Bliv bedre til at sige nej

Bliv bedre til at sige nej 

Det er dejligt at være kendt som et imødekommende og hjælpsomt menneske, men det tærer på kræfterne, når omgivelserne har vænnet sig til og forventer, at man altid stiller tjenstvilligt op og altid står klar med støtte, opmuntring og hjælp, når der er brug for det.

På et tidspunkt kan man blive træt rollen som 'den evigt selvopofrende', hende der altid sig ja. Særlig svært bliver det, når man gang på gang oplever, at de mennesker man ofre sig for, ikke er parate til selv at stille op, når man har brug for det. Følelsen af at blive taget for givet og udnyttet ulmer, men man kan ikke klandre andre end sig selv - for man kunne jo bare have sagt nej.

I sådan en endeløs og utilfredsstillende kamp for altid at leve op til andres forventninger, glemmer man nemt sig selv, sine egne drømme, og hvad der i virkeligheden har værdi i tilværelsen. Og når man bruger så meget tid og så mange kræfter på at tilfredsstille andre, kan det være svært overhovedet at få lejlighed til at mærke sine egne behov - og endnu sværere at finde overskud til at opfylde dem.

I længden kan det blive stressende og anstrængende, hvis man aldrig får sagt fra, og hvis man føler at man altid skal undskylde eller forklare hvorfor man siger fra. I værste fald kan man stå med følelsen af befinde sig i et groft og udnyttende forhold, at man vælger at tage afstand.

Siger du selv ja til noget du ikke har lyst til?

At optræde imødekommende og sige ja til alting, blot for at høste anerkendelse og undgå konfrontationer, er vel i bund og grund også en lidt uærlig og tarvelig opførsel. Kunne du forestille dig at lette dit hjerte og snakke fortroligt med en veninde, hvis du vidste, at hun kun lytter fordi hun ikke kan finde ud at sige, at hun faktisk hverken har tid eller lyst til at høre på dig? Eller forestil dig, at de gæster du har inviteret og lavet en lækker middag til, i virkeligheden kun er mødt op fordi de ikke kan finde ud af at sige nej tak til invitationen.

Vi kender det alle sammen; at sidde i en situation, hvor vi burde have meldt klart ud og sagt nej tak, og i stedet finder os selv engageret i noget, som vi egentlig ikke har lyst til. Så sidder man dér med et anstrengt smil og lytter med påtaget interesse. Det er ikke sjovt - hverken for én selv eller for den, det går ud over.

Drop behagesygen og lær at sige nej!

Det er ikke nemt at slippe vanen med altid at skulle behage andre, men det kan være en stor og befriende lettelse, når du selv og andre har forstået, at du ikke vil tages for givet. Her får du 5 råd til, hvordan du kan blive bedre til at sige fra:

  1. Hvad har værdi for dig?
    Det første skridt på vejen kan være at vænne blikket indad og sætte ord på de ting i livet, du finder mest værdifuldt. Lav en liste, og prioritér og markér dét, der er vigtigst og mest værdifuldt for dig. Listen vil hjælpe dig til at blive bedre til at huske, at bruge dine ressourcer på dé ting, der virkelig betyder noget for dig, og til at sortere de aktiviteter og opgaver fra, som du burde sige nej til.

  2. Forestil dig hvad konsekvensen er af at sige nej
    Finder du dig selv sige ja til ting, du egentlig havde lovet dig selv at sige nej til, så sæt ord på og beskriv situationen. Forestil dig derefter, hvad det værste var, der kunne ske, hvis du havde sagt nej. Forestil dig situationen, reaktionen – og forbered dig på, at du næste gang siger nej tak med en venlig, men beslutsom mine.

  3. Når hele kroppen siger nej
    Der kan være situationer, hvor du kan være i tvivl om dit engagement skyldes omgivelsernes forventninger til dig, eller om du virkelig er styret af egen lyst og interesse. Her kan det være en ide at lytte til kroppens fysiske og psykiske signaler. Bliver du irriteret, rastløs, får du ondt i maven – så er det tid til at sige fra.

  4. Sig fra – klart og tydeligt
    Øv dig i at sige nej. Et nej kan siges på mange måder, og det skal gøres ordentlig, høfligt og ikke-sårende. Understreg din beslutsomhed ved at se vedkommende i øjnene. Et nej, der bliver sagt venligt, men bestemt, vil blive respekteret mere end et vævende ja. Undlad sarkastisk eller fjendtligt tonefald. Situationen kræver et klart og tydeligt nej, ikke et skænderi eller oplæg til diskussion. Du kan være åben for den andens argumenter, og hvis du finder dem relevante, så overvej eventuelt et kompromis eller bed om tid til at genoverveje tingene. Når du vender tilbage, kan du give et velovervejet og overbevisende svar.

  5. Lad være med at undskylde
    Bliver dit nej overhørt eller føler du dig presset, så gentag roligt og bestemt dit nej. Når du har fået sagt nej klart og tydelig, så lad være med efterfølgende at undskylde det. Undskyldninger undergraver dit afslag og giver et indtryk af, at du er vaklende i din holdning og måske er åben for at blive overtalt.

 

Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Sundhed
Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse.…

Læs mere
Sundhed
Har du øget risiko for at paradentose? 

Selvom man altid har passet godt på sine tænder, så kan der med alderen opstå tandproblemer, der kræver en ekstra indsats. Det gælder især for mennesker med diabetes, osteoporose, ligesom mennesker med forældre, der har paradentose, selv har øget risiko for at udvikle paradentose. 

Læs mere
Sundhed
Epigenetik: Du har selv indflydelse på din levealder 

Når vi tænker på alderdommen, så er det rart at vide, at vi med stor sandsynlighed har udsigt til en lang seniortilværelse. Gennem de sidste 100 år er den gennemsnitlige levetid i Danmark steget fra 50 år i begyndelsen af 1900-tallet til 82 år i dag, og den tendens synes at fortsætte. For de fleste…

Læs mere
Sundhed
Cyberkondri: Min læge tager fejl! Jeg ved, at jeg fejler noget alvorligt! 

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt oplevet, hvordan fx et galoperende hjerte, pludselig åndenød, svimmelhed eller smerter i brystet, kan udløse en flygtig bekymring. Hos de fleste forsvinder panikken, når ubehaget aftager, eller til en læge konstaterer, at der ikke er fare på færde. Men…

Læs mere
Sundhed
Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^