Mindsk risikoen for ’turistmave’

Kategorier: Sundhed  -  Rejser

For mange rejsende, er en stor del af rejseoplevelsen at smage det lokale køkken og de lokale delikatesser og specialiteter. Især streetfood kan ofte være kilde til nogle helt ekstraordinære sanselige oplevelser, nye dufte og nye, spændende smagsoplevelser. Desværre udgør forholdene omkring hygiejne, opbevaring og tilberedning af maden her ofte et problem pga. de beskedne forhold.

Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden rejsende til destinationer i Latinamerika, Afrika, Sydøstasien og Mellemøsten rammes af maveonde og diarré.

’Turistmave’ er heldigvis kun sjældent så alvorligt, at der er brug for indlæggelse, til gengæld betyder et par dage med symptomer som kvalme, mavesmerter, opkastning, feber og diarré, at man efterfølgende er så udmattet, at det præger resten af ferien.

Forurenet drikkevand og madvarer

Mave-tarm-infektioner som 'rejsediarré’ skyldes i langt de fleste tilfælde bakterier. Bakterierne overføres med drikkevand eller fødevarer forurenet med colibakterier, dvs. bakterier fra afføring. Det kan ofte dreje sig om fx forurenet postevand og isterninger lavet af postevand samt grøntsager og frugt, skyllet i forurenet vand. Det kan også dreje sig om dårlig hygiejne omkring tilberedning af mad samt utilstrækkelig kogte eller stegte fødevarer.

Overvejelser omkring street food 

For mange rejsende, er en stor del af rejseoplevelsen at smage det lokale køkken og de lokale delikatesser og specialiteter. Især streetfood kan ofte være kilde til nogle helt ekstraordinære sanselige oplevelser, nye dufte og nye, spændende smagsoplevelser. Desværre udgør forholdene omkring hygiejne, opbevaring og tilberedning af maden her ofte et problem på grund af de beskedne forhold. Jo mere primitive forhold maden tilberedes under, des større er risikoen som regel for at få rejsediarré. Derfor er det klogt at overveje, hvorvidt det er en risiko værd at løbe – især hvis man i forvejen har en sart mave eller døjer med mave-tarmproblemer eller -sygdom.

'Skræl det, kog det eller glem det'

Ifølge WHO kan rejsende, ved at tage nogle få grundlæggende forholdsregler, mindske risikoen for mave-tarm-infektioner. De opfordrer til at man følger reglen: 'Skræl det, kog det eller lad det ligge’ (’Boil it, cook it, peel it, or forget it’) og tager følgende forholdsregler:

  1. Undlad at drikke postevand, og børst ikke tænder i postevand. Brug i stedet konsekvent vand fra flaske.
    Tjek at forsegling er intakt inden du åbner flasken.
    Kan du ikke få flaskevand, så kog eller desinficer vandet med et specialprodukt, der kan købes i sports- og fritidsforretninger.

  2. Brug ikke isterninger lavet af postevand.

  3. Drik ikke frugtjuice og mælk, som ikke er pasteuriseret.

  4. Spis ikke mejerivarer, som ikke er pasteuriseret.

  5. Spis ikke rå frugter eller grøntsager, medmindre de kan skrælles eller pilles - og pil dem selv. Spis ikke salater, frugtsalat, mayonaise eller kolde saucer.

  6. Spis ikke rå eller utilstrækkelig kogt eller stegt kød, fisk eller skaldyr. Spis gennemstegt, gennembagt eller kogt mad, der er tilberedt kort forinden og serveret varmt.

  7. Hold dig fra pindis, isvafler og isdesserter, hvis du ikke er sikker på at de er tilberedt og opbevaret under hygiejniske forhold.

  8. Undgå buffet.

  9. Husk god håndhygiejne og hyppig håndvask på rejsen. Medbring hånddesinfektion med mindst 60% alkohol hjemmefra.

  10. Undgå mad fra boder og gadekøkkener. Brug din fornuft. Hvis du er i tvivl, undgå det.

Kan diarré forebygges med mælkesyrebakterier?

Selvom man ofte høre rejsende fortælle, at de forebygger med probiotika (mælkesyrebakterier) inden rejsen, så mangler der, trods talrige studier, undersøgelser der bekræfter effekten.

Behandling af diarré

Hvis man får diarré, er det vigtigt at erstatte tab af væske og elektrolytter. Derfor er den vigtigste behandling at drikke rigeligt med vand tilsat salt og sukker de første 12-14 timer, står der i Patienthåndbogen på Sundhed.dk. Sukker hjælper med til, at kroppen kan optage vand og salt. Man kan lave en blanding selv eller alternativt købe elektrolytpulver på apoteket. Tilsæt evt. saft fra en appelsin eller citron.

