Ny forskning sår tvivl om myte om den ældre enkemand: Kan sagtens lave mad

Kategori: Sundhed

Fordommen om den ældre enkemand, som knapt nok kan koge et æg, holder ikke, lyder det i nyt studie fra Københavns Universitet. Studiet viser, at der er mænd fra den ældre generation, som godt kan lave mad, og som først for alvor folder sig ud i køkkenet, når de bliver alene.

Ny forskning sår tvivl om myte om den ældre enkemand: Kan sagtens lave mad 

Når ældre mænd mister deres partner, hersker der en fordom om, at de på grund af traditionelle kønsroller er hjælpeløse i køkkenet og derfor 'går i hundene' og forfalder til færdigretter og kommunens madservice, fordi de aldrig selv har lært at lave mad.

Men resultaterne i et nyt studie fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet peger på, at den fordom ikke nødvendigvis længere holder. Gennem dybdegående interviews med 31 ældre mænd og kvinder mellem 67 og 86 år, som har mistet deres partner, tegner der sig nemlig et mere varieret billede.

"Man har i lang tid haft en fordom om, at ældre mænd er praktisk udfordrede i køkkenet, når de bliver alene, men det er ikke det billede, jeg ser. Der er enlige mænd fra den ældre generation, som er udfordrede, men der er i den grad også mænd, som er dygtige til at lave mad og som har taget udfordringen på sig, efter de er blevet alene. Og måske allerede da konen er blevet syg, eller de er gået på pension," siger forsker og adjunkt Sidse Schoubye Andersen, som er forfatter på studiet.

En adfærd omkring madlavningen, som ifølge forskeren flugter med tendenser i tiden, hvor mændene i højere grad end tidligere tager del i de huslige pligter, men som også modarbejder en kendt og lidt trist fortælling om den enlige mand.

Mænd laver postejer og pølser fra bunden, kvinder spiser ostemadder

Mange af enkemændene i studiet oplever madlavning som en ny hobby, hvor de virkelig folder sig ud særligt med kødretter, når de fx blev spurgt om, hvad de fik at spise dagen forinden interviewet, forklarer Sidse Schoubye Andersen.

"Mændene fortalte i detaljer om, hvordan de havde tilberedt en flæskesteg, eller hvordan de lavede pølse og leverpostej fra bunden. Retterne de lavede var ofte relativt omstændige, men de gjorde det fordi, de syntes, det var sjovt, og fordi det var vigtigt for dem at få et varmt måltid mad," siger hun og tilføjer:

"Mændene var bekymrede for at blive anset som hjælpeløse eller som afhængige af andre, når det handlede om madlavningen. Det var vigtigt for dem at vise, at de godt kunne klare sig selv og lægge afstand til manden, der går i hundene, efter at ægtefællen er gået bort."
Hos de enlige kvinder tegnede der sig et anderledes billede. Her var tendensen ifølge forskeren, at madlavningen helst ikke skulle tage længere tid, end det tog at spise maden, og at madlavningen i højere grad blev anset, som et arbejde.

"Kvinderne fortalte, at de ikke gad bruge for meget tid på at lave mad til sig selv, og ofte kunne nøjes med en ostemad. En af dem sagde også, at hun var forfærdelig ked af at have mistet sin mand, men det med ikke at skulle lave mad var faktisk helt okay og nærmest en lettelse," fortæller Sidse Schoubye Andersen.

Alderdommen byder på nye kønsroller

Dette er ifølge forskeren dels udtryk for at mænd og kvinder anskuer madlavningen forskelligt, som formentlig bunder i forskellige arbejdsdelinger igennem livet; mænd ser det som en hobby, kvinder som et dagligt arbejde. Men de forskellige typer af fortællinger udtrykker også kønnede forventninger til gamle mænd, kvinder og deres madvaner.

"Når en gammel kvinde fortæller om at springe over eller spise ostemadder, så ser vi det som udtryk for en prioritering. Hun behøves ikke at forsvare eller forklare det. Når de gamle mænd omvendt gjorde meget ud af at fortælle, at de ikke sprang over og i stedet i detaljer fortalte om mere omstændige måltider, så skyldes det blandt andet, at de distancerer sig fra billedet af den gamle hjælpeløse enkemand," forklarer Sidse Schoubye Andersen.

Studiet er et af ganske få, der er lavet på området, hvilket ifølge forskeren bl.a. skyldes, at vi som samfund ofte glemmer de ældre generationer, når vi kigger på forandringer i eksempelvis kønsroller, fordi vi antager, at ældre lever efter traditionelle mønstre og derfor ikke afspejler moderne tendenser.
"Resultaterne i det her studie er et udtryk for, at nogle af de forandringer, vi ser i kønsrollerne hos moderne familier, også sker blandt den ældre generationer. Men forskning i forandringer i alderdommen er ofte noget, vi glemmer - fordi vi antager, at forandringer og udvikling primært er noget, der hører ungdommen til," siger Sidse Schoubye Andersen.

Hun håber, at studiet kan bidrage med ny viden og nuancere billedet af de ældre som bliver alene, fx i forbindelse med kommunens forebyggende hjemmebesøg, som er en del af serviceloven.

Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Sundhed
Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse.…

Læs mere
Sundhed
Har du øget risiko for at paradentose? 

Selvom man altid har passet godt på sine tænder, så kan der med alderen opstå tandproblemer, der kræver en ekstra indsats. Det gælder især for mennesker med diabetes, osteoporose, ligesom mennesker med forældre, der har paradentose, selv har øget risiko for at udvikle paradentose. 

Læs mere
Sundhed
Epigenetik: Du har selv indflydelse på din levealder 

Når vi tænker på alderdommen, så er det rart at vide, at vi med stor sandsynlighed har udsigt til en lang seniortilværelse. Gennem de sidste 100 år er den gennemsnitlige levetid i Danmark steget fra 50 år i begyndelsen af 1900-tallet til 82 år i dag, og den tendens synes at fortsætte. For de fleste…

Læs mere
Sundhed
Cyberkondri: Min læge tager fejl! Jeg ved, at jeg fejler noget alvorligt! 

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt oplevet, hvordan fx et galoperende hjerte, pludselig åndenød, svimmelhed eller smerter i brystet, kan udløse en flygtig bekymring. Hos de fleste forsvinder panikken, når ubehaget aftager, eller til en læge konstaterer, at der ikke er fare på færde. Men…

Læs mere
Sundhed
Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^