Sådan får du en god søvn

Kategori: Sundhed

Op mod hver femte voksne dansker lider af søvnproblemer. Mange tyer til sovemedicin, men ofte kan problemerne afhjælpes ved at ændre lidt på sovevanerne.

Sådan får du en god søvn 

Søvn optager en tredjedel af vores liv og er vital for vores velbefindende. Mens vi sover bearbejdes tanker og indtryk, og efter en en god nats søvn føler vi os oplagte og udhvilede, og klar til en ny dag. Men op mod hver femte voksne dansker lider af søvnproblemer og de følgerne af søvnløshed som træthed, koncentrationsbesvær, irritabilitet, dårligt humør og stress.

Hvor meget søvn har man brug for?

For at fungere optimalt om dagen, behøver de fleste voksne ca. 8 timers sammenhængende god søvn om natten. Der er dog nogle der kan klare sig med mindre, somme tider ned til 5½ - 6 timer, mens andre behøver 9 - 10 timer.

Hvis man i længere perioder får for lidt søvn eller hvis kvaliteten af den søvn man får er for dårlig, kan symptomer som koncentrations- og hukommelsesbesvær, irritabilitet og stress forstærkes. Immunforsvaret kan forringes og medføre øget forekomst af lettere infektioner. En god søvn er således vigtig for at vi mennesker kan fungere optimalt. Lider du af søvnproblemer, kan de oftest afhjælpes ved hjælp af lidt planlægning, lidt tålmodighed og ændring af vaner.

Tips til en god nats søvn

  1. Sørg for at have en god seng som passer dig størrelsesmæssigt. Sørg for en god madras, en rar åndbar dyne, bomuldslinned og behageligt løstsiddende nattøj.

  2. Dit soveværelset skal have en passende temperatur - ikke for varmt og ikke for tørt.

  3. Hvis du har svært ved at falde i søvn kan det være fordi du af vane ikke forbinder det at ligge i sengen med nødvendigvis at sove. Vend dig til, at sengen kun bruges til søvn og sex, og undlad læsning, tv og andre aktiviteter når du ligger i din seng.

  4. Det samme gælder, hvis du vågner og ikke kan falde i søvn igen, så stå op og læs en bog. Når du føler dig søvnig, kan du gå tilbage til sengen igen.

  5. Skyldes søvnløsheden bekymringer eller stresstanker, er det en god ide at 'lægge tankerne fra sig' ved at skrive dem ned.

  6. Styrk dit indre ur. Forsøg så vidt det er muligt at have faste sengetider og stå op på samme tid hver dag, eventuelt også på fridage, det styrker kroppens indre ur.

  7. Det kan være svært at finde den indre ro hvis adrenalinen pumper rundt i kroppen. Undgå voldsom fysisk aktivitet umiddelbart inden du vil lægge dig. Læg hellere træningen et par timer inden du planlægger at gå i seng.

  8. Undgå de store måltider inden du går i seng.

  9. Undgå koffeinholdige drikke og vitaminer inden du går i seng.

  10. Hvis du er sulten ved sengetid, så tag et lille mellemmåltid, gerne med noget varmt at drikke for eksempel beroligende te eller varm mælk.

  11. Et varmt bad umiddelbart inden du lægger dig kan også være søvnfremkaldende.

  12. Få ro på krop og sind gennem meditation inden sengetid

Sådan abstraherer du fra stresstanker og tankemylder

  1. Tæl baglæns: Start med 100, og træk 7 fra til du når 2.

  2. Brug alfabetet: Tænk på 5 landenavne, der starter med bogstavet A, derefter B osv.

  3. Få ro på dit åndedræt: Brug fx 4-7-8-vejrtrækning: Ånd ind gennem næsen, mens du tæller til fire inde i dig selv. Hold vejret og tæl til syv. Ånd helt ud gennem munden, mens du tæller til otte. Eller brug vekselåndedræt.
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Sundhed
Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse.…

Læs mere
Sundhed
Har du øget risiko for at paradentose? 

Selvom man altid har passet godt på sine tænder, så kan der med alderen opstå tandproblemer, der kræver en ekstra indsats. Det gælder især for mennesker med diabetes, osteoporose, ligesom mennesker med forældre, der har paradentose, selv har øget risiko for at udvikle paradentose. 

Læs mere
Sundhed
Epigenetik: Du har selv indflydelse på din levealder 

Når vi tænker på alderdommen, så er det rart at vide, at vi med stor sandsynlighed har udsigt til en lang seniortilværelse. Gennem de sidste 100 år er den gennemsnitlige levetid i Danmark steget fra 50 år i begyndelsen af 1900-tallet til 82 år i dag, og den tendens synes at fortsætte. For de fleste…

Læs mere
Sundhed
Cyberkondri: Min læge tager fejl! Jeg ved, at jeg fejler noget alvorligt! 

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt oplevet, hvordan fx et galoperende hjerte, pludselig åndenød, svimmelhed eller smerter i brystet, kan udløse en flygtig bekymring. Hos de fleste forsvinder panikken, når ubehaget aftager, eller til en læge konstaterer, at der ikke er fare på færde. Men…

Læs mere
Sundhed
Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^