Særlige forbindelser mellem kost og brystkræft

Kategori: Sundhed

Særlige forbindelser mellem kost og brystkræft 

Hvert år får mere end 4.500 kvinder konstateret brystkræft, hvilket gør sygdommen til den hyppigste kræftform blandt kvinder i Danmark.

I kølvandet på en kræftdiagnose følger chok og krise, og ofte store følelsesmæssige udfordringer, fortvivlelse og magtesløshed. For at opveje følelsen af kontroltab ytrer brystkræftramte imidlertid ofte ønske om selv at tage aktiv del i deres behandling og helbredelse. Det skriver professor ved The Royal Free Hospital London, Mohammed Keshtgar, en af Englands førende forskere indenfor brystkræftbehandling. Og ifølge hans erfaringer, har netop kosten og livsstilen væsentlig indflydelse på forebyggelse af brystkræft, på behandlingsforløbet hos brystkræftramte samt på bivirkningerne ved kræftbehandlingen, og kan på længere sigt nedsætte risikoen for tilbagefald.

I hans bog ’The Breast Cancer Cookbook’, der netop er udkommet på dansk under titlen ’Brystkræftkogebogen’, skriver han, at man anslår, at hele 9 procent af kræfttilfældene kunne undgås, hvis folk ændrede deres kost.

”Ingen enkeltstående faktor er årsag til kræft eller beskytter mod kræft. Der er mange faktorer, som spiller ind, men omkring 30 procent af kræftformerne og deres følgesygdomme er påvirket af fem adfærdsmæssige risikofaktorer: Den daglige kost, højt BMI, for lidt frugt og grønt i kosten, ingen fysisk aktivitet og forbrug af tobak og alkohol” skriver Keshtgar, som opfordrer brystkræftramte samt kvinder der har en øget arvelig disposition for at udvikle brystkræft, til at sætte sig ind i kosten og livsstilens betydning for sygdommen.

”Globale studier af geografiske forskelle på forekomsten af brystkræft ar lært os en masse om indflydelsen fra kost og livsstil. For eksempel er der ca. tre gange så mange brystkræfttilfælde i Nordeuropa som i Østasien. Undersøgelser af befolkninger, der migrerer fra områder med lav risiko for brystkræft til områder med høj risiko for brystkræft, har vist, at risikoen for at få sygdommen vokser til værtsnationens niveau i løbet af få generationer. Det tyder klart på, at faktorer som kost, livsstil og miljø medvirker til risikoen for brystkræft” skriver Keshtgar, og tilføjer, at der fx er videnskabelig dokumentation for, at kosten omkring Middelhavet mindsker risikoen for brystkræft.

I sin bog gennemgår Keshtgar, i samarbejde med Miriam Dwek, der leder brystkræftafdelingen på University of Westminster, kostens og livsstilens indflydelse på kræftsygdom og ser nærmere på de særlige forbindelser, der, videnskabeligt set, er dokumenteret mellem kost og brystkræft. Bogen får også punkteret nogle af de myter, der de senere år er opstået omkring enkelte fødevarers rolle i forbindelse med udvikling og forebyggelse af kræft. Her fastslår Keshtgar blandt andet, at der ingen videnskabelige beviser er for, at fx kulhydrater, mælk eller mejeriprodukter øger risikoen for brystkræft.

I bogen ser Keshtgar også nærmere på de videnskabelige studier af sammenhængen mellem brystkræft og indtag af blandt andet fedtstoffer, soja, kaffe og kostfibre. Mens resultatet af nogle studier er tydelige, så er andre ikke helt så entydige. Det gælder blandt andet for indtaget af kød og fjerkræ. Her vurderer Keshtgar, at ikke-forarbejdet kød og fjerkræ bør inkluderes i kosten i moderate mængder, selvom de studier der findes af sammenhængen mellem indtag af kød og udvikling af brystkræft, mangler at blive studeret nærmere.

Spis dig fra brystkræft
Supper, lækre lune retter, salater, skalddyr og snacks. I 'Brystkræftkogebogen' finder du inspiration til mere end 100 simple, sunde retter, der forebygger brystkræft, og som styrker helbredet og forebygger bivirkninger, når man gennemgår kræftbehandling. Bogen fortæller hvordan og hvorfor, maden kan gøre en forskel og hvilke madvarer og råvarer, der bedst bekæmper og forebygger brystkræft.

Titel: Brystkræftkogebogen
Forfattere: Professor og brystkræftspecialist Mohammed Keshtgar, ernæringsekspert Claire Robertson samt leder af brystkræftafdelingen på University of Westminster, Miriam Dwek.
Oversættelse: Hélène Wagn
Forlag: Gyldendal
Bestilling: Bogen kan bestilles her

Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
Sundhed
Danske børn er de mest slikspisende i verden 

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe…

Læs mere
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Sundhed
Sådan bliver du bedre til at huske dine succeser 

Har du nemmere ved at rose andre end dig selv?

Du er et opmærksomt, imødekommende og omsorgsfuldt menneske, der lytter, roser og opmuntre mennesker omkring dig. De nyder din opmærksomhed, og det er ofte med din hjælp, at de kommer i tanke om, at de faktisk har rigtig meget at være stolte af.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^