Tine K Home
Engelsk porcelæn
Sommerudsalg 50 %
Louisiana plakater
Kategori: Sundhed
Særlige forbindelser mellem kost og brystkræft
Redaktionen

Hvert år får mere end 4.500 kvinder konstateret brystkræft, hvilket gør sygdommen til den hyppigste kræftform blandt kvinder i Danmark.

I kølvandet på en kræftdiagnose følger chok og krise, og ofte store følelsesmæssige udfordringer, fortvivlelse og magtesløshed. For at opveje følelsen af kontroltab ytrer brystkræftramte imidlertid ofte ønske om selv at tage aktiv del i deres behandling og helbredelse. Det skriver professor ved The Royal Free Hospital London, Mohammed Keshtgar, en af Englands førende forskere indenfor brystkræftbehandling. Og ifølge hans erfaringer, har netop kosten og livsstilen væsentlig indflydelse på forebyggelse af brystkræft, på behandlingsforløbet hos brystkræftramte samt på bivirkningerne ved kræftbehandlingen, og kan på længere sigt nedsætte risikoen for tilbagefald.

I hans bog ’The Breast Cancer Cookbook’, der netop er udkommet på dansk under titlen ’Brystkræftkogebogen’, skriver han, at man anslår, at hele 9 procent af kræfttilfældene kunne undgås, hvis folk ændrede deres kost.

”Ingen enkeltstående faktor er årsag til kræft eller beskytter mod kræft. Der er mange faktorer, som spiller ind, men omkring 30 procent af kræftformerne og deres følgesygdomme er påvirket af fem adfærdsmæssige risikofaktorer: Den daglige kost, højt BMI, for lidt frugt og grønt i kosten, ingen fysisk aktivitet og forbrug af tobak og alkohol” skriver Keshtgar, som opfordrer brystkræftramte samt kvinder der har en øget arvelig disposition for at udvikle brystkræft, til at sætte sig ind i kosten og livsstilens betydning for sygdommen.

”Globale studier af geografiske forskelle på forekomsten af brystkræft ar lært os en masse om indflydelsen fra kost og livsstil. For eksempel er der ca. tre gange så mange brystkræfttilfælde i Nordeuropa som i Østasien. Undersøgelser af befolkninger, der migrerer fra områder med lav risiko for brystkræft til områder med høj risiko for brystkræft, har vist, at risikoen for at få sygdommen vokser til værtsnationens niveau i løbet af få generationer. Det tyder klart på, at faktorer som kost, livsstil og miljø medvirker til risikoen for brystkræft” skriver Keshtgar, og tilføjer, at der fx er videnskabelig dokumentation for, at kosten omkring Middelhavet mindsker risikoen for brystkræft.

I sin bog gennemgår Keshtgar, i samarbejde med Miriam Dwek, der leder brystkræftafdelingen på University of Westminster, kostens og livsstilens indflydelse på kræftsygdom og ser nærmere på de særlige forbindelser, der, videnskabeligt set, er dokumenteret mellem kost og brystkræft. Bogen får også punkteret nogle af de myter, der de senere år er opstået omkring enkelte fødevarers rolle i forbindelse med udvikling og forebyggelse af kræft. Her fastslår Keshtgar blandt andet, at der ingen videnskabelige beviser er for, at fx kulhydrater, mælk eller mejeriprodukter øger risikoen for brystkræft.

I bogen ser Keshtgar også nærmere på de videnskabelige studier af sammenhængen mellem brystkræft og indtag af blandt andet fedtstoffer, soja, kaffe og kostfibre. Mens resultatet af nogle studier er tydelige, så er andre ikke helt så entydige. Det gælder blandt andet for indtaget af kød og fjerkræ. Her vurderer Keshtgar, at ikke-forarbejdet kød og fjerkræ bør inkluderes i kosten i moderate mængder, selvom de studier der findes af sammenhængen mellem indtag af kød og udvikling af brystkræft, mangler at blive studeret nærmere.

