Kategori: Sundhed

Nemme fiskeretter efterlyses 

Lange arbejdsdage, forberedelse til morgendagen og sultne børn gør, at forældre efterlyser nemme, tidsbesparende retter – som samtidig løser ønsket om at spise sundt, varieret og hjemmelavet. Særlig svært er det, hvis man gerne vil følge kostrådene og servere fisk to gange om ugen. Vi har nemlig ikke noget ’indre kartotek’ over fiskeretter, ligesom vi har for retter med kød. Og børns rolle i køkkenet varierer afhængig af, om mor eller far laver aftensmad, og om de bor på landet eller i storbyen.

En ny undersøgelse foretaget af YouGov for Glyngøre NemFisk viser, at forældre vurderer, at deres børn bedre kan lide den mad, der serveres, når børnene selv har været med i køkkenet. Det kan autoriseret diætist Gitte Dreyer fra Diætisthuset nikke genkendende til: ”Jo mere vi rører, ser og har fingrene i maden, jo mindre farligt er det. Jo mere børn selv har været involveret, jo større er sandsynligheden derfor for, at de kan lide maden,” udtaler hun. Så der er god grund til, at børn spænder forklædet og tager del i madlavningen. Undersøgelsen viser også en sammenhæng mellem, hvor ofte vi laver mad, og hvor meget børn spørger om lov til at være med i køkkenet. Flere familier i hovedstadsområdet laver mad 1-2 gange ugen (20%). I fx Midtjylland laver 11% mad 1-2 gang ugentligt. Sammenligner man madlavningsfrekvensen med, hvor ofte børnene spørger om lov til at deltage i køkkenet, viser analysen, at 22% af børnene i hovedstadsområdet aldrig spørger om lov, mens det samme kun gælder 9-10% af børnene på landet. 

Giv os nemme, tidsbesparende retter

Mere end hver fjerde forælder ønsker at kende flere retter, der hurtigere kan komme på middagsbordet. 

Og mere end en tredjedel ville spise mere fisk, hvis de kendte nemme retter med fisk. Desværre er virkeligheden, at flertallet af de voksne kun kender 2-3 retter med fisk, og de er ikke nødvendigvis nemme eller hurtige.

Lone Marie Eriksen fra 2gangeomugen forklarer: ”Mange vil gerne, men få lykkes med at spise fisk i hverdagen, og alt for mange har simpelthen ikke lige nogen fiskeret på ’den indre lystavle’, når de står i supermarkedet.” Det er præcis det skisma, som har fået Glyngøre til at tænke nyt. Glyngøre har udviklet tre saucer, som giver familien et hav af muligheder for fiskeretter på 20 minutter. 

Mænd leger, kvinder planlægger

Forældre har typisk tre løsninger, når det kommer til at begrænse stress og jag omkring aftensmåltidet. 1) Vi køber ind for hele ugen

2) Vi engagerer børnene i madlavningen

3) Vi sørger for en hurtig snack 

Den hurtige snack er fædre og mødre enige om, men så deler vandene sig. Når det gælder planlægning af ugens indkøb, fører kvinderne an, mens mændene tager teten, når det gælder om at få børnene med i køkkenet. 26 % af danske mænd mener, at det bedste middel til at undgå konflikter i ulvetimen er at få børnene til at hjælpe med i madlavningen. Kun 18 % af mødrene mener det samme. 

Gitte Dreyer fra Diætisthuset forklarer: ”Mænd er ikke helt så bange for at svine køkkenet til og efterlade en ekstra snavset gryde i vasken. De er generelt bedre til at abstrahere fra rodet og tage tingene mere, som de kommer. Kvinderne er forsigtige på børnenes vegne og generelt mere kontrolsøgende. Overordnet set drejer det sig også om, hvilke ting vi har med hjemmefra. De vaner, vi har lært som barn, lærer vi typisk også vores egne børn,” slutter Gitte Drejer.

”Vi har gjort det superenkelt at have børnene med i køkkenet,” fortæller Karina Marott fra Orkla Foods og fortsætter:  ”Tag børnene med i køkkenet, og lav en nem fiskeret – det giver både ro og sund aftensmad.”  

 

Fakta

Glyngøre NemFisk er en serie saucer til fiskeretter i fad og fås i tre varianter: Citronsauce, Tomat & Krydderurtesauce og Dildsauce. De kan købes i samtlige dagligvarebutikker til vejl. udsalgspris 19,95 kr.

Saucerne passer til mange forskellige slags fisk som fx laks, sej, torsk, pangasius mv. 

Saucerne kan bruges både med frisk og frosset fisk.

Fakta om analysen

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1029 CAWI-interview med danskere i alderen 20-55 år, i perioden 3. – 9. januar 2014. De adspurgte er danskere i alderen 20-55 år, som er bosiddende i en husstand med et eller flere hjemmeboende børn i alderen 0-17 år.

Myter om solen: Hvad er sandt, og hvad er forkert?
Sommer
10 myter om sol og sundhed – hvad holder, og hvad gør ikke? 