Opskrift på vand-salt-sukker blanding: 

  • 1 liter kogt vand (eller flaskevand)
  • ½ teske salt 
  • 6-8 teskeer sukker

Ud over vand-salt-sukker blanding anbefales afbruset cola, te, bouillon og æblemost. Alle drikkevarer bør have stuetemperatur, undgå meget kolde og meget varme drikke. 

Voksne og børn over 12 år skal drikke 2,5 l pr. døgn plus 100–200 ml efter hver tynd afføring. Børn mellem 2–10 år skal drikke 100–120 ml efter hver tynd afføring.

Mave-tarm-infektioner medfører ofte kvalme, alligevel bør man hurtigst muligt forsøge at spise normalt igen. Her gælder det om forsigtigt at forsøge sig frem med mager, letfordøjelig kost fx kogt ris, pasta, ristet brød, kiks, kartofler, modne bananer, kogte grøntsager, kylling, kalkun og fisk samt hytteost og let yoghurt.

Medicin mod diarré

Ved let til moderat diarré kan et stoppende middel, som indeholdende loperamid, afkorte varigheden af rejsediarré med et døgns tid. Middelet må kun anvendes kortvarigt og kun såfremt den sygdomsramte er feberfri og ikke har blod i afføringen. Stoppende midler kan kan give bivirkninger som mundtørhed, kvalme, forstoppelse og mavesmerter.

Kontakt lægen 

Symptomerne vil som regel forsvinde af sig selv i efter 2- 3 døgn. Der kan imidlertid være tilfælde, hvor det er vigtigt at kontakte lægen:

  • Hvis diarréen varer i mere end 4 døgn
  • Ved høj feber
  • Hvis der er blod i afføringen
  • Hvis der er mistanke om dehydrering, som kan vise sig ved, at den syge fremstå sløv og forvirret, og ved, at urinen er mørk og sparsom. 
Sundhed
Ernæringsterapeuten: Kostens forunderlige effekt på kolesteroltallet 

Fedtet har længe været skurken, når kolesterolniveauet bliver for højt. Et af sundhedsmyndighedernes råd er derfor, at du skærer ned på fedt. Men i den ernæringsvidenskabelige verden er der bred enighed om, at kolesterolet fra kosten faktisk ikke har meget indflydelse på mængden af kolesterol i…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Viden om hvidløg og sundhed 

Udover at tilføje en delikat løgsmag til maden, og være en fremragende kilde til vitamin B6, vitamin C og mineraler, så har hvidløg gennem tiden været kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber. I Mellemøsten og den østlige del af Asien har hvidløg ifølge historikere, været anvendt til behandling…

Læs mere
Sundhed
Er svesker en superfood? 

Svesken er spækket med så mange gode næringsstoffer, at den hører med blandt superfood som chiafrø, gojibær eller broccoli. Her er 5 interessante grunde:

Læs mere
Sundhed
Lugtesansen er kroppens hurtigste advarselssystem 

Har du svært ved at skjule dit ubehag, når din næse opfanger en dårlig lugt, så findes der en god forklaring.

Læs mere
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?  

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed  

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.…

Læs mere
Sundhed
Kan man være genetisk disponeret for overvægt? 

Føler du ikke, at din krop afspejler, hvad du spiser – og ikke spiser – mens andre ser ud til at slippe markant nemmere afsted med deres madvaner? Kan din overvægt simpelthen være genetisk betinget?

Ja. Hvis kiloene er særligt genstridige, selvom du følger de almindelige sundhedsråd, kan…

Læs mere
Sundhed
Døjer du med urindryp? 

Stressinkontinens i form af ufrivillige urindryp, er en yderst udbredt lidelse, som forekommer blandt kvinder i alle aldre. Lidelsen ses hyppigst blandt kvinder over 30 år, hvor op mod hver fjerde døjer med problemet. Alligevel er stressinkontinens et tabu, og måske derfor går mange kvinder rundt i…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem balanceevne og levetid 

Kan du stå på ét ben og holde balancen i 10 sekunder? En videnskabelig undersøgelse bragt i det anerkendte britiske tidsskrift, British Journal of Sports Medicine, viser at folk i alderen 50 til 75 år, der ikke kan holde balancen på ét ben i 10 sekunder, har næsten dobbelt så stor risiko for at dø…

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft 

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^