Tine K Home
Engelsk porcelæn
Sommerudsalg 50 %
Louisiana plakater
Kategori: Sundhed
Psoriasis

Danmarks Psoriasis Forening vil gerne skabe større opmærksomhed og forståelse for de psykologiske og behandlingsmæssige aspekter ved sygdommene psoriasis og psoriasisgigt. En sygdom med voldsomme konsekvenser..

Psoriasis er ikke bare en sygdom, det er en livsstil. Flere psoriasispatienter oplever nysgerrige blikke og mødes af fordomme pga. omverdenens manglende viden, men faktisk er psoriasis den hyppigste hudsygdom i Danmark..

Hudsygdommen og dens forekomst
Psoriasis er den mest almindelige hudsygdom i Danmark. Ca. 210.000 danskere lider af psoriasis.
Psoriasis er en alvorlig kronisk sygdom. Den kan sammenlignes med andre kroniske sygdomme som astma eller sukkersyge. Én ud af ti af de godt 210.000 danskere, der lider af psoriasis, har sygdommen i så alvorlig grad, at den betegnes som svær. For denne gruppe af mennesker har psoriasis ofte store sociale konsekvenser og for mange fører sygdommen til isolation og udelukkelse fra arbejdsmarkedet.

Sygdommen er ikke smitsom.
Hudfortykkelse, rødme og skældannelse er typiske symptomer ved psoriasis. Hudfortykkelsen skyldes en ophobning af hudceller, rødmen skyldes en øget kardannelse i huden og skældannelsen skyldes en overproduktion af hudceller.

Psoriasis kan være arvelig
Psoriasis debuterer som regel i aldersgruppen 16-22 år, men der er også tilfælde med sygdomsdebut i 55-60 års alderen.
Psoriasis kan være arvelig. Har begge forældre psoriasis, er der 50 % risiko for, at deres børn får sygdommen. I familier, hvor én forælder har psoriasis, er risikoen for, at børnene udvikler psoriasis, ca. 15 %.

Kan forværres af stress og alkohol
Psoriasis kan fremprovokeres eller forværres af faktorer som stress, alkohol, nogle former for infektioner (fx HIV, streptokokker eller stafylokokker) og visse former for medicin (fx glukokortikoider (binyrebarkhormon præparater) brugt indvortes dvs. piller, litium, beta-blokere eller vaccinationer). Desuden kan traumatiseringer af huden (fx hudafskrabninger, tatoveringer, ulykker eller operationer) medføre psoriasis.

Psoriasisgigt
10-30% af psoriasis patienterne, mænd og kvinder, får psoriasisgigt, som er en smertefuld og invaliderende gigtsygdom. Sygdommen kommer til udtryk som betændelse i ledkapslen eller i senerne omkring leddet. Patienter med udbredt psoriasis har større risiko for udvikling af psoriasisgigt end patienter med små hudforandringer.

Traditionel behandling
Psoriasis kan ikke helbredes, men lindres og holdes nede med forskellige behandlingsformer. Ofte anvendes en kombination mellem behandling med cremer og salver, lysbehandling samt systemisk medicinsk behandling.

Sol og saltvand
Solens stråler og saltvand har altid haft en positiv effekt på de fleste patienter. På grund af favorable klimatiske forhold tager ca. 600 patienter hvert år til klimabehandling i Israel ved Det Døde Hav eller på Island i Den Blå Lagune.

Ny biologisk behandling
Ved manglende reaktion på eksisterende behandlingsformer eller ved for mange bivirkninger kan moderat til svær plaque psoriasis som noget nyt behandles med biologiske lægemidler.
Omkring 200 danske patienter med psoriasis og/eller psoriasisgigt behandles i dag med et af de nye præparater. Behandlingerne er endnu så nye, at man ikke har officielle tal på, hvor mange patienter i Danmark, der har behov for denne type behandling. Dette kan man forhåbentlig sige mere om i løbet af det kommende år, når man har flere danske erfaringer med de nye typer af medicin. I Danmark kan den biologiske behandling gives eller udleveres på hospitalet eller hos speciallæge.


Kilder: Danmarks Psoriasis Forening

Sundhed
Hævede ben og ankler?

Mere end hver anden voksne kvinde oplever at være besværet af tunge, ømme og hævede ben. Her får du et par effektive øvelser, som sætter gang i kredsløbet og lindrer generne.

Læs mere
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International, der administrerer den...

Læs mere
Sundhed
Hver femte over 30 år har tandprotese: Det er blevet et enormt tabu

På trods af at 800.000 danskere har en tandprotese, er de kunstige tænder et stort tabu. Patienter holder dem skjult for ægtefæller, og efterspørgslen på de mest livagtige proteser er eksploderet i de seneste år, siger klinisk tandtekniker.

Læs mere
Sundhed
Ny landsdækkende samtalelinje for ensomme ældre

I juni åbnede en ny samtalelinje, der mod 115 kroner pr. måned giver ensomme ældre mulighed for at ringe og tale med, hvad initiativtageren bag den nye service, Joan Bang-Sudergaard, kalder 'livserfarne og imødekommende mennesker uden en bagkant'. Ifølge hende sidder mange ældre og savner nogen at...

Læs mere
Sundhed
Sov godt i sommervarmen

Med dagslys fra tidlig morgen til sen aften og fugtige varme nætter, kan det være en udfordring at få sin nattesøvn. Her er 4 råd til hvordan du får en god nats søvn.

Læs mere
Sundhed
D-vitamin: Får du nok?

