Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi

Kategori: Sundhed

Duften af parfume er som regel en behagelig oplevelse, men for nogle mennesker kan de kradse duftstoffer med tiden blive årsag til at man udvikler parfumeallergi.

Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden tidligere at have oplevet allergireaktion.

Pludselig allergireaktion

Der findes parfume i rigtig mange af de produkter vi kommer i kontakt med i løbet af dagen: Cremer, sæbe, deodoranter, eau de toilette, shampoo og sågar rengøringsmidler, toiletpapir og tandpasta. Alle kan indeholde duftstoffer, som din hud pludselig en dag ikke kan tåle.

Eksem som følge af parfumeallergi viser sig som rødt, kløende udslæt de steder, hvor huden har været i kontakt med parfumestofferne. Hvis du fx gennem mange år har brugt parfumeret deodorant på den tynde hud i armhulerne, vil det typisk være her, du først slår ud. Og det sker sandsynligvis efter 40-års alderen, oplyser Astma-Allergi Danmark. Parfumeallergi er nemlig en af de diagnoser, alle moderne mennesker - og især kvinder - går og sparer op til over masser af år.

Selvom tør, sart hud i et vist omfang er arveligt betinget, så er parfumeallergi i højere grad betinget af, at man gennem flere år har været udsat for bestemte duftstoffer.

Lug ud på badeværelseshylden

Der findes omkring 2500 duftstoffer, som kan udløse allergi. Af dem er 26 ekstra udbredte og dermed mere allergifremkaldende. Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at mindske risikoen for at udvikle parfumeallergi.

I første omgang er det en god ide at luge lidt ud på badeværelseshylden. Kig især på deodoranten og cremerne - og byt dem gerne ud med nogle uparfumerede af slagsen. Det er nemlig de produkter, der bliver på huden dagen lang, der først og fremmest fremkalder allergi, mens dem, vi skyller af igen - som fx shampoo og sæbe - er mindre potente.

5 råd der forebygger parfumeallergi

 1. Brug uparfumeret deodorant

  Allergien opstår typisk først under armene på den tynde, sarte og indelukkede hud her.
   
 2. Hellere på tøjet end på huden

  Hvis du absolut vil bruge parfume, så sprøjt duften i håret eller uden på tøjet, hvor den ikke kommer i direkte kontakt med huden.
   
 3. Skift duft

  Varier dine duftindkøb, så huden ikke får for meget af et eller flere duftstoffer. Hvis du sværger til én bestemt duft gennem mange år, øger det din risiko for at slå ud med allergi på et tidspunkt.
   
 4. Vælg de uparfumerede produkter

  Vælg de uparfumerede produkter, det udsætter din risiko for allergi. Men vær på vagt. Nogle firmaer sælger parfumefri produkter med parfume i. Nærlæs deklarationen, og duft til produkterne. Er lugten kraftig, så lad dem stå.
   
 5. Lav et parfumebudget

  Hvis du vil have duft under armene, skal der ret mange fravalg til at opveje det. Vælg f.eks parfumefri cremer, makeup, hårpleje og vaskemiddel.
Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^