Bakteriel vaginose

Kategori: Gynækologi

Bakteriel vaginose  

Mellem 10- og 40% af alle kvinder kender til problemet med ildelugtende udflåd. Selvom man vasker sig og skifter trusser adskillige gange om dagen, så hjælper det kun kort.

Det har et navn

Tilstanden har et navn, den kaldes Bakteriel Vaginose, som betyder skedebetændelse forårsaget af bakterier. Her adskiller den sig fra svamp (Candida), som mange kvinder kender som kløe og svie. Bakteriel Vaginose giver kun lugt og udflåd.

Den sunde skede har en talrig flora af mælkesyrebakterier, som producerer mælkesyre og dermed sørger for at holde skeden sur. Surhed måles som pH, og en sund skede har 4,0 – 4,5 i pH – ligesom youghurt. Syren gør den til et mindre gunstigt levested for andre uønskede mikroorganismer, for eksempel for de lugtdannende bakterier. Den mest kendte lugtdanner er Gardnerella vaginalis.

Bakteriel Vaginose må kaldes en "tilstand" og ikke en "infektion", for både de gavnlige og de skadelige bakterier vil altid være til stede – det er kun et spørgsmål om balancen imellem dem. For den enkelte kvinde kan lugten variere meget, ligesom der er stor forskel på, hvornår man opfatter det som et problem. Oftest er det værst i forbindelse med menstruation.
Normalt er Bakteriel Vaginose ikke en tilstand der direkte truer helbredet – dog kan der være fare på færde i forbindelse med kirurgiske indgreb og fødsel.

Biokemien

For at danne mælkesyre behøver mælkesyrebakterierne næring. Bakterierne foretrækker forskellige sukkerarter, og i den sunde kvinde bruger de afstødte celler og stoffer, som kroppen udskiller. Man ved ikke nøjagtig hvad der styrer denne udskillelse, men meget tyder på, at sukkerindholdet i blodet har indflydelse.

Lugten skyldes aminer, små flygtige stoffer, der dannes ved nedbrydning af protein.
Aminer er baser – det betyder at de let lader sig opløse i en sur væske, og dermed holder op med at lugte. Hvis derimod omgivelserne er basiske, frigøres lugten. Sæd er basisk, så derfor opfatter mange par, at problemet bliver forværret efter ubeskyttet samleje.

Årsag ukendt

Statistikken over forekomst af Bakteriel Vaginose siger noget om risikofaktorer: spiral, p-piller, stigende alder og flere sexpartnere - men man kender faktisk ikke årsagen til fulde. Det er sandsynligt, at afsondringen af sukker til skeden styres i et indviklet samspil i vores fysiologi. Hormonbalancen har betydning (spiral, p-piller og graviditet). Det er kendt, at stort indtag af letfordøjeligt sukker får kroppen til at overregulere og dermed hurtigt fjerne sukkeret fra blodet (det er derfor du bliver hurtigt sulten igen efter slik). Det er også kendt, et stort sukkerforbrug gør lugtproblemet værre.

Husråd

Kvinder har i tidens løb opfundet en række husråd, til at bekæmpe Bakteriel Vaginose. De fleste råd er uvirksomme, enkelte, som f.eks. eddike-dush, ret ubehagelige - og ingen af dem har en videnskablig bevist effekt.

  • Brug intet eller løstsiddende undertøj af bomuld og ingen trusseindlæg - et rigtigt godt råd!
  • Skyl med youghurt
  • Dusch med fortyndet eddike
  • Tag sædebad i saltvand
  • Spis urteekstrakter og mælkesyrebakterier – både foroven og forneden

Lægens råd

Hos lægen er det almindeligste råd en recept – enten clindamycin eller metronidazol. En kur på 5 – 7 dage, som virker – i første omgang. Antibiotikum dræber de ubehagelige bakterier. Stofferne har flere ubehagelige bivirkninger, både direkte under kuren og måske også på længere sigt. Det værste er, at der ikke er tale om en infektion, der kan fjernes fuldstændigt. De grundlæggende årsager er ikke ændret, så de fleste kvinder oplever, at det kommer igen.

De officielle retningslinier anbefaler ikke, at partneren også behandles, men det sker alligevel i stort omfang. Nogle læger viger tilbage for at anvende antibiotika, og anbefaler nogle af nedenstående midler.

Mælkesyrebakterier

Når nu det ikke hjælper at fjerne de dårlige bakterier, så må det vel hjælpe at tilføre nogle af de gode. Der findes adskillige produkter på markedet, som indeholder mælkesyrebakterier, som er mere eller mindre velegnede til at klare sig i skeden. Vivag er nok det mest kendte, mens EcoVag er et nyere produkt, som skulle at indeholde de 'rigtige' mælkesyrebakterier.
Produkterne markedsføres som kure, d.v.s at man skal bruge kapslerne f.eks. 2 gange dagligt i 6 dage, hvorefter problemet skulle være løst.

Man ved, at både mælkesyrebakterier og Gardnerella normalt altid er tilstede, og at denne behandling ikke ændrer på de bagvedliggende årsager. Hvis der er tale om en kortvarig ubalance kan de hjælpe det på plads, men det er det klart, at disse produkter ikke kan give nogen permanent virkning.
Et kuriosum er, at kapslerne ofte er fremstillet af gelatine – et protein som i skeden kan omdannes til ildelugtende aminer.

