Kategori: Sundhed

Forskning viser, at har man en vane med altid at fokusere på sine fejl og utilstrækkelighed, kan det ikke kun have indflydelse på selvværet, men med tiden udvikle sig til en overbevisning om, at man fejler noget, fordi man har de tanker, man har.

Test dig selv: Præges dit liv af usunde tankemønstre? 

Det er svært ikke indimellem at måle sit eget liv og ens egen succes med andres. Men stræber man kun efter at præstere dét, der i andres øjne er perfekt, så kan det blive en endeløs kamp.

Når man, i sin konstante higen efter andres anerkendelse, ikke får den opmærksomhed, man har brug for, så følger skuffelsen og følelsen af utilstrækkelighed. Frustreret, kan man hurtigt få indarbejdet en vane med at gå og kritisere sig selv, for ikke at præstere godt nok til at andre bemærker det.

Sammenhængen mellem kronisk selvbebrejdelse - og udviklingen af angst og depression

Det siger sig selv, at en langvarig følelse af ikke at slå til, kan have konsekvenser for ens psykiske helbred. Det bekræfter en ny undersøgelse gennemført af forskere ved London South Bank University.

Ifølge forskerne er undersøgelsens formål, at få en større forståelse af sammenhængen mellem kronisk selvbebrejdelse - og udviklingen af angst og depression. Deres studie viser, at har man en vane med altid at fokusere på sine fejl og utilstrækkelighed, kan det ikke kun have indflydelse på selvværet, men man kan med tiden have tendens til at tro, at man fejler noget, fordi man har de tanker, man har.

Terapi kan være en stor hjælp, hvis man vil ændre sine tankemønstre. Ofte kan det imidlertid være svært at nå til erkendelsen af, at man vitterligt fokuserer så meget på sine fejl, at man kan have brug for hjælp.

Test dig selv: I hvor stort omfang påvirker negative tankemønstre dit liv

Måske kan den test, som forskerne har udviklet i forbindelse med studiet, give dig et praj:
Vend blikket indad, og bedøm dig selv i forhold til i hvor stort omfang du genkender adfæren hos dig selv. Besvar med point fra skala: 1=’ikke enig’ til 4= ’meget enig”.

  1. Jeg har svært ved at fokusere på noget andet, når jeg tænker på mine tidligere fejl og fiaskoer.
  2. Jeg bruger tanker om, at jeg tidligere har fejlet til at motivere og presse mig selv til at gøre en større indsats
  3. Jeg tænker igen og igen over fejl, jeg har begået, for at undgå at lave fejl i fremtiden.
  4. At jeg dvæler ved mine tidligere fejltagelser, viser at jeg har en svag karakter.
  5. At jeg bliver ved med at gennemgå situationer, hvor jeg burde have handlet anderledes, viser at jeg er overdreven bekymret om mine fejl.
  6. Jeg bliver deprimeret, hvis jeg ikke kan stoppe mine selvkritiske tanker.
  7. Jeg opfatter mig selv som arrogant, hvis jeg ikke bruger tilstrækkelig tid på at gennemgå tidligere fejl og fiaskoer.
  8. At have selvkritiske tanker betyder, at jeg er en svag person.
  9. Jeg har svært ved at tage afstand fra de tanker jeg har om ikke at være god nok.
  10. Jeg har en tendens til at behandle tanker om mit værd som fakta: ”Hvis jeg har de tanker, jeg har, må de være sande”.

 

De point, du har givet de respektive punkter, skal opdeles jf. nedenstående, og hver i sær lægges sammen for at give dig din score:

  • 1, 4, 6, 8, 9 og 10, som forskerne kalder ’negative’ tankemønstre, fordi de IKKE er velbegrundede og IKKE konstruktive.
    Forskernes konklusion: Mennesker, der scorer højt på de ’negative’ tankemønstre (15 point og derover), har ikke kun tendens til at fokusere på deres fejl, men også en tendens til tanker om at være ’forkert’, fordi de har de tanker, de har. Denne oplevelse af at være ’forkert’ aktiverer igen og igen et skadeligt og selvforstærkende og usundt fokus på negative oplevelser.
  • 2, 3, 5 og 7, som forskerne kalder ’positive’ tankemønstre, fordi de i en eller anden udstrækning er velbegrundede og i nogen grad konstruktive.
    Forskernes konklusion: Mennesker der scorer højt på de ’positive’ tankemønstre (omkring 11 point og derover), har tendens til at fokusere på deres mindst succesfulde øjeblikke.

