Rivièra Maison bakke
Gulvløber naturfarve
Håndklædeholder by Wirth
Sæber Meraki
Kategori: Sundhed
Særlige forbindelser mellem kost og brystkræft
Redaktionen

Hvert år får mere end 4.500 kvinder konstateret brystkræft, hvilket gør sygdommen til den hyppigste kræftform blandt kvinder i Danmark.

I kølvandet på en kræftdiagnose følger chok og krise, og ofte store følelsesmæssige udfordringer, fortvivlelse og magtesløshed. For at opveje følelsen af kontroltab ytrer brystkræftramte imidlertid ofte ønske om selv at tage aktiv del i deres behandling og helbredelse. Det skriver professor ved The Royal Free Hospital London, Mohammed Keshtgar, en af Englands førende forskere indenfor brystkræftbehandling. Og ifølge hans erfaringer, har netop kosten og livsstilen væsentlig indflydelse på forebyggelse af brystkræft, på behandlingsforløbet hos brystkræftramte samt på bivirkningerne ved kræftbehandlingen, og kan på længere sigt nedsætte risikoen for tilbagefald.

I hans bog ’The Breast Cancer Cookbook’, der netop er udkommet på dansk under titlen ’Brystkræftkogebogen’, skriver han, at man anslår, at hele 9 procent af kræfttilfældene kunne undgås, hvis folk ændrede deres kost.

”Ingen enkeltstående faktor er årsag til kræft eller beskytter mod kræft. Der er mange faktorer, som spiller ind, men omkring 30 procent af kræftformerne og deres følgesygdomme er påvirket af fem adfærdsmæssige risikofaktorer: Den daglige kost, højt BMI, for lidt frugt og grønt i kosten, ingen fysisk aktivitet og forbrug af tobak og alkohol” skriver Keshtgar, som opfordrer brystkræftramte samt kvinder der har en øget arvelig disposition for at udvikle brystkræft, til at sætte sig ind i kosten og livsstilens betydning for sygdommen.

”Globale studier af geografiske forskelle på forekomsten af brystkræft ar lært os en masse om indflydelsen fra kost og livsstil. For eksempel er der ca. tre gange så mange brystkræfttilfælde i Nordeuropa som i Østasien. Undersøgelser af befolkninger, der migrerer fra områder med lav risiko for brystkræft til områder med høj risiko for brystkræft, har vist, at risikoen for at få sygdommen vokser til værtsnationens niveau i løbet af få generationer. Det tyder klart på, at faktorer som kost, livsstil og miljø medvirker til risikoen for brystkræft” skriver Keshtgar, og tilføjer, at der fx er videnskabelig dokumentation for, at kosten omkring Middelhavet mindsker risikoen for brystkræft.

I sin bog gennemgår Keshtgar, i samarbejde med Miriam Dwek, der leder brystkræftafdelingen på University of Westminster, kostens og livsstilens indflydelse på kræftsygdom og ser nærmere på de særlige forbindelser, der, videnskabeligt set, er dokumenteret mellem kost og brystkræft. Bogen får også punkteret nogle af de myter, der de senere år er opstået omkring enkelte fødevarers rolle i forbindelse med udvikling og forebyggelse af kræft. Her fastslår Keshtgar blandt andet, at der ingen videnskabelige beviser er for, at fx kulhydrater, mælk eller mejeriprodukter øger risikoen for brystkræft.

I bogen ser Keshtgar også nærmere på de videnskabelige studier af sammenhængen mellem brystkræft og indtag af blandt andet fedtstoffer, soja, kaffe og kostfibre. Mens resultatet af nogle studier er tydelige, så er andre ikke helt så entydige. Det gælder blandt andet for indtaget af kød og fjerkræ. Her vurderer Keshtgar, at ikke-forarbejdet kød og fjerkræ bør inkluderes i kosten i moderate mængder, selvom de studier der findes af sammenhængen mellem indtag af kød og udvikling af brystkræft, mangler at blive studeret nærmere.

Spis dig fra brystkræft
Supper, lækre lune retter, salater, skalddyr og snacks. I 'Brystkræftkogebogen' finder du inspiration til mere end 100 simple, sunde retter, der forebygger brystkræft, og som styrker helbredet og forebygger bivirkninger, når man gennemgår kræftbehandling. Bogen fortæller hvordan og hvorfor, maden kan gøre en forskel og hvilke madvarer og råvarer, der bedst bekæmper og forebygger brystkræft.

Titel: Brystkræftkogebogen
Forfattere: Professor og brystkræftspecialist Mohammed Keshtgar, ernæringsekspert Claire Robertson samt leder af brystkræftafdelingen på University of Westminster, Miriam Dwek.
Oversættelse: Hélène Wagn
Forlag: Gyldendal
Bestilling: Bogen kan bestilles her

Forbrugernyt
Er du utryg ved kopimedicin?

Generisk medicin, som i folkemunde kaldes kopimedicin, sparer hvert år både samfundet og patienter for milliarder af kroner. Men mange patienter er utrygge ved, at medicinen hedder noget forskelligt og kan se forskellig ud fra gang til gang. Lægemiddelstyrelsen lancerer derfor en kampagne, der skal...

Læs mere
Sundhed
Overflødigt kropsfedt øger risikoen for depression

10 kg ekstra kropsfedt øger risikoen for depression med 17 procent, fremgår det af et nyt studie fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

Læs mere
Sundhed
KETO-diæt: Derfor kaldes KETO en mirakelkur

Har man ønske om at tabe sig, så har man nok overvejet en kostomlægning jf. KETO-diætens principper. En diæt fattig på kulhydrater og rig på fedt og protein, har nemlig vist sig at være en særdeles effektiv slankekur. Det er samtidig en diæt-form, der synes at appellere til de mange. Det bekræftes...

