Kulhydrater

Kulhydrater

Kulhydrater 

Kulhydrater

Kulhydrater er, sammen med fedt og protein, en af kostens grundlæggende bestanddele.

Kulhydrat er en vigtig kilde til energi. Der findes forskellige slags kulhydrat, man kan dele dem ind i stivelse, kostfibre og forskellige slags sukker.
Kulhydrater optages i maven og tyndtarmen og transporteres herfra som blodsukker rundt i blodet. Musklerne er det organ, der har den største betydning for reguleringen af blodsukkeret, idet musklerne primært bruger kulhydrat som energikilde.

1 gram kulhydrat indeholder 17 kJ.

De vigtigste kulhydrater i kosten findes i form af:

• Stivelse (pasta, kartofler, ris).
• Kostfibre (groft brød, frugt og grønt).
• Sukkerarter (melis).

Simple og komplekse kulhydrater:

Simple kulhydrater kaldes de hurtige kulhydrater.

Findes i:

• Sukker og sukkerholdige produkter.

Komplekse kulhydrater kaldes de langsomme kulhydrater.

Findes i:

• Grønsager.
• Ris.
• Gryn.
• Kartofler.

Kostfibre

Kostfibre er ufordøjelige, men de er vigtige, fordi de får maden til at fylde mere, så man føler sig mæt, samtidig stimulerer de tarmens motorik, så maden kommer hurtigere gennem tarmen, og man undgår forstoppelse.

Hvad er de daglige anbefalinger?

Kulhydrater bør udgøre 55-60% af det daglige indtag.

• Max 10% fra industrielt fremstillet sukker.
• 40-50% fra de sunde kulhydrater som fx. groft brød, grønsager, frugt.

Angivet i tal anbefales det at mænd dagligt indtager ca.350-400g ren kulhydrat, og kvinder ca. 250-300g.

• 250g kulhydrat svarer til 12 skiver rugbrød, dette er blot et eksempel på hvor meget på hvor meget 250g kulhydrat svarer til, indtaget skal naturligvis være i en mere varieret form.

Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^