 

Kilde:
Kolubinski, DC, Nikčević, AV, & Spada, MM (2021). The Effect of State and Trait Self-Critical Rumination on Acute Distress: An Exploratory Experimental Investigation. APA PsycNet - American Psychological Association, September 2021

Susan Krauss Whitbourne, Ph.D., ABPP, Ten Ways to Tell if You’re Too Hard on Yourself, Psychology Today, November 2021

Hyppige toiletbesøg om natten kan forstyrre din søvn og livskvalitet.
Sundhed
Forebyg nattetisseri: Sådan tager du kontrol over din nattesøvn 

Hyppige natlige toiletbesøg, også kaldet nykturi, kan i høj grad påvirke både din søvn og livskvalitet. Når du vågner flere gange om natten for at tisse, forstyrrer det ikke blot din søvn, men kan også resultere i træthed, koncentrationsbesvær og en konstant følelse af udmattelse i løbet af dagen.…

Læs mere
Undgå knogleskørhed – gode tips til stærkere knogler
Sundhed
Bekymret for osteoporose? Sådan forebygger du knogleskørhed 

Osteoporose, også kendt som knogleskørhed, er en sygdom, der svækker dine knogler og øger risikoen for brud. For mange kan tanken om svage knogler i fremtiden være skræmmende, men der er heldigvis meget, du selv kan gøre for at forebygge sygdommen.

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens?  

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Forbrugere advares mod sundhedsskadelige PFAS-stoffer i engangsservice
Sundhed
Advarsel: Farlige PFAS-stoffer fundet i engangsservice fra Temu 

En ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk viser, at mange papkrus, tallerkener og sugerør fra webshoppen Temu indeholder farlige PFAS-stoffer. Kemikalierne, der gør produkterne vand- og smudsafvisende, er forbudt i Danmark, når de bruges i pap og papir til madvarer. PFAS, også kendt som…

Læs mere
Ondt i ryggen rammer millioner af danskere hvert år.
Sundhed
Især kvinder betaler prisen for lænderygsmerter 

Danmark er en nation med rygproblemer, og det er noget, der kan mærkes – både på kroppen og på samfundsøkonomien.

Ondt i ryggen er ikke bare en plage for den enkelte, det er også en folkesygdom, der koster os alle dyrt. Sygefravær, førtidspension og endda tidlig død er nogle af konsekvenserne af…

Læs mere
Effektive behandlinger mod hårtab: Fra Regaine til hormonelle behandlinger og hårpleje.
Skønhed & Pleje
Hårtab hos kvinder efter de 30: Årsager, forebyggelse og effektive behandlinger 

At miste sit hår kan føles som at miste en del af sig selv. Hår er en vigtig del af vores identitet, og når det begynder at tynde ud, kan det være både skræmmende og frustrerende. Men der er håb! For heldigvis findes der, afhængig af årsagen til hårtabet, flere effektive måder at tackle problemet…

Læs mere
Mood Food: Sunde madvarer der løfter humøret
Sundhed
Mood Food: Tidens store madtrend  

Har du nogensinde tænkt over, hvordan maden på din tallerken påvirker dit humør? Mood Food – eller 'humørmad' – er en ny trend, der har fanget opmærksomhed verden over, fordi den handler om mere end blot at spise sundt. Det handler om at vælge fødevarer, der ikke bare nærer din krop, men også giver…

Læs mere
Demens: Sådan kan højt LDL-kolesterolniveau påvirke hjernen.
Sundhed
Ny viden om kolesterol og demens 

Ny forskning fra The Lancet Commission i 2024 kaster lys over en vigtig forbindelse mellem kolesterol og risikoen for at udvikle demens. Forskningen ændrer forståelsen af sammenhængen mellem hjertesundhed og hjernesundhed, og understreger vigtigheden af at overvåge kolesterolniveauer gennem hele…

Læs mere
Forskning om demens risiko og livsstil
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Akupunktur mod angst: En naturlig og effektiv behandling for kvinder i overgangsalderen.
Spiritualitet
Angst: Kan akupunktur lindre angst? 

Angst er en udfordring, ikke mindst for kvinder i overgangsalderen, hvor den ofte skyldes hormonelle forandringer. Men hvad hvis der fandtes en naturlig og effektiv måde at lindre angstsymptomer på? Ny forskning offentliggjort i det anerkendte medicinske tidsskrift Frontiers beskriver akupunkturens…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^