Lugtesansen er kroppens hurtigste advarselssystem

Kategori: Sundhed

At miste lugtesansen, som det fx sker for nogle smittet med Covid-19, er ikke kun et spørgsmål om at gå glip af gode smags- og duftoplevelser. Uden lugtesansen mister vi en vigtig evne til at reagere på lugte forbundet med farer, som fx fordærvet mad.

Lugtesansen er kroppens hurtigste advarselssystem 

Har du svært ved at skjule dit ubehag, når din næse opfanger en dårlig lugt, så findes der en god forklaring.

Vores fantastiske sanser

I hverdagen tager vi vores sanser for givet. Men når man tænker over det, så er det jo ekstremt fascinerende, hvordan vores sanser registrer og bearbejder indtryk omkring os, og hvordan de samarbejder og påvirker vores adfærd og evne til at navigere i verdenen.

Menneskets sanser har naturligvis været genstand for rigtig meget forskning, og har gjort os klogere på, hvordan de hver især, og sammen, fungerer. At forstå og forklare lugtesansen har imidlertid været en udfordring for forskere, fordi man først nu har fundet en metode til at registrere, hvordan hjernen behandler de lugtsignaler den modtager.

Vi opfatter hurtigere lugte forbundet med farer

Vores lugtesans sætter os i stand til at skelne mellem mange millioner forskellige lugte, og netop denne evne til at opfange, registrere og sortere lugte, har i mange tilfælde afgørende betydning for vores og andre pattedyrs overlevelse.

Nu har forskere ved Karolinska Instituttet fundet en metode, der gør det muligt at studere, hvordan hjernen behandler de lugtsignaler den modtager, og hvordan informationerne behandles i de dele af hjernen, der styrer bevægelse og adfærd.

Kroppen reagerer automatisk på dårlig lugt

Undersøgelsen viser, at negative lugte forbundet med ubehageligheder, fare eller uro ikke kun behandles tidligere end positive lugte, men at reaktionen på dårlige lugte, modsat behagelige dufte, også sker impulsivt og ubevidst.

"Den menneskelige undvigelsesreaktion på ubehagelige lugte forbundet med fare, har længe været set som en bevidst kognitiv proces, men vores undersøgelse viser, at det sker ubevidst og ekstremt hurtigt," siger undersøgelsens førsteforfatter Behzad Iravani, forsker ved Institut for Klinisk Neurovidenskab ved Karolinska Institut.

Således udløser lugten af fx fordærvet mad, en helt automatisk undvigelsesreaktion inden for blot 300 millisekunder efter vi har været eksponeret for lugten.

"Det er tydeligt, at hjernen reagerer specifikt og hurtigt på negative lugte. Signalet får personen til ubevidst at læne sig tilbage og væk fra kilden til lugten" konkluderer Johan Lundström, lektor ved Institut for Klinisk Neurovidenskab, Karolinska Institutet.

 

Kilde: Sense of smell is our most rapid warning system, Karolinska Institut, 2021

Sundhed
KETO-diæt: Derfor kaldes KETO en mirakelkur  

Har man ønske om at tabe sig, så har man nok overvejet en kostomlægning jf. KETO-diætens principper. En diæt fattig på kulhydrater og rig på fedt og protein, har nemlig vist sig at være en særdeles effektiv slankekur. Det er samtidig en diæt-form, der synes at appellere til de mange. Det bekræftes…

Læs mere
Sundhed
Husker du pausen? 

Afspænding, zoneterapi, massage eller bare en kort meditation. I en travl hverdag, er det nemt at glemme pausen, men de fleste har oplevet, hvordan selv et lille hvil midt på dagen kan have en næsten magisk virkning og betyde, at man får en helt ny energi og overskud til få løst resten af dagens…

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser 

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: Børn og unges nikotinforbrug eksploderer 

Hver tredje danske ung mellem 15-29 år enten ryger eller er forbruger af et nikotinprodukt. Det fremgår af rapporten §Røg, som samtidig viser, at en stigende andel af de 15-17-årige ryger cigaretter. Derfor er det essentielt, at prisen på cigaretter hæves til mindst 100 kroner hurtigst muligt, da…

Læs mere
Sundhed
Salget af sukkerfri sodavand er eksploderet – men er det godt for danskernes sundhed? 

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

Læs mere
Sundhed
Sommertid 2023 - Skal uret stilles frem eller tilbage? 

I slutningen af marts eller begyndelsen af april går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange…

Læs mere
Spiritualitet
Kroppens egen smertelindring - lær metoden  

Man kan have held til selv at lindre en let hovedpine, ved at aktivere kroppens egen smertelindring, endorfiner. Endorfiner udløses normalt i forbindelse med hård træning, løb, latter og sex, men også akupunktur og zoneterapi kan aktivere stoffet.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: TikTok-videoer påvirker børn og unges indtag af usunde fødevarer 

TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat, BeReal. De sociale medier er mange, og efterhånden er børn og unge til stede på langt de fleste platforme. Her går det lynhurtigt, og for forældre kan det være svært at følge med og guide – og børnenes forbrug af sociale medier har desværre en usund slagside.…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem brug af afføringsmidler og demens 

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Læs mere
Sundhed
Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed 

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^