Spis dig fra brystkræft
Supper, lækre lune retter, salater, skalddyr og snacks. I 'Brystkræftkogebogen' finder du inspiration til mere end 100 simple, sunde retter, der forebygger brystkræft, og som styrker helbredet og forebygger bivirkninger, når man gennemgår kræftbehandling. Bogen fortæller hvordan og hvorfor, maden kan gøre en forskel og hvilke madvarer og råvarer, der bedst bekæmper og forebygger brystkræft.

Titel: Brystkræftkogebogen
Forfattere: Professor og brystkræftspecialist Mohammed Keshtgar, ernæringsekspert Claire Robertson samt leder af brystkræftafdelingen på University of Westminster, Miriam Dwek.
Oversættelse: Hélène Wagn
Forlag: Gyldendal
Bestilling: Bogen kan bestilles her

Sundhed
Sov godt i sommervarmen

Med dagslys fra tidlig morgen til sen aften og fugtige varme nætter, kan det være en udfordring at få sin nattesøvn. Her er 4 råd til hvordan du får en god nats søvn.

Læs mere
Sundhed
D-vitamin: Får du nok?

D-vitamin er vigtigt for alle, uanset alder, men for dem, der er oppe i årene, er det særlig vigtigt, da vitaminet beskytter knogler og muskler. Flere ældre ved imidlertid ikke, at de bør tage et dagligt tilskud af D-vitamin og calcium, viser undersøgelse fra Aarhus Universitet, hvor forskere har...

Læs mere
Sundhed
Når fødderne klør

Fodsvamp trives i fugt og varme, som fx i tætsluttende sneakers og sko. Har du kløe, svie og irriteret hud mellem tæerne, så er du muligvis blandt de 10-15% af danskerne, der har fodsvamp.

Læs mere
Sundhed
Skovflåt - Det skal du holde øje med

Et flåtbid behøver ikke at være smertefuldt, men det er vigtigt altid at fjerne flåter, fordi en del af dem er inficerede med Borrelia. Se billede af skovflåt, skovflåtbid og borrelia-udslet.

Læs mere
Sundhed
Røgfri fremtid rykker tættere på

Folketingsvalget har sat gang i en bevægelse på Christiansborg, hvor et stort udsnit af partier ønsker at hæve prisen på tobak. ’Fantastisk positiv udvikling’ skriver Kræftens Bekæmpelse, der glæder sig over, at politikerne går helhjertet ind i kampen for at sikre børn og unge et liv uden røg.

Læs mere
Forår
Tips mod pollenallergi gener

Pollen generer ikke lige meget hele dagen, og det er vigtig viden for de mange danskere, der har pollenallergi.

Læs mere
Forår
Sommertid 2019 - Skal uret stilles frem eller tilbage?

Natten mellem lørdag 30. marts og søndag 31. marts 2019 går vi over til sommertid. Det betyder, at uret skal stilles en time frem, hvilket betyder at dagen begynder en time tidligere og man snydes for en times søvn. Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for...

Læs mere
Forår
Jernheste med forårsfornemmelser

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Sundhed
Danskerne er ærlige omkring deres vægt

Det er en skrøne, at kvinder lyver sig et par kilo lettere. Ny undersøgelse punkterer myten om, at vi pynter på tallene, når vi bliver spurgt til vores vægt og højde. I virkeligheden svarer langt de fleste kvinder og mænd meget ærligt og præcist, når de bliver spurgt om, hvor meget de vejer, eller...

