Vores fantastiske sanser
I hverdagen tager vi vores sanser for givet. Men når man tænker over det, så er det jo ekstremt fascinerende, hvordan vores sanser registrer og bearbejder indtryk omkring os, og hvordan de samarbejder og påvirker vores adfærd og evne til at navigere i verdenen.
Menneskets sanser har naturligvis været genstand for rigtig meget forskning, og har gjort os klogere på, hvordan de hver især, og sammen, fungerer. At forstå og forklare lugtesansen har imidlertid været en udfordring for forskere, fordi man først nu har fundet en metode til at registrere, hvordan hjernen behandler de lugtsignaler den modtager.
Vi opfatter hurtigere lugte forbundet med farer
Vores lugtesans sætter os i stand til at skelne mellem mange millioner forskellige lugte, og netop denne evne til at opfange, registrere og sortere lugte, har i mange tilfælde afgørende betydning for vores og andre pattedyrs overlevelse.
Nu har forskere ved Karolinska Instituttet fundet en metode, der gør det muligt at studere, hvordan hjernen behandler de lugtsignaler den modtager, og hvordan informationerne behandles i de dele af hjernen, der styrer bevægelse og adfærd.
Kroppen reagerer automatisk på dårlig lugt
Undersøgelsen viser, at negative lugte forbundet med ubehageligheder, fare eller uro ikke kun behandles tidligere end positive lugte, men at reaktionen på dårlige lugte, modsat behagelige dufte, også sker impulsivt og ubevidst.
"Den menneskelige undvigelsesreaktion på ubehagelige lugte forbundet med fare, har længe været set som en bevidst kognitiv proces, men vores undersøgelse viser, at det sker ubevidst og ekstremt hurtigt," siger undersøgelsens førsteforfatter Behzad Iravani, forsker ved Institut for Klinisk Neurovidenskab ved Karolinska Institut.
Således udløser lugten af fx fordærvet mad, en helt automatisk undvigelsesreaktion inden for blot 300 millisekunder efter vi har været eksponeret for lugten.
"Det er tydeligt, at hjernen reagerer specifikt og hurtigt på negative lugte. Signalet får personen til ubevidst at læne sig tilbage og væk fra kilden til lugten" konkluderer Johan Lundström, lektor ved Institut for Klinisk Neurovidenskab, Karolinska Institutet.
Kilde: Sense of smell is our most rapid warning system, Karolinska Institut, 2021