.
Hver måned under menstruationscyklussen reagerer vævet på de samme hormonelle signaler som livmoderen, hvilket betyder, at det også bløder. Men i modsætning til menstruationsblod, som udskilles fra kroppen, har blodet fra endometriose ingen steder at tage hen. Det fører til inflammation, smerter og kan resultere i ardannelse og sammenvoksninger mellem organerne.
Årsagen til endometriose
Selvom årsagen til endometriose ikke er fuldt forstået, er der flere teorier, der forsøger at forklare, hvorfor denne tilstand opstår. En af de mest udbredte teorier er, at endometriose skyldes såkaldt 'retrograd menstruation', hvor menstruationsblod, der indeholder endometrievæv, flyder baglæns gennem æggelederne og ind i bughulen i stedet for at blive udskilt fra kroppen. Vævet kan derefter sætte sig fast på organerne i bækkenet og begynde at vokse.
Andre teorier peger på, at endometrievæv kan opstå uden for livmoderen som følge af genetiske faktorer eller problemer med immunsystemet, der normalt skulle forhindre vævet i at vokse på uhensigtsmæssige steder. Der er også forskning, der antyder, at miljøfaktorer kan spille en rolle i udviklingen af sygdommen, men der er endnu ikke fundet en endelig årsag.
De usynlige symptomer
Symptomerne på endometriose varierer meget fra kvinde til kvinde, men er ofte forbundet med smertefulde menstruationer, kroniske bækkensmerter, smerter under sex, og problemer med at blive gravid. Hos nogle kvinder kan endometriose også føre til smerter i forbindelse med blære- og tarmfunktionen. Det er vigtigt at bemærke, at mange kvinder oplever symptomerne forskelligt; nogle har kun få eller ingen symptomer, mens andre er hårdt plaget af kroniske smerter.
Fertilitetsproblemer og endometriose
Endometriose er en af de hyppigste årsager til infertilitet. Blandt kvinder, der har problemer med at blive gravide, kan endometriose påvises hos 30-50%, mens disse tal er helt oppe på 30-70% hos kvinder med kroniske smerter i underlivet. Selvom sygdommen ikke altid kræver behandling, vurderes det, at 3-4% af kvinderne med endometriose har behov for medicinsk eller kirurgisk indgreb for at håndtere symptomerne.
Behandling og støtte
Selvom der endnu ikke findes en kur mod endometriose, er der flere behandlingsmuligheder, som kan hjælpe med at mindske symptomerne. Ofte er behandlingen smertelindring, hormonbehandling og i nogle tilfælde kirurgi, hvor det endometrievæv, der har spredt sig, fjernes.
At tage kontrol
Endometriose kan være en udfordrende diagnose at få. For mange kvinder kan det være en lettelse at få en forklaring på deres smerter og symptomer, men samtidig kan det føles overvældende at skulle håndtere en kronisk tilstand. Det vigtigste er at huske, at du ikke er alene, og at der er hjælp at hente.
Hvis du oplever symptomer, der kunne tyde på endometriose, er det vigtigt at tale med din læge. Ingen kvinde skal leve i stilhed med denne lidelse.