Kategori: Sundhed
Sandheden om sundhed
Sandheden om sundhed 

anmeldelseProfessor Bente Klarlund Pedersens "Sandheden om sundhed" fortjener et stort publikum med sin altid aktuelle problemstilling. Bogen er nuanceret, ærlig og sober. Det er et must read indenfor genren !

<link http: www.kvindeguiden.dk _self> Anmeldelse og klumme af Nønne Lønne Votborg

Titel: Sandheden om sundhed
Forfatter: Bente Klarlund Pedersen
Forlag: Politiken
Bestilling: <link http: clk.tradedoubler.com _blank> Online

KRAM dig yngre med ny klog bog om sundhed!
I en tid hvor vi mere og mere fokuserer på at leve længere, opnå en bedre livskvalitet og få styr på sundheden er der i den grad brug for guidelines og klare udmeldinger om, hvad der er op og ned i forhold til krop, kost og sund ernæring. Vi bombarderes med modsatrettede udmeldinger om, hvad der er godt at spise og drikke i medierne, og på boghandlerens reol finder vi en sand skov af bøger om sundhed og helse. Hvem har ret, hvad skal vi stole på og, hvorfor er udmeldingerne så forskellige?! Kunne det mon ikke gøres lidt lettere for os at værne om vores sundhed?!

Klar besked
Nogle giver op, mens andre kæmper bravt for at forblive friske og fit ved hjælp af motion og en sund kost. Nu er der hjælp at hente fra en af de absolut mest kyndige indenfor emnet. Den 53-årige Bente Klarlund Pedersen, læge med speciale i infektionsmedicin og intern medicin er på banen med en ny bog ”Sandheden om sundhed”. Bente Klarlund Pedersen er til daglig overlæge på Rigshospitalet, professor ved Københavns Universitet og leder af Danmarks Grundforskningsfonds Center for Inflammation og Metabolisme, der forsker i, hvordan fysisk aktivitet gavner sundheden. I 2007 var hun formand for Det Nationale Råd for Folkesundhed og indtil 2009 medlem af Forebyggelseskommissionen.
Udover imponerende cirka 500 videnskabelige artikler har Bente Klarlund Pedersen udgivet flere bøger. Bla. Recept på motion, Børn og motion og Graviditet og motion. Altså er det en yderst kompetent forfatter, der her kommer med sit bud på at opnå sundhed, ligesom hun forklarer, hvad der er op og ned i hele debatten om emnet.

Lev længre – ”KRAM dig yngre”
KRAM – er det begreb, professor Bente Klarlund Pedersen selv har opfundet, og som dækker over en forkortelse af Kost, Rygning, Alkohol og Motion. I hendes nye bog ”Sandheden om sundhed” fortæller hun, hvordan den enkelte person ved at justere sin livsstil kan blive 14 år yngre. Vel at mærke gode år uden sygdom. Ofte tænker vi, at flere år blot vil ende med at, vi syner hen med ensomhed og magtesløshed på et ældrecenter. Men når Bente Klarlund Pedersen taler om ”KRAM dig yngre”, er intentionen at opnå raske år med livskvalitet.

Fælles ansvar
Bente Klarlund Pedersen kommer med gode råd og tips til, hvad den enkelte selv kan gøre, så det bliver konkret, og hun stiller spørgsmål til personlig overvejelse, så læseren må tænke nærmere over vaner og livsstil. Bogen hjælper dermed til at åbne døre op for muligheder, der vil tjene til et sundt, aktivt og godt liv.
KRAM handler om, at den enkelte skal prioritere den sunde livsstil, men når det er sagt, peger forfatteren igen og igen på, at sundhed ikke udelukkende er et individuelt valg. Personer med tendens til overvægt og fedme, har en livsstil som også skyldes genetiske, sociale og kulturelle sammenhænge ligesom en række ydre rammer som byplanlægning, transport/infrastruktur, priser osv. spiller ind. Sundhed er altså et fælles ansvar ifølge Bente Klarlund Pedersen, men der er al mulig god grund til, at vi hver især griber i egen barm og fokuserer på, hvad vi hver især kan gøre.

Klare konkret råd
”Sandheden om sundhed” rummer mange konkrete råd, som er til at tage og føle på. Bente Klarlund Pedersen råder f.eks. til følgende: Skift dine tallerkener ud med mindre tallerkener, brug små drikkeglas og vælg nogle der er smalle og gem de brede af vejen, så du drikker mindre af det kalorieholdige. Hvis du gerne vil have, at familien skal spise mange grøntsager, bør du fordele dem i flere små skåle frem for én stor skål. Så tager vi flere grøntsager over på tallerkenen, end hvis det hele er rodet sammen. Hvis du køber en stor pakke spaghetti eller pose ris, koger du mere, end hvis du køber en mindre pakkestørrelse.
Køb derfor små pakker, selv om kiloprisen er dyrere. Alternativt kan du veje eller måle af, så du stadig får besparelsen ved at købe stort ind. Server små portioner. Hvis man sætter en skål med meget spaghetti på bordet, spiser familien mere, end hvis der er mindre i skålen. Typisk efterlader man lidt i skålen. Ingen har lyst til at tage det sidste.


Viden: et vigtigt værktøj
Forfatteren peger på, hvor vigtigt det er at være godt klædt på med viden om sundhed, for at kunne blive sund og vælge den sunde livsstil til. Og her er bogen selv et glimrende eksempel på, hvor fint det kan gøres. Vi får præsenteret store mængder viden på en letlæselig måde og bedst af alt, er her ingen løftede pegefingre. Bogen forklarer, hvordan forskellige undersøgelser laves og hvorledes forskning på feltet fungerer, så det bliver muligt at forholde sig mere kritisk til det man ser og hører i medierne. Myter om mad og drikke m.m. bliver også be- og afkræftet, så der på fornem vis bliver ryddet op i fup og fakta.

Stor applaus!
40 % af al sygdom i dag skyldes vores livsstil og tallet er stigende. Det fortæller med al tydelighed, at der er brug for en bog som ”Sandheden om sundhed”. Vi er nødt til at handle og agere på dét, og Bente Klarlund Pedersen leverer med KRAM et relevant og elementært enkelt værktøj, der vil virke, når vi tager det i brug. Det kan kun gå for langsomt! ”Sandheden om sundhed” fortjener et stort publikum med sin altid aktuelle problemstilling. Bogen er nuanceret, ærlig og sober. Det er et must read indenfor genren!

Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Sundhed
Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse.…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^