Kategori: Sundhed
Tvillinger løser gåder
Tvillinger løser gåder

Spiseforstyrrelsen anorexi er ikke alene betinget af miljø og livsstil. Lidelsen er - til stor overraskelse - også delvist arvelig betinget. Hvorimod gigt ikke er så arvelig, som man hidtil har troet...

Spiseforstyrrelsen anorexi er ikke alene betinget af miljø og livsstil. Lidelsen er - til stor overraskelse - også delvist arvelig betinget. Hvorimod gigt ikke er så arvelig, som man hidtil har troet.

Selvom det at begynde at ryge i den grad er betinget af det miljø, man er i, så er problemerne med at holde op igen arveligt betinget. Alle disse og mange flere epokegørende opdagelser har forskerne gjort ved at studere tvillinger.

Ud af cirka 80 fødsler er der én tvillingefødsel. De fleste tvillinger - to ud af tre par - er tveæggede, dvs., at de er dannet ud fra to æg, og genetisk er de derfor lige så forskellige, som andre søskende er. En tredjedel af tvillingerne er enæggede, dvs., at de er dannet af ét æg, der har delt sig til to individer, og de er genetisk identiske. Det betyder, at de altid er af samme køn, de ligner hinanden og har fuldstændigt ens arveanlæg. Og både de tveæggede og de enæggede tvillingepar er for forskerne guld værd i deres jagt på at opklare mange sygdomme.

"Tvillinger er interessante at forske i, fordi de kan vise os om det er gener eller miljø, der er vigtigst for at udvikle sygdomme og egenskaber", fortæller Kirsten Kyvik, der er professor på Syddansk Universitet i Odense.

Det er især de store folkesygdomme som diabetes, gigt, hjerte-/karsygdomme, overvægt, spiseforstyrrelser, depression og allergi og astma, forskerne leder efter årsagen til ved hjælp af tvillingestudierne. Det er sygdomme, som ikke er direkte arvelige via ét bestemt sygdomsgen, - som f.eks. Cystisk Fibrose eller muskelsvind. Men også de komplekse folkesygdomme kan have en arvelig tendens - og det kan så være noget i ens levevis, der udløser sygdommene.

Tvillingestudier kan ikke kun opklare hvor arvelige mange sygdomme er, de kan også sige noget om, hvorfor vi ældes så forskelligt, og hvor gamle vi bliver. Studiet af tvillinger viser, at cirka en fjerdedel af forskellene af, hvor længe vi lever, kan tilskrives genetiske faktorer, mens de sidste tre fjerdedele er miljømæssige faktorer og tilfældigheder

De omfattende studier af ældre tvillinger har også givet helt ny viden om arveligheden af demens-sygdomme, og også hér er der overraskende fund. To hyppige sygdomme blandt ældre mennesker er Alzheimers sygdom og Parkinsons syge, og her viser undersøgelserne, at Altzheimer er meget arveligt betinget, mens Parkinson ikke er arvelig.

I 1930’erne troede man, at alt skyldtes generne. Hvordan man var og hvordan éns liv udviklede sig, var helt afhængigt af de arvelige anlæg. I 1960’erne og 1970’erne gik man i den anden grøft, og mente, at et menneskes liv næsten udelukkende blev påvirket af miljøet. I dag viser de omfattende tvillingestudier, at sandheden ligger midt imellem. Der er et tæt samspil mellem arv og miljø.


Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
Sundhed
Danske børn er de mest slikspisende i verden

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe…

Læs mere
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Sundhed
Sådan bliver du bedre til at huske dine succeser

Har du nemmere ved at rose andre end dig selv?

Du er et opmærksomt, imødekommende og omsorgsfuldt menneske, der lytter, roser og opmuntre mennesker omkring dig. De nyder din opmærksomhed, og det er ofte med din hjælp, at de kommer i tanke om, at de faktisk har rigtig meget at være stolte af.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^