D-vitamin er vigtigt for alle, uanset alder, men for dem, der er oppe i årene, er det særlig vigtigt, da vitaminet beskytter knogler og muskler. Flere ældre ved imidlertid ikke, at de bør tage et dagligt tilskud af D-vitamin og calcium, viser undersøgelse fra Aarhus Universitet, hvor forskere har...

Læs mere
Sundhed
Når fødderne klør

Fodsvamp trives i fugt og varme, som fx i tætsluttende sneakers og sko. Har du kløe, svie og irriteret hud mellem tæerne, så er du muligvis blandt de 10-15% af danskerne, der har fodsvamp.

Læs mere
Sundhed
Skovflåt - Det skal du holde øje med

Et flåtbid behøver ikke at være smertefuldt, men det er vigtigt altid at fjerne flåter, fordi en del af dem er inficerede med Borrelia. Se billede af skovflåt, skovflåtbid og borrelia-udslet.

Læs mere
Sundhed
Røgfri fremtid rykker tættere på

Folketingsvalget har sat gang i en bevægelse på Christiansborg, hvor et stort udsnit af partier ønsker at hæve prisen på tobak. ’Fantastisk positiv udvikling’ skriver Kræftens Bekæmpelse, der glæder sig over, at politikerne går helhjertet ind i kampen for at sikre børn og unge et liv uden røg.

Læs mere
Forår
Tips mod pollenallergi gener

Pollen generer ikke lige meget hele dagen, og det er vigtig viden for de mange danskere, der har pollenallergi.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Louisiana plakater

Louisiana plakater

Globus 'Greenwich Classic Globe' Riviera Maison

Globus 'Greenwich Classic Globe' Riviera Maison

Bungalow Denmark

Bungalow Denmark

Repair balm Nilens Jord

Repair balm Nilens Jord

Nye Bøger
Probiotika & præbiotika

Tarmbakterier er et af tidens helt store emner. De har en afgørende betydning for vores immunforsvar, fordøjelsesevne og tarmsundhed, og lige nu strømmer det ind med ny viden om sammenhænge, man knapt troede var mulige. Hvem ville have troet, at vores tarmbakterier har indflydelse på områder som...

Læs mere
Toptrimmede tarme, af Mette Borre

Stadig flere bliver vegetarer eller vælger generelt bare at spise mere grønt og indføre kødfrie dage. Samtidig har 10 procent af befolkningen irritabel tarm, og kan have særlig gavn af mere grønt. For grøn kost er godt for fordøjelsen, fastslår forfatterne bag den nye bog ’Toptrimmede tarme’.

Læs mere
Rigtig god fordøjelse, af Mette W Ravn og Mette Borre

Når fordøjelsen ikke fungerer, kan det føre til mistrivsel og sygdomme. Mange af os spiser generelt for meget salt, sødt, fedt og blødt, og det kan ind i mellem sætte fordøjelsen, samtidig kan en uhensigtsmæssig kostsammensætning og livsstil betyde, at mængden og arten af de bakterier vi har i...

Læs mere
Mindfulness for alle

Med bog og cd viser psykolog Loney Skaaning vejen til mindfulness, ligevægt og livsstyrke. Gennem et veltilrettelagt og overskueligt 4 ugers træningsprogram i form af cd'ens øvelser og bogens instruktioner, lærer du teknikker til mindfulness. Programmet består blandt andet af 20 minutters daglig...

Læs mere
Det Skriver Andre Medier...
14.06.2019

Hjerteforeningen: E-dampere har større risiko for hjerte-kar-sygdom

Hjerteforeningen

Nye undersøgelser foretaget af forskere fra Stanford University peger på, at særligt smagsstofferne i rygevæsken øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme markant i forhold til, hvis du ikke ryger. Det her er et endnu klarere bevis for, at e-cigaretter er skadelige, siger tobaksekspert fra... Læs mere


14.06.2019

Forskning: Kolesterolmedicin giver ikke øget risiko for hjerneblødninger

Aarhus Universitet

Præparatet statin, som forebygger hjerte-kar-sygdomme, virker samtidig som et værn mod hjerneblødning. Det viser verdens hidtil største studie, som over en tiårig periode har fulgt mere end en halv million personer i behandling med statiner. Læs mere


29.05.2019

Kun halvdelen af pårørende er tilfredse med psykiatrien

Bedrepsykiatri.dk

Kun lidt over halvdelen af de pårørende til indlagte voksne i psykiatrien er tilfredse med det samlede behandlingsforløb. Det viser den seneste nationale tilfredshedsmåling af patienter og pårørendes tilfredshed med psykiatrien. Læs mere


26.04.2019

Fedtets livsvigtige rolle i kroppen

Cancer.dk

Nyt forskningsprojekt skal give forståelse for, hvilken biologisk betydning de fedtstoffer vi spiser, har for vores sundhed, og hvordan fedt er med til at styrke helbredet. Læs mere


08.04.2019

Højere cigaretpriser vil redde menneskeliv

Cancer.dk

Højere priser er det mest effektive virkemiddel til at undgå, at børn og unge begynder at ryge. Derfor glæder Kræftens Bekæmpelse sig over, at Danske Regioner vil hæve prisen på en pakke cigaretter til 80 kroner. Læs mere


22.03.2019

Kropslugt kan afsløre Parkinsons

Ing.dk

Forskere fra Edinburgh University har identificeret de kemikalier på huden, der får Parkinsons-ramte til at udskille en særlig lugt, som nogle mennesker kan opfatte. Læs mere


Arkiv

Send en hilsen
^