Gravid og overvægtig

Kategori: Gravid

Gravid og overvægtig

Gravid og overvægtig 

Desto mere overvægtig, desto flere kejsersnit og komplikationer for børnene, skriver Sundhedsstyrelsen..

Desto mere overvægtig, den gravide er, desto flere kejsersnit og desto flere komplikationer og problemer for børnene. Det viser den statistik om fødsler og de fødendes BMI, som Sundhedsstyrelsen i dag udgiver for første gang.

De nye tal viser, er der er relativt store regionale forskelle i fordelingen af BMI. Frederiksberg kommune har med 15 pct. den mindste andel af overvægtige eller svært overvægtige kvinder. I den anden ende af skalaen ligger Viborg amt med en andel på knap 42 pct.
Landsgennemsnittet er 32 pct. – med store regionale forskelle: Randersområdet og Århus kommune fx har henholdsvis 34 og 24 pct. overvægtige.

Der foretages flere kejsersnit med stigende grad af overvægt. kejsersnitsfrekvensen er 17 pct. blandt undervægtige og 30 pct. blandt de svært overvægtige. I alt gennemføres kejsersnit på knap 21 pct. af alle kvinder.

Indlæggelsestiden for de fødende stiger med stigende overvægt, ligesom de undervægtige har lidt længere liggetid end normalvægtige. I gennemsnit er indlæggelsestiden 1 dag længere for overvægtige kvinder, der føder med kejsersnit, i forhold til normalvægtige, der føder med kejsersnit.

Der fødes større børn med stigende overvægt. 3,7 pct. af alle nyfødte børn vejer mere end 4.500 gram, men 9,3 pct. af de svært overvægtiges børn vejer mere end 4.500 gram.

Der er en tendens til større andel af børn med lav apgarscore med stigende grad af overvægt hos moren. En lav apgarscore kan indebære risiko for neurologiske skader. Andelen af børn med lav apgarscore er 2 til 3 gange så høj hos de svært overvægtige i forhold til normalvægtige.

Færre børn bliver født til tiden, hvis moren er overvægtig. Der er både en større andel af børn, der bliver født for tidligt, og af overbårne børn, hvis moren er overvægtig. Andelen af børn født til tiden, det vil sige mellem 37 og 41 uger, er 87 pct. hos de normalvægtige mødre og 81 pct. hos de meget svært overvægtige.

Der er 2 til 3 gange så mange igangsatte fødsler blandt overvægtige i forhold til normalvægtige og ca 80 pct. flere planlagte kejsersnit.

Der er ikke meget, der tyder på, at graden af overvægt er afhængig af alder, ud over at en større andel af de meget unge mødre må betegnes som undervægtige.

Kilde: Sundhedsstyrelsen 16.03.2005

Gravid
Graviditetstanker ? Husk folsyre! 

Ikke alle kvinder, der planlægger graviditet, følger myndighedernes anbefaling og tager et tilskud af folsyre....

Læs mere
Gravid
Gravide glemmer folinsyre 

Kvinder, der planlægger at blive gravide, bør tage et tilskud af folinsyre for at undgå at føde et barn med rygmarvsbrok eller andre neuralrørsdefekter.

Læs mere
Gravid
Beskadiget lukkemuskel 

Beskadiget lukkemuskel er en af de irriterende problemer man kan opleve i forlængelse af en fødsel...

Læs mere
Gravid
Graviditet og spiseforstyrrelse 

Et stigende antal kvinder med spiseforstyrrelser får børn, en del dem med hjælp fra fertilitetsklinikker. Mange af kvinderne håber at et barn kan kurere deres lidelse...

Læs mere
Gravid
Graviditetskvalme 

Mange gravide kvinder døjer med graviditetskvalme.

Læs mere
Gravid
Hvor meget tager man på under graviditeten? 

En vægtøgning på 10-12 kilo regnes for normal. Her er vægtøgningen delt op i tremestre.

Læs mere
Gravid
Kost og graviditet 

Ernæringsrådet har undersøgt, om der er behov for ændringer af de officielle råd omkring kostråd til gravide, som gives i dag og finder, at flere områder trænger til justering...

Læs mere
Gravid
Amning styrker børns intelligens 

Særlig fedtsyre i modermælken er muligvis årsagen til amningens gavnlige indvirkning på intelligensen..

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^