Der er meget, vi gerne vil tro om solen: At vi bare kan 'vænne huden til den', at solcreme er farligt, og at vi ikke behøver beskytte os i Danmark. Men flere af de råd, der cirkulerer online og i private samtaler, har ikke hold i virkeligheden. Her gennemgår vi nogle af de mest udbredte…

Læs mere
Forskellige hudtyper tåler solen forskelligt. Find din hudtype, og få de bedste råd til sikker solbeskyttelse
Sundhed
Hvor sårbar er din hud i solen? Find din hudtype og få svaret 

Solens stråler giver os varme, lys og D-vitamin – men de kan også forårsage solskoldninger og øge risikoen for hudkræft. Din hudtype spiller en afgørende rolle for, hvor sårbar du er over for UV-stråling. Derfor er det vigtigt at kende sin hudtype og tilpasse sin solbeskyttelse derefter.

Læs mere
Forebyggelse af birkepollen allergi
Sundhed
Tidlig og mere intens: Nu begynder birkepollensæsonen 

For omkring en halv million danskere med birkepollenallergi er foråret en udfordrende tid. Nu er sæsonen officielt i gang, og ifølge Astma-Allergi Danmark er det både tidligere og mere intenst end tidligere år. Den milde vinter og lune start på april har sat skub i blomstringen af landets birketræer…

Læs mere
Undgå ondt i ryggen, når du går i haven
Haven & altanen
Haven: Sådan slipper du for rygsmerter ved havearbejde 

Havearbejde kan være en kilde til både glæde og fysisk velvære – men det kan også belaste kroppen, hvis man ikke passer på. Især ryggen er udsat, når vi bøjer os, løfter og arbejder i uvante stillinger.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er lænderygbesvær en af de mest udbredte smertetilstande i Danmark.…

Læs mere
Fermenterede fødevarer og serotonin – forbindelsen mellem tarm og hjerne
Sundhed
Kan fermenteret mad påvirke dit humør? Tarmfloraens skjulte forbindelse til mental sundhed 

Måske har du hørt om den særlige forbindelse mellem tarmen og hjernen – et samspil, der i de seneste år har fået stor opmærksomhed i forskningen. Det viser sig, at de bakterier, der lever i vores fordøjelsessystem, ikke kun påvirker vores fysiske helbred, men også vores mentale velbefindende. Men…

Læs mere
Hvordan fermenterede fødevarer fremmer en sund fordøjelse
Sundhed
Fermenteret mad og din tarmflora – hvad siger forskningen? 

Tarmen spiller en central rolle for kroppens sundhed, og en balanceret tarmflora er afgørende for fordøjelsen, immunforsvaret og optagelsen af næringsstoffer. Men hvordan påvirker fermenteret mad denne vigtige balance? Forskning peger på, at de naturlige bakterier i fermenterede fødevarer kan have…

Læs mere
Fermenteret mad er en trend – men hvad siger forskningen om sundhedsfordelene?
Sundhed
Hvad er hypen omkring fermenteret mad? 

Kimchi, kombucha, surkål og kefir – fermenterede fødevarer er overalt for tiden. Sundhedsblogs og medier bugner af opskrifter på fermenteret mad, men hvad er det egentlig, der gør dem så specielle? Er det blot endnu en sundhedstrend, eller er fermenteret mad noget vi alle burde finde plads til på…

Læs mere
Sundhed
IBS – en udbredt, men overset lidelse, der kan tage styringen over din hverdag 

Irritabel tyktarm – også kendt som IBS (irritable bowel syndrome) – er en af de mest almindelige mave-tarmlidelser. Selvom lidelsen er ufarlig, kan den være yderst generende og påvirke livskvaliteten, sociale aktiviteter og arbejdsliv. Mange IBS-ramte føler sig overladt til sig selv, fordi…

Læs mere
Hvad du bør vide om fermenterede fødevarer
Sundhed
Fermenteret mad: Hvad du bør vide, før du går all-in 

Fermenterede fødevarer er blevet en af de mest hypede sundhedstrends – og med god grund. De kan styrke tarmfloraen, forbedre fordøjelsen og måske endda påvirke vores humør. Men betyder det, at du bare skal fylde din kost med kimchi, kombucha og kefir? Ikke nødvendigvis. Fermenteret mad kan være…

Læs mere
Fermenterede fødevarer indeholder gavnlige bakterier, der kan understøtte fordøjelsen og vægtbalancen
Sundhed
Kan fermenterede fødevarer fremme vægttab? 

Fermenterede fødevarer har fået stigende opmærksomhed for deres gavnlige effekter på tarmfloraen, men kan de også spille en rolle i vægttab? Forskning tyder på, at en sund tarmflora kan være en nøglefaktor i reguleringen af appetit, stofskifte og fordøjelse – og her kan fermenterede fødevarer gøre…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Anette Sams: Slip for vægttabsmedicin – brug kroppens egne hormoner til vægtregulering
Anette Sams - Kroppen Kan Selv - Aktiver Dine Naturlige Vægttabshormone

Vægttabsmedicin som Wegovy og Saxendaer er blevet en global trend, men hvad hvis din krop allerede har det, der skal til? Anette Sams, lægemiddelforsker og forfatter, viser i 'Kroppen kan selv – aktivér dine naturlige vægttabshormoner', hvordan vi fra naturens hånd kan danne vores egne…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Shopping
^