Ikke al forarbejdet mad er usund
Selvom mange ultraforarbejdede produkter har lav næringsværdi, gælder det ikke alle. Rugbrød og visse færdigretter kan tværtimod være en vigtig del af en sund kost.
"Det er dog vigtigt at understrege at fx rugbrød og nogle slags færdigretter, der også kan betegnes som ’ultraforarbejdet’, kan være en god kilde til både fuldkorn og vigtige vitaminer", siger Kirstine Hartvig Mahler fra Fødevarestyrelsen.
Hvordan ved jeg, om noget er ultraforarbejdet?
Råvarer som grøntsager, frugt, bælgfrugter, fisk og æg er blandt de mindst forarbejdede fødevarer. Ultraforarbejdede varer adskiller sig typisk ved:
- Meget lange ingredienslister
- Tilsætning af sukker, salt og fedt
- Et stærkt forarbejdet udtryk i både smag og konsistens
Hvis du vil spise sundt, anbefaler Fødevarestyrelsen at følge De officielle Kostråd – bl.a. at spise mindre af det søde, salte og fede samt at slukke tørsten i vand.
Økologisk = mindre forarbejdet?
Ikke nødvendigvis. Også økologiske produkter som kiks, slik og sodavand kan være ultraforarbejdede. Den økologiske mærkning betyder dog, at der anvendes færre tilsætningsstoffer og ingen syntetiske pesticider.
Et sundere valg handler om indhold
I sidste ende handler det ikke om, hvorvidt maden er forarbejdet – men om hvad den indeholder. Produkter som rugbrød og fuldkornsgrød er forarbejdede, men bidrager med vitaminer, mineraler og mæthed.
Ved at vælge mad med høj næringsværdi og begrænse de mest søde, salte og fede produkter, kan du styrke din sundhed.
Kilde: