Fedt

Fedt

Fedt 

Fedt

Fedt er opbygget af forskellige fedtsyrer, og er et nødvendigt næringsstof for kroppen. Det er vigtigt som energikilde og som depot for opbevaring af energi.

1g fedt indeholder 38kJ.

Fedtet i maden består af tre forskellige slags fedtsyrer:

• Mættede.
• Enkeltumættede / monoumættede.
• Flerumættede / polyumættede.

Betegnelserne er udtryk for fedtsyrenes kemiske opbygning. Fedtsyrene findes i forskellige mængder i de forskellige fødevarer. I nogle dominerer de mættede, i andre dominerer enten de enkeltumættede eller de flerumættede fedtsyrer.

Mættede fedtsyrer findes i:

• Kød.
• Hårde margariner.
• Animalske produkter.
• Æg.
• Ost.
• Mælk.

Enkeltumættede / monoumættede fedtsyrer findes i:

• Olivenolie.
• Rapsolie.
• Avocado.
• Nødder.

Flerumættede / polyumættede fedtsyrer findes i:

• Bløde plantemargariner.
• Olie (vindrue, solsikke, majs)
• Fede fisk (sild, makrel).

Essentielle fedtsyrer findes i:

• Omega - 3 (fede fisk).
• Omega - 6 (planteolier, kød).
• Omega - 9 (oliven- og rapsolie).

Blandt de flerumættede fedtsyrer er omega – 3 (linolensyre) og omega - 6 (linolsyre).
De kan ikke dannes af mennesket selv, men skal tilføres med kosten, og kaldes derfor essentielle.
Et lavt indtag af de essentielle fedtsyrer kan medføre hud- og vækstforandringer.
Fiskeolier har en række gavnlige virkninger, så som at stabilisere hjertrytmen, ”fortynde” blodet, og nedsætte blodtrykket.

Transfedtsyrer findes i:

• Bageriprodukter (croissanter, wienerbrød, kager).
• Snacks (chips, popcorn).
• Friture produkter (pommes frites og lignende).
• Fedtholdige slikprodukter (chokoladebarer, kiks).

Transfedtsyrer bliver til ved en proces, der kaldes "hydrogenering" eller "hærdning". Her bliver de umættede fedtsyrer i vegetabilsk olie lavet om til en fastere og mere mættet form = transfedtsyrer. Det sker ved at tilsætte brint (hydrogen) til olien, mens den bliver varmet op og udsat for tryk.

Transfedt findes ikke længere i margarine til husholdningsbrug, da der er mistanke om at de øger risikoen for blodpropper og åreforkalkning.

Hvad er de daglige anbefalinger?

Det anbefales at højst 30% af energien kommer fra fedt. Mættet fedt og transfedtsyrer bør maksimalt udgøre 10% af energien.

For at sikre et tilstrækkeligt højt indhold af livsnødvendige fedtsyrer og af fedtopløselige vitaminer, bør fedtindholdet i kosten dog ikke være mindre end 20- 25% af energien.
En tommelfingerregel siger, at 25 - 30 gram smør, margarine eller olie i alt om dagen er nok. Det svarer til ca. to spiseskefulde.

Meget fedt i kosten øger risikoen for hjerte-karsygdomme, kræft og - selvfølgelig - overvægt.

Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^