Læs mere
Sundhed
Kostfibre - Her finder du dem!

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige. Men der findes, som bekendt, også den...

Læs mere
Sundhed
Trods madpakker føler børn sig sultne i løbet af skoledagen

At madpakken trofast bliver lagt ned i skoletasken, er lige så sikkert som amen i kirken. En ny undersøgelse viser, at mere end 8 ud af 10 børn i alderen 6-15 år har madpakke med mindst fire dage om ugen. Alligevel føler mange børn sig sultne.

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse, kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sundhed
Hævede ben og ankler?

Mere end hver anden voksne kvinde oplever at være besværet af tunge, ømme og hævede ben. Her får du et par effektive øvelser, som sætter gang i kredsløbet og lindrer generne.

Læs mere
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International, der administrerer den...

Læs mere
Sundhed
Hver femte over 30 år har tandprotese: Det er blevet et enormt tabu

På trods af at 800.000 danskere har en tandprotese, er de kunstige tænder et stort tabu. Patienter holder dem skjult for ægtefæller, og efterspørgslen på de mest livagtige proteser er eksploderet i de seneste år, siger klinisk tandtekniker.

Læs mere
Sundhed
Ny landsdækkende samtalelinje for ensomme ældre

I juni åbnede en ny samtalelinje, der mod 115 kroner pr. måned giver ensomme ældre mulighed for at ringe og tale med, hvad initiativtageren bag den nye service, Joan Bang-Sudergaard, kalder 'livserfarne og imødekommende mennesker uden en bagkant'. Ifølge hende sidder mange ældre og savner nogen at...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Lette gardiner i bohemestil

Lette gardiner i bohemestil

Førstegangsforældre<BR>søger viden og information

Førstegangsforældre
søger viden og information

Indendørs plantevæg fra Lechuza

Indendørs plantevæg fra Lechuza

Svært at få råd til økologi?

Svært at få råd til økologi?

Nye Bøger
Probiotika & præbiotika

Tarmbakterier er et af tidens helt store emner. De har en afgørende betydning for vores immunforsvar, fordøjelsesevne og tarmsundhed, og lige nu strømmer det ind med ny viden om sammenhænge, man knapt troede var mulige. Hvem ville have troet, at vores tarmbakterier har indflydelse på områder som...

Læs mere
Toptrimmede tarme, af Mette Borre

Stadig flere bliver vegetarer eller vælger generelt bare at spise mere grønt og indføre kødfrie dage. Samtidig har 10 procent af befolkningen irritabel tarm, og kan have særlig gavn af mere grønt. For grøn kost er godt for fordøjelsen, fastslår forfatterne bag den nye bog ’Toptrimmede tarme’.

Læs mere
Rigtig god fordøjelse, af Mette W Ravn og Mette Borre

Når fordøjelsen ikke fungerer, kan det føre til mistrivsel og sygdomme. Mange af os spiser generelt for meget salt, sødt, fedt og blødt, og det kan ind i mellem sætte fordøjelsen, samtidig kan en uhensigtsmæssig kostsammensætning og livsstil betyde, at mængden og arten af de bakterier vi har i...

Læs mere
Mindfulness for alle

Med bog og cd viser psykolog Loney Skaaning vejen til mindfulness, ligevægt og livsstyrke. Gennem et veltilrettelagt og overskueligt 4 ugers træningsprogram i form af cd'ens øvelser og bogens instruktioner, lærer du teknikker til mindfulness. Programmet består blandt andet af 20 minutters daglig...

Læs mere
Det Skriver Andre Medier...
03.09.2019

Fortsat skæv kønsfordeling

Kvinfo.dk

Kvindelige studerende er på vej ind på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser. Men det går langsomt, og når rekordmange unge i disse dage begynder deres studieliv, er der fortsat flest kvinder at finde på uddannelser inden for omsorg og pleje. Unge mænd begynder derimod på tekniske og... Læs mere


06.08.2019

Copenhagen Pride Week 2019

Copenhagenpride.dk

Copenhagen Pride Week 2019 løber af stablen i alle regnbuens farver fra tirsdag den 13. august til søndag den 18. august 2019, hvor københavnerne tager godt imod forventede festende 85 nationaliteter. Læs mere


14.06.2019

Hjerteforeningen: E-dampere har større risiko for hjerte-kar-sygdom

Hjerteforeningen

Nye undersøgelser foretaget af forskere fra Stanford University peger på, at særligt smagsstofferne i rygevæsken øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme markant i forhold til, hvis du ikke ryger. Det her er et endnu klarere bevis for, at e-cigaretter er skadelige, siger tobaksekspert fra... Læs mere


14.06.2019

Forskning: Kolesterolmedicin giver ikke øget risiko for hjerneblødninger

Aarhus Universitet

Præparatet statin, som forebygger hjerte-kar-sygdomme, virker samtidig som et værn mod hjerneblødning. Det viser verdens hidtil største studie, som over en tiårig periode har fulgt mere end en halv million personer i behandling med statiner. Læs mere


29.05.2019

Kun halvdelen af pårørende er tilfredse med psykiatrien

Bedrepsykiatri.dk

Kun lidt over halvdelen af de pårørende til indlagte voksne i psykiatrien er tilfredse med det samlede behandlingsforløb. Det viser den seneste nationale tilfredshedsmåling af patienter og pårørendes tilfredshed med psykiatrien. Læs mere


26.04.2019

Fedtets livsvigtige rolle i kroppen

Cancer.dk

Nyt forskningsprojekt skal give forståelse for, hvilken biologisk betydning de fedtstoffer vi spiser, har for vores sundhed, og hvordan fedt er med til at styrke helbredet. Læs mere


Arkiv

Send en hilsen
^