Mange forældre tjekker ikke børnene for lus

Kategori: Sundhed

Ifølge sundhed.dk kan en hunlus lægge 4-5 æg om dagen, som efter ca. 11 dage klækkes, og nye lus kommer ud. Det vil sige, at barnet i værste tilfælde kan have en lusefamilie på omkring 75 medlemmer, hvis der går 4 uger mellem luse-tjek.

Mange forældre tjekker ikke børnene for lus 

Der er en god forklaring på, hvorfor danske børnefamilier igen og igen må tage kampen op mod lusene. En undersøgelse gennemført af Meda viser, at 30% af de danske forældre kun tjekker for lus en gang om måneden – eller sjældnere. Godt nok tjekker 2 ud af 3 forældre minimum hver 2. uge, om deres børn har lus, men denne indsats kan vise sig at være forgæves, når den sidste tredjedel ikke finder tættekammen frem oftere end hver 4. uge. Og på den tid kan problemet have udviklet sig til langt op over begge ører på børnene. Bogstaveligt talt.

Tjek for lus en gang om ugen

En ekspert inden for området mener, at det er problematisk, at så stor en del af forældrene ikke tjekker oftere for lus – netop fordi det er dem, der er de vigtigste aktører, hvis man skal lusene til livs.
"Indsatsen mod lus står og falder med forældrene. Det er altafgørende, at de er opmærksomme på, hvad der rører sig i børnenes hår. Tjekker de ikke for lus ofte nok, kan de stå med et problem, som pludselig har spredt sig til andre familiemedlemmer og børnenes venner. Det er en god idé at tjekke børnenes hår for lus mindst en gang om ugen, så man kan tage problemerne i opløbet," siger Kristine Kofoed, Produktspecialist hos Meda, der producerer lusemidlet Licin, der behandler og forebygger lus.

Forældre informerer ikke skole og børnehave

Knap 1 ud af 3 af de adspurgte i undersøgelsen informerer ’ikke hver gang’ eller ’aldrig’ klasselæreren eller pædagogen, når deres børn har lus – og det kan have konsekvenser.
"Det er vigtigt, at man som forælder har mulighed for at tage sine forholdsregler, når der er lus på skolen eller i institutionen. Bliver man ikke informeret, kan luseangrebet nå at sprede sig til flere børn og familier, før det bliver opdaget," siger Kristine Kofoed.
Og der er faktisk en stor velvillighed blandt forældrene til at gøre noget, når klasselæreren eller pædagogen melder ud, at der er lus. Hele 90 % svarer nemlig, at de kæmmer en gang om ugen eller oftere, når de bliver informeret om luseangreb. Omfanget af luseangrebet kan dermed meget vel afhænge af, hvem lusene først finder vej til – er det et barn, hvis forældrene siger det videre, eller et, hvis forældre er tavse om lusene.

Alle kan få lus

Alle kan få lus, men det er især i skole- og institutionsmiljøerne, at lus spreder sig som en steppebrand. Det er nemlig typisk børn i alderen 3-12 år, der smittes, og det er altså lige meget, hvor grundigt du vasker poderne bag ørerne, for hygiejne spiller ingen rolle, når det kommer til at tiltrække lus. Faktisk kan du og dine børn også have lus uden at vide det – det er nemlig ikke alle, der oplever symptomer, når de bliver angrebet af lus.

Ikke alle oplever kløe, når de har lus, og for nogle kan der gå flere uger, før de får symptomer som kløe eller skællignende pletter der sidder fast i håret. Andre oplever det slet ikke. Når lusene bider i vores hud for at suge blod, kan spyttet fremkalde en allergisk reaktion, der gør, at det kommer til at klø. Når lusene først har bidt sig fast, kan de være svære at komme af med, men det er ikke umuligt.

Sådan kommer man effektivt lusene til livs:

  1. Grundig kæmning
    Du kan ikke komme uden om en grundig kæmning af håret. Det nemmeste er at gøre håret vådt, komme balsam i og rede det igennem, før du starter kæmningen med en tættekam, da det vil få lusene til at sidde stille. Væbn dig med tålmodighed – det tager lang tid at være grundig. Kæmning skal gøres hver anden dag i minimum 14 dage.
  2. Luseshampoo eller lusemidler
    Det kan være en god idé at supplere kæmningen med brug af luseshampoo eller lusemidler, der anvendes for at kvæle lusene og deres æg. Ældre midler, der indeholder stoffet permethrin, er der udviklet stor grad af resistens overfor, så derfor bør der i stedet anvendes Dimeticon-produkter. De er dokumenteret som mere effektive end permethrin.
    Du bør kun bruge lusemidler, på dem der har levende lus i håret.
  3. Alle skal behandles på samme tid
    Når et barn i institutionen eller familien er blevet ramt af lus, er det vigtigt, at alle får behandling på samme tid – også selvom de måske ikke udviser symptomer på at være smittet med lus. Hvis et andet barn eller familiemedlem har uopdagede æg i hovedbunden, vil disse når de udklækkes kunne smitte andre igen.
  4. Genbehandling
    Det er vigtigt, at man sørger for at genbehandle for at sikre sig, at man er kommet helt af med lusene – også deres æg. Lusene lægger nemlig 5-8 æg dagligt ved hovedbunden, som kan være svære at se. Æggene vokser efterfølgende ud med håret og ses som små hvide eller sorte prikker, og det er derfor vigtigt, at man med tålmodighed kæmmer håret hver anden dag i 14 dage, for at være sikker på at ingen æg efterfølgende udklækkes og fortsætter bestanden.
  5. Forebyggende
    Den bedste forebyggelse er at kæmme håret jævnligt. Da det ikke er alle, der oplever symptomer, er det den bedste måde at holde faren nede på. Der er også udviklet forskellige forebyggende midler, der sprayes i håret på alle familiemedlemmer i perioder med øget risiko for lus. 

 

Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Sundhed
Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse.…

Læs mere
Sundhed
Har du øget risiko for at paradentose? 

Selvom man altid har passet godt på sine tænder, så kan der med alderen opstå tandproblemer, der kræver en ekstra indsats. Det gælder især for mennesker med diabetes, osteoporose, ligesom mennesker med forældre, der har paradentose, selv har øget risiko for at udvikle paradentose. 

Læs mere
Sundhed
Epigenetik: Du har selv indflydelse på din levealder 

Når vi tænker på alderdommen, så er det rart at vide, at vi med stor sandsynlighed har udsigt til en lang seniortilværelse. Gennem de sidste 100 år er den gennemsnitlige levetid i Danmark steget fra 50 år i begyndelsen af 1900-tallet til 82 år i dag, og den tendens synes at fortsætte. For de fleste…

Læs mere
Sundhed
Cyberkondri: Min læge tager fejl! Jeg ved, at jeg fejler noget alvorligt! 

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt oplevet, hvordan fx et galoperende hjerte, pludselig åndenød, svimmelhed eller smerter i brystet, kan udløse en flygtig bekymring. Hos de fleste forsvinder panikken, når ubehaget aftager, eller til en læge konstaterer, at der ikke er fare på færde. Men…

Læs mere
Sundhed
Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^