Kategori: Sundhed

Plantebaseret kost er nøglen til bedre sundhed og bæredygtighed

Mens det etiske aspekt vejer tungere for kvinder, der vælger en vegetarisk livsstil, synes miljøspørgsmålet at være den afgørende drivkraft for mænd, der vælger en mere plantebaseret kost.

Plantebaseret kost vinder frem – især blandt kvinder 

Flere kvinder vælger at skifte til plantebaseret kost i takt med det stigende fokus på sundhed, dyrevelfærd og bæredygtighed. En ny amerikansk undersøgelse viser, at denne tendens er markant forskellig mellem kønnene. Mens kvinder i stigende grad vælger en plantebaseret livsstil, forbliver mænds spisevaner stort set uændrede.

Over en periode på 15 år har forskere fulgt 12.700 studerende og deres kostvalg. Undersøgelsen viser, at andelen af kvinder, der identificerer sig som vegetarer, er fordoblet, mens mænds kostvaner næsten ikke har ændret sig. Ifølge undersøgelsen er kvinder mere motiveret af etiske overvejelser om dyrevelfærd, mens mænd i højere grad nævner miljøhensyn som årsag til at reducere deres kødindtag.

Hvorfor vælger flere kvinder plantebaseret kost?

Ifølge undersøgelsen er kvinder i stigende grad drevet af etiske bekymringer omkring dyrevelfærd. Mange kvinder vælger at undgå at støtte den industrielle kødproduktion, hvor dyr ofte lever under trange forhold. For mange er det ikke kun et spørgsmål om, hvad der er på tallerkenen, men en aktiv beslutning om at leve en livsstil, der respekterer dyrs velfærd

Miljøhensyn – den primære motivation for mænd

Mens kvinder typisk træffer beslutningen ud fra etiske hensyn, har mænd en anden primær årsag til at skære ned på kødforbruget: miljøet. Produktionen af kød, især rødt kød som oksekød, har en betydelig miljømæssig indvirkning. Det kræver enorme mængder vand, foder og jordarealer, og kødproduktionen står for en stor del af verdens drivhusgasudledninger. Ifølge flere undersøgelser er en reduktion i kødforbruget en af de mest effektive måder at reducere vores klimaaftryk. 

Fremtiden for plantebaseret kost: En kønsspecifik tendens?

Undersøgelsen rejser et vigtigt spørgsmål: Vil kønsforskellene i valget af plantebaseret mad blive endnu mere markante i fremtiden? Hvis den nuværende udvikling fortsætter, kan vi forvente, at flere kvinder vil skifte til en plantebaseret livsstil, mens mænd i højere grad holder fast i deres kødvaner.

Tidligere forskning har vist, at mange mænd forbinder kød med maskuline værdier som styrke og dominans. Måske kan det, at kød stadig opfattes som et symbol på maskulinitet, være en del af forklaringen på, hvorfor mænd er mere tilbageholdende med at skifte til en plantebaseret kost.

Et fælles mål: Sundhed og bæredygtighed

Trods forskelle i motivation er der én faktor, der ofte samler både mænd og kvinder, når det kommer til plantebaseret kost: Sundhed. Både mænd og kvinder anerkender i stigende grad de sundhedsmæssige fordele ved at spise mindre kød og flere grøntsager. Flere studier peger på, at en plantebaseret kost kan reducere risikoen for kroniske sygdomme som hjertesygdomme, diabetes og visse former for kræft.

For at fremme en mere bæredygtig og sund fremtid kan det være nødvendigt at fokusere på sundhedsargumenter, som appellerer til begge køn, og sørge for at designe kampagner, der både adresserer etiske og miljømæssige bekymringer.

Hyppige toiletbesøg om natten kan forstyrre din søvn og livskvalitet.
Sundhed
Forebyg nattetisseri: Sådan tager du kontrol over din nattesøvn 

Hyppige natlige toiletbesøg, også kaldet nykturi, kan i høj grad påvirke både din søvn og livskvalitet. Når du vågner flere gange om natten for at tisse, forstyrrer det ikke blot din søvn, men kan også resultere i træthed, koncentrationsbesvær og en konstant følelse af udmattelse i løbet af dagen.…

Læs mere
Undgå knogleskørhed – gode tips til stærkere knogler
Sundhed
Bekymret for osteoporose? Sådan forebygger du knogleskørhed 

Osteoporose, også kendt som knogleskørhed, er en sygdom, der svækker dine knogler og øger risikoen for brud. For mange kan tanken om svage knogler i fremtiden være skræmmende, men der er heldigvis meget, du selv kan gøre for at forebygge sygdommen.

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens?  

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Forbrugere advares mod sundhedsskadelige PFAS-stoffer i engangsservice
Sundhed
Advarsel: Farlige PFAS-stoffer fundet i engangsservice fra Temu 

En ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk viser, at mange papkrus, tallerkener og sugerør fra webshoppen Temu indeholder farlige PFAS-stoffer. Kemikalierne, der gør produkterne vand- og smudsafvisende, er forbudt i Danmark, når de bruges i pap og papir til madvarer. PFAS, også kendt som…

Læs mere
Ondt i ryggen rammer millioner af danskere hvert år.
Sundhed
Især kvinder betaler prisen for lænderygsmerter 

Danmark er en nation med rygproblemer, og det er noget, der kan mærkes – både på kroppen og på samfundsøkonomien.

Ondt i ryggen er ikke bare en plage for den enkelte, det er også en folkesygdom, der koster os alle dyrt. Sygefravær, førtidspension og endda tidlig død er nogle af konsekvenserne af…

Læs mere
Effektive behandlinger mod hårtab: Fra Regaine til hormonelle behandlinger og hårpleje.
Skønhed & Pleje
Hårtab hos kvinder efter de 30: Årsager, forebyggelse og effektive behandlinger 

At miste sit hår kan føles som at miste en del af sig selv. Hår er en vigtig del af vores identitet, og når det begynder at tynde ud, kan det være både skræmmende og frustrerende. Men der er håb! For heldigvis findes der, afhængig af årsagen til hårtabet, flere effektive måder at tackle problemet…

Læs mere
Mood Food: Sunde madvarer der løfter humøret
Sundhed
Mood Food: Tidens store madtrend  

Har du nogensinde tænkt over, hvordan maden på din tallerken påvirker dit humør? Mood Food – eller 'humørmad' – er en ny trend, der har fanget opmærksomhed verden over, fordi den handler om mere end blot at spise sundt. Det handler om at vælge fødevarer, der ikke bare nærer din krop, men også giver…

Læs mere
Demens: Sådan kan højt LDL-kolesterolniveau påvirke hjernen.
Sundhed
Ny viden om kolesterol og demens 

Ny forskning fra The Lancet Commission i 2024 kaster lys over en vigtig forbindelse mellem kolesterol og risikoen for at udvikle demens. Forskningen ændrer forståelsen af sammenhængen mellem hjertesundhed og hjernesundhed, og understreger vigtigheden af at overvåge kolesterolniveauer gennem hele…

Læs mere
Forskning om demens risiko og livsstil
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Akupunktur mod angst: En naturlig og effektiv behandling for kvinder i overgangsalderen.
Spiritualitet
Angst: Kan akupunktur lindre angst? 

Angst er en udfordring, ikke mindst for kvinder i overgangsalderen, hvor den ofte skyldes hormonelle forandringer. Men hvad hvis der fandtes en naturlig og effektiv måde at lindre angstsymptomer på? Ny forskning offentliggjort i det anerkendte medicinske tidsskrift Frontiers beskriver akupunkturens…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^