Tager du kosttilsskud?

Kategori: Sundhed

Tager du kosttilsskud?

Tager du kosttilsskud? 

Tager du et dagligt kosttilskud, så er du ikke alene. Fødevarestyrelsen vurderer at 6 ud af 10 danskere indtager kosttilskud. Men er der overhoved nogen grund til at tage kosttilskud?

Af: Marija Langwagen, Natasja Gorski & Kathrine Holmegaard



"Vi anbefaler ikke, at man tager kosttilskud, med mindre man lider af dissideret vitaminmangel," udtaler Else Molander, kontorchef hos Fødevarestyrelsen.


Kosttilskud populært, men virker det?
Kosttilskud er populært! Hvis man googler kosttilskud dukker der ikke mindre end 250.000 sider op om emnet, og det giver et meget godt billede af, hvor udbredt kosttilskud er i dag. Et hvert supermarked med respekt for sig selv, har hylder der bugner af kosttilskud, og Fødevarestyrelsen vurderer at branchen omsætter årligt for mellem 2 og 3 milliarder kroner.
Undersøgelser viser at 6 ud af 10 danskere dagligt indtager kosttilskud. Men hvad er det, der gør, at så mange af os føler det er nødvendigt med et kosttilskud?
Her får du fakta om kosttilskud, om forskellen mellem kosttilskud og naturlægemiddeler, og hvorvidt kosttilskud helbreder og forebygger.

Hvad er kosttilskud?
Ifølge Fødevarestyrelsen dækker kosttilskud over en lang række forskellige produkter, der supplerer den normale kost. Begrebet kosttilskud dækker både over de klassiske vitamin- og mineralpiller, som vi alle er velkendt med, men også produkter, som fiskeolie og hvidløgspiller. Til fælles har de det, at alle kosttilskud skal indeholde vitaminer, mineraler eller andre stoffer med en ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning.

Kan kosttilskud forebygge eller helbrede?
Nej, kosttilskud kan hverken forebygge eller helbrede, uanset hvad producenterne giver udtryk for.
Der findes mange forskellige meninger om kosttilskud, ikke mindst fordi det kan være svært at finde uddybende information om producenternes hensigt med de enkelte produkters formål og effekt. I Danmark er der nemlig yderst restriktive regler omkring markedsføring af kosttilskud, og producenterne må ikke reklamere for et produkts virkning, med mindre der foreligger videnskablig bevis for produktets virkning.

Hvad er forskellen på kosttilskud og naturlægemiddel?
Det kan være svært at skelne mellem kosttilskud og naturlægemidler. Men der er væsentlig forskel. Kosttilskud hører under Fødevarestyrelsen, mens Naturlægemidler er produkter med tilsatte vitaminer eller mineraler, hvis indhold ligger over de fastsatte lægemiddelgrænser. Naturlægemidler hører under og godkendes af Lægemiddelstyrelsen, og sælges i modsætning til kosttilskud, som havende en dokumenteret forebyggende eller helbredende effekt.

Hvem har brug for kosttilskud?
"Vi anbefaler ikke, at man tager kosttilskud, med mindre man lider af dissideret vitaminmangel," udtaler Else Molander, kontorchef hos Fødevarestyrelsen. Kosttilskud anbefales til dig, der befinder dig i en særlig situation, som f.eks. gravide, småt spisende, ældre og fejlernærede. Det anbefales dog alle at supplere kosten med en multivitamin- mineralpille i vinterhalvåret, da det kan være svært at få den tilstrækkelige mængde D-vitamin gennem kosten.

Er der dokumenteret virkning ved kosttilskud?
Mange kosttilskud bliver solgt på baggrund af en formodet effekt, men uden at der foreligger nogen egentlig videnskabelig dokumentation for virkningen. "I årevis har man for eksempel troet, at et tilskud af antioxidanter kan forbygge kræft, men forskerne har ikke fundet dokumentation for, at antioxidant-tilskud forebygger kræft" lyder det fra Else Molander.

Er kosttilskud farlige?
I Danmark er det virksomhedens ansvar, at sørge for at de kosttilskud, som virksomheden ønsker at markedsføre, er lovlige og ikke farlige. Men marked for kosttilskud er lukrativt, og Fødevarestyrelsen støder løbende på vildledende markedsføring af kosttilskud, og markedsføring af produkter, som kan være direkte sundhedsskadelige.
"Der markedsføres fra tid til anden produkter som er dissideret farlige. Når vi i vores stikprøvekontrol støder på disse produkter, udsender vi advarsler og gør hvad vi kan for at få fjernet fra marked", siger Else Molander og henviser blandt andet til slankemidler indeholdende efedrin, hvilket kan forårsage akut hjertesvigt.

Er der nogen kontrol af produkter købt i udlandet?
Via internettet har forbrugeren adgang til at købe kosttilskud i udlandet, hvilket den danske fødevarestyrelse på ingen måde kan kontrollere. "Vi samarbejder, i det omfang det er muligt, med sundhedsmyndighederne i andre lande, men det er desværre begrænset hvad vi kan gøre, når danske forbrugere køber ulovlige eller sundhedsskadelige produkter i udlandet", siger Else Molander og henstiller til, at man som forbruger undersøger hvorvidt produktet, man påtænker at købe i udlandet, også forhandles i Danmark.

Få mere information om kosttilskud på <link http: www.altomkost.dk kosttilskud forside.htm _self> Fødevarestyrelsens hjemmeside >>


Kilde: Fødevarestyrelsen, Sundhedsstyrelsen, altomkost.dk, ViFab - Videns- og forskningscenter for alternativ behandling

Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^