Læs mere
Sundhed
Undersøgelse: Danskerne drikker sig så fulde, at de kommer til skade

De fleste af os har nok prøvet det. Vi er til fest, der bliver serveret alkohol, og der ryger måske lidt mere ind af de våde varer, end hvad godt er. Samtidig med, at promillen stiger, ryger fornuften sammen med balanceevnen. Det betyder, at vi lettere gør dristige ting som fx at cykle fulde hjem,...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Diamantslibning af huden

Diamantslibning af huden

Køkkenrulleholder

Køkkenrulleholder

Stumtjener

Stumtjener

Louisiana plakater

Louisiana plakater

Nye Bøger
Probiotika & præbiotika

Tarmbakterier er et af tidens helt store emner. De har en afgørende betydning for vores immunforsvar, fordøjelsesevne og tarmsundhed, og lige nu strømmer det ind med ny viden om sammenhænge, man knapt troede var mulige. Hvem ville have troet, at vores tarmbakterier har indflydelse på områder som...

Læs mere
Toptrimmede tarme, af Mette Borre

Stadig flere bliver vegetarer eller vælger generelt bare at spise mere grønt og indføre kødfrie dage. Samtidig har 10 procent af befolkningen irritabel tarm, og kan have særlig gavn af mere grønt. For grøn kost er godt for fordøjelsen, fastslår forfatterne bag den nye bog ’Toptrimmede tarme’.

Læs mere
Rigtig god fordøjelse, af Mette W Ravn og Mette Borre

Når fordøjelsen ikke fungerer, kan det føre til mistrivsel og sygdomme. Mange af os spiser generelt for meget salt, sødt, fedt og blødt, og det kan ind i mellem sætte fordøjelsen, samtidig kan en uhensigtsmæssig kostsammensætning og livsstil betyde, at mængden og arten af de bakterier vi har i...

Læs mere
Mindfulness for alle

Med bog og cd viser psykolog Loney Skaaning vejen til mindfulness, ligevægt og livsstyrke. Gennem et veltilrettelagt og overskueligt 4 ugers træningsprogram i form af cd'ens øvelser og bogens instruktioner, lærer du teknikker til mindfulness. Programmet består blandt andet af 20 minutters daglig...

Læs mere
Det Skriver Andre Medier...
14.06.2019

Hjerteforeningen: E-dampere har større risiko for hjerte-kar-sygdom

Hjerteforeningen

Nye undersøgelser foretaget af forskere fra Stanford University peger på, at særligt smagsstofferne i rygevæsken øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme markant i forhold til, hvis du ikke ryger. Det her er et endnu klarere bevis for, at e-cigaretter er skadelige, siger tobaksekspert fra... Læs mere


14.06.2019

Forskning: Kolesterolmedicin giver ikke øget risiko for hjerneblødninger

Aarhus Universitet

Præparatet statin, som forebygger hjerte-kar-sygdomme, virker samtidig som et værn mod hjerneblødning. Det viser verdens hidtil største studie, som over en tiårig periode har fulgt mere end en halv million personer i behandling med statiner. Læs mere


29.05.2019

Kun halvdelen af pårørende er tilfredse med psykiatrien

Bedrepsykiatri.dk

Kun lidt over halvdelen af de pårørende til indlagte voksne i psykiatrien er tilfredse med det samlede behandlingsforløb. Det viser den seneste nationale tilfredshedsmåling af patienter og pårørendes tilfredshed med psykiatrien. Læs mere


26.04.2019

Fedtets livsvigtige rolle i kroppen

Cancer.dk

Nyt forskningsprojekt skal give forståelse for, hvilken biologisk betydning de fedtstoffer vi spiser, har for vores sundhed, og hvordan fedt er med til at styrke helbredet. Læs mere


08.04.2019

Højere cigaretpriser vil redde menneskeliv

Cancer.dk

Højere priser er det mest effektive virkemiddel til at undgå, at børn og unge begynder at ryge. Derfor glæder Kræftens Bekæmpelse sig over, at Danske Regioner vil hæve prisen på en pakke cigaretter til 80 kroner. Læs mere


22.03.2019

Kropslugt kan afsløre Parkinsons

Ing.dk

Forskere fra Edinburgh University har identificeret de kemikalier på huden, der får Parkinsons-ramte til at udskille en særlig lugt, som nogle mennesker kan opfatte. Læs mere


Arkiv

Send en hilsen
^