Kategori: Sundhed
Vi ignorerer risiko for hjertekarsygdom
Vi ignorerer risiko for hjertekarsygdom  

Danskere ignorerer risiko for hjertekarsygdom, viser ny undersøgelse. Vi er ikke tilstrækkelig fysisk aktive og vi spiser og drikker os ihjel ...

Hjertekarsygdom koster hvert år samfundet milliarder af kroner og tager livet af mere end hver fjerde dansker. Ny undersøgelse viser, at hver anden dansker over 40 år erkender, at de er i risikogruppen for at udvikle hjertekarsygdom. Alligevel forebygger kun hver tredje dansker over 40 år hjertekarsygdom i hverdagen, mens flertallet fortsætter den usunde livsstil. For hver fjerde kræver det endda et hjerteanfald, før de aktivt vil forebygge hjertekarsygdom.

Ignorerer risiko for hjertekarsygdom
Hjertekarsygdom er blandt de hyppigste dødsårsager i Danmark med 15.500 dødsfald om året, og behandling af patienter med hjertekarsygdom koster samfundet over 5 milliarder kroner årligt.
Hjertekarsygdom rammer typisk folk over 40 år, som har en usund livsstil, og næsten hver anden dansker over 40 år erkender, at de er i risikogruppen for at udvikle hjertekarsygdom. Alligevel er det kun hver tredje dansker over 40 år, som aktivt forsøger at forebygge hjertekarsygdomme i hverdagen, viser undersøgelsen, som er foretaget blandt 1.518 danskere over 40 år.

Kræver et hjerteanfald
Og der skal meget til, før danskerne vil begynde at gøre noget mere aktivt for at forebygge hjertekarsygdom. 44 pct. siger, at der skal synlige og mærkbare forandringer til i deres sundhed, 35 pct. har brug for en løftet pegefinger fra deres læge, og hver fjerde siger endda, at der skal et hjerteanfald til, før de vil forebygge hjertekarsygdom aktivt.
"Det er foruroligende, at danskerne tilsyneladende ikke tager risikoen for hjertekarsygdom mere alvorligt, og at de ikke gør mere for at forebygge hjertekarsygdom, selvom de godt ved, at de er i risikogruppen. Hjertekarsygdom er en af de hyppigste dødsårsager i Danmark, men for de fleste kan sygdommen forhindres ved at leve lidt sundere," siger Inge Vestbo, der er direktør for Hjerteforeningen.

Vi spiser og drikker os ihjel
Men selvom vi kender risikoen for at dø af hjertekarsygdom, fortsætter vi vores usunde livsstil. Således er det de færreste danskere, som følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger indenfor de såkaldte KRAM-faktorer: kost, rygning, alkohol og motion.
Kun 22 pct. af danskerne lever op til Sundhedsstyrelsens anbefaling om, at vi maksimalt får 30 pct. af vores energi fra fedt, og kun 12 pct. spiser 600 gram frugt og grønt om dagen. Næsten hver tredje dansker over 35 år ryger dagligt, og 15 pct. overskrider Sundhedsstyrelsens alkoholgrænser på 14 genstande om ugen for kvinder og 21 genstande for mænd. Og så er kun 4 ud af 10 danskere fysisk aktive 30 minutter om dagen.
”Hjertekarsygdom kan i de fleste tilfælde forebygges gennem den rette kost og motion. Det kan være svært at ændre gamle vaner og at omlægge sin livsstil totalt, men selv små ændringer i hverdagen faktisk kan gøre en stor forskel. For eksempel falder risikoen for hjertekarsygdom med op til 10 pct. bare man spiser 100 gram frugt og grønt mere dagligt.” siger Inge Vestbo.

Det er aldrig for sent
Motion og kost er to af de vigtigste brikker i en sund livsstil. Det er aldrig for sent at starte - hvad enten du har haft hjertekarsygdomme inde på livet eller ønsker at forebygge sygdom. Få inspiration til et sundere liv på

Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^