Migræne ligger i toppen på WHO´s liste over de mest belastende sygdomme

Kategori: Sundhed

Rigtig mange ting i hverdagen kan være med til at udløse et migræneanfald. Hvilke faktorer der trigger et anfald, er individuelt, men ved at føre en hovedpinedagbog, vil du som regel kunne se et mønster i de faktorer, der udløser migræne hos dig.

Migræne ligger i toppen på WHO´s liste over de mest belastende sygdomme 

Hyppige anfald af hovedpine kan have alvorlige konsekvenser for livskvaliteten. Det ved alle, der ofte har hovedpine, og det bekræftes af WHO´s liste over de mest belastende sygdomme, hvor hovedpine, især migræne, er placeret helt i toppen.

Migræne & triggerfaktorer

Migræne er en såkaldt episodisk hovedpine, dvs. en hovedpine der kommer i anfald, og som regel udløses af triggerfaktorer. 15 procent af den danske befolkning har haft migræne, hvilket gør migræne til en af de mest udbredte sygdomme i Danmark.


Årsager til migræne

Mens undersøgelser viser, at migræne kan være arveligt betinget, så er årsagen til smerterne uklar. Symptomerne under et anfald skyldes formentlig, at der, som følge af en kemisk ubalance i nervetrådene omkring hjernens blodkar, opstår en udvidelse af blodkarrene.


Symptomer på migræne

De mest almindelige symptomer ved et migræneanfald er moderate eller stærke smerter, en pulserende eller strammende fornemmelse, forværring af smerter ved fysisk aktivitet, kvalme, lys- og lydoverfølsomhed, opkastninger og mavesmerter.


Udløsende faktorer/triggerfaktorer:

Rigtig mange ting i hverdagen kan være med til at udløse et migræneanfald. Hvilke faktorer der trigger et anfald, er individuelt, men ved at føre en hovedpinedagbog, vil du som regel kunne se et mønster i de faktorer, der udløser migræne hos dig. Ved at blive klogere på dine triggerfaktorer, vil du i nogen grad kunne forebygge anfald. 

Almindeligkendte triggerfaktorer:

  • Stress og bekymring

  • Sult og uregelmæssige måltider

  • Dehydrering

  • Dårlige sovevaner
  • Kraftig sansepåvirkning
    fx støj, stærkt lys og stærke lugte
  • Smerter andre steder i kroppen

  • Hård fysisk anstrengelse

  • Koffein

  • Madvarer
    Røget fisk, stærke oste, produkter sødet med aspartan, nitrat i pølser og konserveret madvarer, skaldyr, stærk krydret mad, glutamat i fx valnødder og sojadrikke, chokolade, slik, fødevarer med højt saltindhold, og energidrikke med højt indhold af koffein.

  • Nedtrapning/seponering af antidepressiv medicin, fx:
    • SSRI-præparater, der benyttes til forebyggelse og behandling af depression, angst og tvangstilstande.
    • Udtrapning af benzodiazapiner, der anvendes ved angst og uro. Benzodiazepiner egner sig kun til akut behandling, da de kan føre til afhængighed allerede efter 4 ugers brug.
  • Dårligt indeklima

  • Ændringer i vejret (især trykkende, lummert vejr inden uvejr)

  • Alkohol

  • Tobak

  • Allergi

  • Ændringer i hormonbalancen


Behandling:

Blandt anbefalede metoder til behandling af migræne er naturligvis medicinsk behandling. Men behandling uden brug af medicin synes også at have en bemærkelsesværdig god effekt, om end der kun findes få videnskabelige undersøgelser, der kan bekræfte det.

Ifølge Dansk Hovedpine Selskab så bør en migræniker først og fremmest sætte sig grundigt ind i sygdommen. Viden om sygdommen kan forebygge en eventuel psykisk belastning i form af stress, tristhed og magtesløshed, som ofte kan opstå som følge af migræne.

Blandt forslag til behandling uden medicin eller som sideløbende behandling til medicinen, foreslår Dansk Hovedpine Selskab, at man registrerer og undgår de faktorer, der trigger migrænefaldene. Akupunktur kan i nogle tilfælde reducere antallet af hovedpinedage. Fysioterapi kan afhjælpe anspændthed og dårlig arbejdsstilling. Moderat fysisk aktivitet, bliver ligeledes nævnt som en vigtig del af behandlingen. Livsstilsændringer som søvn-, spise- og kostvaner, har også gavnlig effekt, ligesom meditation og egenomsorg, kan have en lindrende og beroligende effekt.

Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
Sundhed
Danske børn er de mest slikspisende i verden 

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe…

Læs mere
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Sundhed
Sådan bliver du bedre til at huske dine succeser 

Har du nemmere ved at rose andre end dig selv?

Du er et opmærksomt, imødekommende og omsorgsfuldt menneske, der lytter, roser og opmuntre mennesker omkring dig. De nyder din opmærksomhed, og det er ofte med din hjælp, at de kommer i tanke om, at de faktisk har rigtig meget at være stolte af.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^