Surhedsregulering

Det seneste bud på hjælp til kvinderdårlig lugt er produktet Lactal. Det giver en direkte regulering af surheden i skeden og dermed en hurtig virkning. Det indeholder også det sukkerstof, som kroppen normalt afsondrer, men i meget små mængder. Det virker ikke overbevisende positivt på vores egne mælkesyrebakterier.

Mælkesukker

Tabletter af mælkesukker styrker direkte vore egne mælkesyrebakterier.
Lugten skyldes primært at mælkesyrebakterierne ikke er i stand til at producere tilstrækkelig syre. Hvis man forsyner bakterierne med deres foretrukne næring, som også er udgangsmateriale til dannelse af mælkesyre, benytter de det både til at vokse og danne syre. Syren bevirker i første omgang, at aminerne lugter mindre, og på lidt længere sigt skubbes de skadelige bakterier ud, så der slet ikke dannes dårlig lugt.
Organismerne som forårsager svamp er ikke direkte påvirket af surheden, men erfaringen viser, at ved fortsat tilførsel af mælkesukker bliver svamp et mindre og mindre problem. Forøget fugtighed i skeden kan- afhængig af temperament – opfattes som en fordel eller en ulempe.

Mælkesukker udviklet i tabletform til formålet markedsføres som LadyBalance. Det opfattes ikke som en kur, men anvendes efter behov.

Hvorfor er mindre bedre?

De fleste hjælpemidler forsøger at erstatte vore egne mikroorganismer med nogle fremmede, der forventes at være bedre. Det vil aldrig lykkes – kun de mikroorganismer, som er særlig tilpasset til dig vil kunne etablere sig. Laktosetabletterne har fordelen, at de virker udelukkende ved at give vore egne bakterier bedre muligheder.

De vise sten

Heller ikke mælkesukker kan fjerne problemet fuldstændigt. Hvis de grundlæggende årsager ikke ændres, dukker lugten op igen når man holder op med at bruge det.
For nogle er det tilstrækkeligt at benytte et effektivt produkt nogle få dage om måneden for at skubbe balancen på plads. Andre er nødt til løbende at anvende et produkt, som sikrer den rette surhed.

Hvis forskningen ville gøre rigtig mange kvinder glade, skulle den tage fat i at kortlægge de bagvedliggende årsager til Bakteriel Vaginose. Men det er sikkert kompliceret at styre afsondringen af sukker i skeden, og der er sandsynligvis ikke mange penge i det.
Så indtil videre må vi nøjes med at leve med at korrigere dét, som naturen ikke selv kan klare.

Sundhed
Bliv klogere på årsagen til smerter i underliv og bækken 

Det er ikke ualmindeligt at kvinder er i tvivl om hvad en generende fornemmelse, en diffus og måske forbigående smerte i underlivet, skyldes. Af samme grund handler mange af de henvendelser læger får fra deres kvindelige patienter netop om denne type symptomer.

Læs mere
Gynækologi
Vulvodyni 

Symptomerne på lidelsen vulvodyni er smerter omkring skedeindgangen. Smerten opstår hovedsagligt ved samleje, ved brug af tampon, eller hvis man på anden vis udsætter områderne for tryk eller friktion.

Læs mere
Sundhed
Årsager til smerter i bækkenet 

Smerter i underlivet kan skyldes muskelspændinger og myoser i bækkenbunden. Årsagen er for nogle kvinder, at de ubevidst spænder så meget i bækkenet, at der opstår muskelinfiltrationer, også kaldet bækkenmyoser.

Læs mere
Gynækologi
HPV-vaccination anbefales til alle under 26  

Hvert år får 15.000 kvinder celleforandringer, 5.000 skal have lavet et keglesnit, 400 får livmoderhalskræft - og 175 dør. Samtidig er en stor del af disse kvinder ikke blevet 40 år.

Læs mere
Gynækologi
P-pillens historie 

Ingen medicinsk opfindelse har haft så stor en indflydelse på kvindeliv som p-pillen.

Læs mere
Gynækologi
Diætisten: Kan kostændringer afhjælpe endometriose? 

Jeg er en 30-årig kvinde, der i en årrække har lidt af meget smertefuld endometriose. Jeg ved at overvægt muligvis øger risikoen for lidelsen, men jeg er normalvægtig. Når jeg skriver, så er det fordi jeg i næsten 2 år nu har forsøgt at blive gravid uden held, og er nu i fertilitetsbehandling. Jeg…

Læs mere
Gynækologi
Inkontinens 

Mange kvinder har i kortere eller længere perioder vanskeligt ved at holde på vandet. Særligt i forbindelse med fødsler eller menopause oplever mange kvinder i kortere eller længere perioder af deres liv at lide af inkontinens. Det viser sig ved, at der kommer ukontrollerede urindryp ved bl.a.…

Læs mere
Gynækologi
HPV rammer også kvinder i fast forhold  

HPV er et seksuelt overført virus, som 80% danskere får. I værste fald kan HPV hos kvinder udvikle sig til celleforandringer, hvilket 15.000 danske kvinder oplever årligt. 400 af dem får livmoderhalskræft.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^