Sofapude i okkergul uld
Berber gulvtæppe
Fototapeter
Toilettaske fra Derrière la Porte
Kategori: Sundhed
Rygning er en sygdom

Læger ved alt for lidt om rygeafvænning, og sundhedspersonalet er ikke tilstrækkelig pågående i forsøg på at få rygere til at kvitte tobakken ...

Sundhedspersonalet skal være langt mere pågående for at få rygere til at stoppe

Læger ved alt for lidt om rygeafvænning, og sundhedspersonalet er ikke tilstrækkelig pågående i forsøg på at få rygere til at kvitte tobakken. Det mener ledende overlæge, dr.med. Philip Tønnesen, lungemedicinsk afdeling, Amtssygehuset i Gentofte, og han efterlyser en holdningsændring til rygere.

- Verdenssundhedsorganisation, WHO, har fastslået, at rygning er en sygdom, og derfor bør rygere tilbydes behandling. Læger spørger ikke patienter med for højt blodtryk, om de har lyst til at få medicin, så blodtrykket kan sænkes. Det får de helt automatisk. Det er uforståeligt, at rygere med fx hjertesygdom ikke påvirkes kraftigt til at modtage rygeafvænning, især når man tænker på, at 25 procent af alle dødsfald af hjertekarsygdomme skyldes rygning, siger Philip Tønnesen.

Berøringsangst over for rygere
Phillip Tønnesen mener, at hans kolleger i og uden for sygehusvæsenet har berøringsangst over for de rygende patienter, og at lægerne i for høj grad betragter rygning som et personligt anliggende og ikke som en sygdom.

- Mange tror fejlagtigt, at det kun er en viljesag at kvitte tobakken, siger Philip Tønnesen. Men nikotinen giver stærk afhængighed. Der findes såkaldte nikotinreceptorer i flere områder af hjernen, hvor nikotin binder sig. Derved frigøres et slags hormon, dopamin, som hjernen forbinder med følelse af tilfredshed. Der er også et arveligt moment, som måske kan forklare op til 25 procent af afhængigheden.

Philip Tønnesen fremhæver den økonomiske gevinst ved at gennemføre rygestop.

- Rygeafvænning med nikotinprodukter eller pillen Zyban, som udelukkende fås på recept, sammen med 3-4 korte lægekonsultationer er økonomisk interessant i form af pris pr. sparet leveår sammenlignet med fx medicinske behandlinger for forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol, siger han. Det er derfor en af hans pointer, at man bør give tilskud til lægemidler til rygeafvænning.

Ny pille på vej
Cirka 12.000 danskere gennemfører hvert år rygestop med hjælp fra pillen Zyban, som man tager to gange dagligt, og som dæmper trangen til nikotin. Om et halvt års tid ventes en ny pille at komme i handelen. Den er afprøvet af 250 rygere på Gentofte Sygehus og af rygere på andre danske sygehuse, og forventningerne til den nye pille er store.

- Vores undersøgelser tyder på, at den er dobbelt så effektiv som Zyban, siger Philip Tønnesen om den nye pille, hvis effekt om kort tid offentliggøres i internationale lægetidsskrifter.Kilde: Hjerteforeningen


Sundhed
Kan man være genetisk disponeret for overvægt?

Føler du ikke, at din krop afspejler, hvad du spiser – og ikke spiser – mens andre ser ud til at slippe markant nemmere afsted med deres madvaner? Kan din overvægt simpelthen være genetisk betinget?

Ja. Hvis kiloene er særligt genstridige, selvom du følger de almindelige sundhedsråd, kan...

Læs mere
Sundhed
Døjer du med urindryp?

Stressinkontinens i form af ufrivillige urindryp, er en yderst udbredt lidelse, som forekommer blandt kvinder i alle aldre. Lidelsen ses hyppigst blandt kvinder over 30 år, hvor op mod hver fjerde døjer med problemet. Alligevel er stressinkontinens et tabu, og måske derfor går mange kvinder rundt i...

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem balanceevne og levetid

Kan du stå på ét ben og holde balancen i 10 sekunder? En videnskabelig undersøgelse bragt i det anerkendte britiske tidsskrift, British Journal of Sports Medicine, viser at folk i alderen 50 til 75 år, der ikke kan holde balancen på ét ben i 10 sekunder, har næsten dobbelt så stor risiko for at dø...

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget...

Læs mere
Sundhed
Invitation til Brysternes Motionsdag

I Danmark lever lige knap 74.000 kvinder med brystkræft. Støt Brysterne inviterer for tredje år i træk til Brysternes Motionsdag den 11. september for at støtte op om de mange kvinder og pårørende, der hver dag har sygdommen inde på livet.

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeut: Derfor kan din vægt være tung at danse med efter de 40

Sandhedens time er kommet. Du stiller dig frygtsomt på vægten, men ... hvorfor viser den stadig for mange kilo?! Du har jo gjort alt, hvad der plejer at virke, når du vil smide et par kilo, så hvorfor går vægten ikke nedad nu?

Læs mere
Sommer
Svimmelhed og hovedpine i varmen?

Med hedebølgen er det vigtigt at huske, at træthed, svimmelhed, forstoppelse og hovedpine, kan være symptomer på væskeunderskud. Ifølge anbefalingerne bør du drikke 1½ liter (ca. 8 glas) væske om dagen. Kroppen har ganske vist brug for ca. 2½ liter væske i døgnet, men den ene liter får du tilført...

Læs mere
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Sommer
Generer varmen din søvn?

Sommeren er dejlig, men for nogle mennesker kan varmen føles så generende, at det går ud over deres velbefindende, og ødelægger nattesøvnen. Her får du en stribe tips til, hvordan du nemt afkøler kroppen, og får en rar og rolig nattesøvn.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Eden Outcast

Eden Outcast

Fototapeter

Fototapeter

Lysestager i kulørt krystalglas

Lysestager i kulørt krystalglas

Hvordan finder man<BR> de bedste bøger til kvinder?

Hvordan finder man
de bedste bøger til kvinder?

Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange...

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om...

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
ANNONCER
^