Psoriasis er ikke bare en sygdom, det er en livsstil. Flere psoriasispatienter oplever nysgerrige blikke og mødes af fordomme pga. omverdenens manglende viden, men faktisk er psoriasis den hyppigste hudsygdom i Danmark..
Hudsygdommen og dens forekomst
Psoriasis er den mest almindelige hudsygdom i Danmark. Ca. 210.000 danskere lider af psoriasis.
Psoriasis er en alvorlig kronisk sygdom. Den kan sammenlignes med andre kroniske sygdomme som astma eller sukkersyge. Én ud af ti af de godt 210.000 danskere, der lider af psoriasis, har sygdommen i så alvorlig grad, at den betegnes som svær. For denne gruppe af mennesker har psoriasis ofte store sociale konsekvenser og for mange fører sygdommen til isolation og udelukkelse fra arbejdsmarkedet.
Sygdommen er ikke smitsom.
Hudfortykkelse, rødme og skældannelse er typiske symptomer ved psoriasis. Hudfortykkelsen skyldes en ophobning af hudceller, rødmen skyldes en øget kardannelse i huden og skældannelsen skyldes en overproduktion af hudceller.
Psoriasis kan være arvelig
Psoriasis debuterer som regel i aldersgruppen 16-22 år, men der er også tilfælde med sygdomsdebut i 55-60 års alderen.
Psoriasis kan være arvelig. Har begge forældre psoriasis, er der 50 % risiko for, at deres børn får sygdommen. I familier, hvor én forælder har psoriasis, er risikoen for, at børnene udvikler psoriasis, ca. 15 %.
Kan forværres af stress og alkohol
Psoriasis kan fremprovokeres eller forværres af faktorer som stress, alkohol, nogle former for infektioner (fx HIV, streptokokker eller stafylokokker) og visse former for medicin (fx glukokortikoider (binyrebarkhormon præparater) brugt indvortes dvs. piller, litium, beta-blokere eller vaccinationer). Desuden kan traumatiseringer af huden (fx hudafskrabninger, tatoveringer, ulykker eller operationer) medføre psoriasis.
Psoriasisgigt
10-30% af psoriasis patienterne, mænd og kvinder, får psoriasisgigt, som er en smertefuld og invaliderende gigtsygdom. Sygdommen kommer til udtryk som betændelse i ledkapslen eller i senerne omkring leddet. Patienter med udbredt psoriasis har større risiko for udvikling af psoriasisgigt end patienter med små hudforandringer.
Traditionel behandling
Psoriasis kan ikke helbredes, men lindres og holdes nede med forskellige behandlingsformer. Ofte anvendes en kombination mellem behandling med cremer og salver, lysbehandling samt systemisk medicinsk behandling.
Sol og saltvand
Solens stråler og saltvand har altid haft en positiv effekt på de fleste patienter. På grund af favorable klimatiske forhold tager ca. 600 patienter hvert år til klimabehandling i Israel ved Det Døde Hav eller på Island i Den Blå Lagune.
Ny biologisk behandling
Ved manglende reaktion på eksisterende behandlingsformer eller ved for mange bivirkninger kan moderat til svær plaque psoriasis som noget nyt behandles med biologiske lægemidler.
Omkring 200 danske patienter med psoriasis og/eller psoriasisgigt behandles i dag med et af de nye præparater. Behandlingerne er endnu så nye, at man ikke har officielle tal på, hvor mange patienter i Danmark, der har behov for denne type behandling. Dette kan man forhåbentlig sige mere om i løbet af det kommende år, når man har flere danske erfaringer med de nye typer af medicin. I Danmark kan den biologiske behandling gives eller udleveres på hospitalet eller hos speciallæge.
Kilder: Danmarks Psoriasis Forening