how to draft business plan presentation of heathcliff as a savage business plan for construction company how to write dissertation proposal uk
Morgenkåbe i bambus
Justerbare hylder fra Yamazaki
Eichholtz Cesare bænk
Bambus t-shirt fra Copenhagen Bamboo
Kategori: Sundhed
Salget af sukkerfri sodavand er eksploderet – men er det godt for danskernes sundhed?
Redaktionen

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

Halvdelen vælger sukkerfri

Ifølge en måling som Nielsen Scantrack har udført for Bryggeriforeningen, så var næsten halvdelen af de sodavand, der blev solgt i 2022, sukkerfrie.

En væsentlig årsag til at flere vælger sukkerfri sodavand i stedet for en sodavand sødet med sukker, er formentligt, at den sukkerfrie ikke bidrager til kalorieregnskabet. Samtidig påvirker den sukkerfrie variant ikke blodsukkeret, hvilket ikke kun har betydning for Danmarks 349.000 diabetespatienter, men også for andre, som oplever at koncentrationen og humøret påvirkes af et ustabilt blodsukkerniveau. Der er således nogle helt klare fordele ved at vælge den sukkerfri variant, når man trænger til smagen af sødt.

Sundhedsstyrelsens vurdering af kunstige sødemidler

Men hvad med de sødemidler der anvendes som erstatning for sukkeret. Er de sundhedsmæssigt helt harmløse?

Sukkerfri sodavand og læskedrikke er oftest sødet med aspartam, som ifølge Sundhedsstyrelsen er ”sundhedsmæssigt vurderet og godkendt til brug i fødevarer i Danmark”, og derfor ”anbefales til diabetikere”.

Men som de fleste ved, så har aspartam været anledning til debat gennem årene. På Sundhedsstyrelsens forbrugerside, Sundhed.dk, skriver eksperterne: ”På internettet er der talrige negative omtaler af aspartam med fokus på skadelige og ugunstige effekter, som er knyttet til indtagelse af aspartam. Meget sensationspræget journalistik findes også om emnet.”

Eksperterne forklarer videre: ”Aspartam består kun af 2 aminosyrer, som naturligt findes i en række almindelige sunde fødevarer, og disse aminosyrer er ikke vist at have skadelige effekter”.

Ny forskning om kunstige sødemidler og risikoen for kræft

I samme artikel afviser Sundhedsstyrelsen, at der findes videnskabeligt belæg for at advare mod indtagelsen af Aspartam;

”Der findes ingen videnskabelige studier, der har bevist nogen sammenhæng mellem aspartam og kræft, hårtab, depression, demens, adfærdsforstyrrelser eller nogle af de andre tilstande, som det hævdes på forskellige websteder.”

Men at videnskaben ikke har ”bevist” at aspartam er sundhedsfarligt, afhænger af, hvad Sundhedsstyrelsen vurderer som ”bevist”.  Fakta er, at der findes adskillige seriøse videnskabelige studier, som indikerer, at der i hvert fald synes at være en sammenhæng mellem indtaget af kunstige sødemidler og livsstilssygdomme.

Så sent som i 2022 blev resultatet af et omfattende videnskabeligt studie, som netop skulle belyse hvorvidt der er sammenhæng mellem sødemidler og risikoen for kræft, publiceret i National Library of Medicine.

I undersøgelsen blev mere end 100.000 franskmænd fulgt over en 10-årig periode, og deres diæt og indtag af sødestoffer registreret gennem kostregistreringer. Undersøgelsen tog højde for deltagernes køn, alder og uddannelse samt livsstil, og blandt andet fysisk aktivitet, rygning, body mass index, højde, vægtøgning, diabetes og arvelige kræftsygdomme, samt kostvaner, indtag af alkohol, natrium, mættede fedtsyrer, sukker, frugt og grøntsager, fibre, fuldkornsfødevarer og mejeriprodukter.

På baggrund af disse mange data konkluderede forskerne efterfølgende, at indtag af kunstige sødemidler er forbundet med en øget kræftrisiko, og at denne sammenhæng bør være anledning til en revurdering af EFSA - European Food Safety Authority´s anbefalinger.

Forskere opfordrer til mere forskning

I en uvildig vurdering af forskningsstudiet påpeger andre forskere, at der stadig, trods alle de faktorer, forskerne bag studiet havde taget højde for, kan være andre omstændigheder, der kan have indflydelse på kræftrisikoen. Deres anbefalinger er, ligesom de franske forskeres, at der laves mere forskning på området.

 

Kilder

Sundhed
Sådan bliver du bedre til at huske dine succeser

Har du nemmere ved at rose andre end dig selv?

Du er et opmærksomt, imødekommende og omsorgsfuldt menneske, der lytter, roser og opmuntre mennesker omkring dig. De nyder din opmærksomhed, og det er ofte med din hjælp, at de kommer i tanke om, at de faktisk har rigtig meget at være stolte af.

Læs mere
Sundhed
KETO-diæt: Derfor kaldes KETO en mirakelkur

Har man ønske om at tabe sig, så har man nok overvejet en kostomlægning jf. KETO-diætens principper. En diæt fattig på kulhydrater og rig på fedt og protein, har nemlig vist sig at være en særdeles effektiv slankekur. Det er samtidig en diæt-form, der synes at appellere til de mange. Det bekræftes...

Læs mere
Sundhed
Husker du pausen?

Afspænding, zoneterapi, massage eller bare en kort meditation. I en travl hverdag, er det nemt at glemme pausen, men de fleste har oplevet, hvordan selv et lille hvil midt på dagen kan have en næsten magisk virkning og betyde, at man får en helt ny energi og overskud til få løst resten af dagens...

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: Børn og unges nikotinforbrug eksploderer

Hver tredje danske ung mellem 15-29 år enten ryger eller er forbruger af et nikotinprodukt. Det fremgår af rapporten §Røg, som samtidig viser, at en stigende andel af de 15-17-årige ryger cigaretter. Derfor er det essentielt, at prisen på cigaretter hæves til mindst 100 kroner hurtigst muligt, da...

Læs mere
Forår
Sommertid 2023 - Skal uret stilles frem eller tilbage?

Natten mellem lørdag 25. marts og søndag 26. marts 2023 går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange...

Læs mere
Spiritualitet
Kroppens egen smertelindring - lær metoden

Man kan have held til selv at lindre en let hovedpine, ved at aktivere kroppens egen smertelindring, endorfiner. Endorfiner udløses normalt i forbindelse med hård træning, løb, latter og sex, men også akupunktur og zoneterapi kan aktivere stoffet.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: TikTok-videoer påvirker børn og unges indtag af usunde fødevarer

TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat, BeReal. De sociale medier er mange, og efterhånden er børn og unge til stede på langt de fleste platforme. Her går det lynhurtigt, og for forældre kan det være svært at følge med og guide – og børnenes forbrug af sociale medier har desværre en usund slagside....

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem brug af afføringsmidler og demens

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Eichholtz Cesare bænk

Eichholtz Cesare bænk

Sådan kan du cykle <BR>hele året rundt i Danmark

Sådan kan du cykle
hele året rundt i Danmark

Bambus t-shirt fra Copenhagen Bamboo

Bambus t-shirt fra Copenhagen Bamboo

Spring Copenhagen -Matilda & Joey

Spring Copenhagen -Matilda & Joey

Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange...

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om...

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
Loppemarkeder 2023
^