Kategori: Sundhed

At miste lugtesansen, som det fx sker for nogle smittet med Covid-19, er ikke kun et spørgsmål om at gå glip af gode smags- og duftoplevelser. Uden lugtesansen mister vi en vigtig evne til at reagere på lugte forbundet med farer, som fx fordærvet mad.

Lugtesansen er kroppens hurtigste advarselssystem 

Har du svært ved at skjule dit ubehag, når din næse opfanger en dårlig lugt, så findes der en god forklaring.

Vores fantastiske sanser

I hverdagen tager vi vores sanser for givet. Men når man tænker over det, så er det jo ekstremt fascinerende, hvordan vores sanser registrer og bearbejder indtryk omkring os, og hvordan de samarbejder og påvirker vores adfærd og evne til at navigere i verdenen.

Menneskets sanser har naturligvis været genstand for rigtig meget forskning, og har gjort os klogere på, hvordan de hver især, og sammen, fungerer. At forstå og forklare lugtesansen har imidlertid været en udfordring for forskere, fordi man først nu har fundet en metode til at registrere, hvordan hjernen behandler de lugtsignaler den modtager.

Vi opfatter hurtigere lugte forbundet med farer

Vores lugtesans sætter os i stand til at skelne mellem mange millioner forskellige lugte, og netop denne evne til at opfange, registrere og sortere lugte, har i mange tilfælde afgørende betydning for vores og andre pattedyrs overlevelse.

Nu har forskere ved Karolinska Instituttet fundet en metode, der gør det muligt at studere, hvordan hjernen behandler de lugtsignaler den modtager, og hvordan informationerne behandles i de dele af hjernen, der styrer bevægelse og adfærd.

Kroppen reagerer automatisk på dårlig lugt

Undersøgelsen viser, at negative lugte forbundet med ubehageligheder, fare eller uro ikke kun behandles tidligere end positive lugte, men at reaktionen på dårlige lugte, modsat behagelige dufte, også sker impulsivt og ubevidst.

"Den menneskelige undvigelsesreaktion på ubehagelige lugte forbundet med fare, har længe været set som en bevidst kognitiv proces, men vores undersøgelse viser, at det sker ubevidst og ekstremt hurtigt," siger undersøgelsens førsteforfatter Behzad Iravani, forsker ved Institut for Klinisk Neurovidenskab ved Karolinska Institut.

Således udløser lugten af fx fordærvet mad, en helt automatisk undvigelsesreaktion inden for blot 300 millisekunder efter vi har været eksponeret for lugten.

"Det er tydeligt, at hjernen reagerer specifikt og hurtigt på negative lugte. Signalet får personen til ubevidst at læne sig tilbage og væk fra kilden til lugten" konkluderer Johan Lundström, lektor ved Institut for Klinisk Neurovidenskab, Karolinska Institutet.

 

Kilde: Sense of smell is our most rapid warning system, Karolinska Institut, 2021

Myter om solen: Hvad er sandt, og hvad er forkert?
Sommer
10 myter om sol og sundhed – hvad holder, og hvad gør ikke? 

Der er meget, vi gerne vil tro om solen: At vi bare kan 'vænne huden til den', at solcreme er farligt, og at vi ikke behøver beskytte os i Danmark. Men flere af de råd, der cirkulerer online og i private samtaler, har ikke hold i virkeligheden. Her gennemgår vi nogle af de mest udbredte…

Læs mere
Forskellige hudtyper tåler solen forskelligt. Find din hudtype, og få de bedste råd til sikker solbeskyttelse
Sundhed
Hvor sårbar er din hud i solen? Find din hudtype og få svaret 

Solens stråler giver os varme, lys og D-vitamin – men de kan også forårsage solskoldninger og øge risikoen for hudkræft. Din hudtype spiller en afgørende rolle for, hvor sårbar du er over for UV-stråling. Derfor er det vigtigt at kende sin hudtype og tilpasse sin solbeskyttelse derefter.

Læs mere
Forebyggelse af birkepollen allergi
Sundhed
Tidlig og mere intens: Nu begynder birkepollensæsonen 

For omkring en halv million danskere med birkepollenallergi er foråret en udfordrende tid. Nu er sæsonen officielt i gang, og ifølge Astma-Allergi Danmark er det både tidligere og mere intenst end tidligere år. Den milde vinter og lune start på april har sat skub i blomstringen af landets birketræer…

Læs mere
Undgå ondt i ryggen, når du går i haven
Haven & altanen
Haven: Sådan slipper du for rygsmerter ved havearbejde 

Havearbejde kan være en kilde til både glæde og fysisk velvære – men det kan også belaste kroppen, hvis man ikke passer på. Især ryggen er udsat, når vi bøjer os, løfter og arbejder i uvante stillinger.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er lænderygbesvær en af de mest udbredte smertetilstande i Danmark.…

Læs mere
Fermenterede fødevarer og serotonin – forbindelsen mellem tarm og hjerne
Sundhed
Kan fermenteret mad påvirke dit humør? Tarmfloraens skjulte forbindelse til mental sundhed 

Måske har du hørt om den særlige forbindelse mellem tarmen og hjernen – et samspil, der i de seneste år har fået stor opmærksomhed i forskningen. Det viser sig, at de bakterier, der lever i vores fordøjelsessystem, ikke kun påvirker vores fysiske helbred, men også vores mentale velbefindende. Men…

Læs mere
Hvordan fermenterede fødevarer fremmer en sund fordøjelse
Sundhed
Fermenteret mad og din tarmflora – hvad siger forskningen? 

Tarmen spiller en central rolle for kroppens sundhed, og en balanceret tarmflora er afgørende for fordøjelsen, immunforsvaret og optagelsen af næringsstoffer. Men hvordan påvirker fermenteret mad denne vigtige balance? Forskning peger på, at de naturlige bakterier i fermenterede fødevarer kan have…

Læs mere
Fermenteret mad er en trend – men hvad siger forskningen om sundhedsfordelene?
Sundhed
Hvad er hypen omkring fermenteret mad? 

Kimchi, kombucha, surkål og kefir – fermenterede fødevarer er overalt for tiden. Sundhedsblogs og medier bugner af opskrifter på fermenteret mad, men hvad er det egentlig, der gør dem så specielle? Er det blot endnu en sundhedstrend, eller er fermenteret mad noget vi alle burde finde plads til på…

Læs mere
Sundhed
IBS – en udbredt, men overset lidelse, der kan tage styringen over din hverdag 

Irritabel tyktarm – også kendt som IBS (irritable bowel syndrome) – er en af de mest almindelige mave-tarmlidelser. Selvom lidelsen er ufarlig, kan den være yderst generende og påvirke livskvaliteten, sociale aktiviteter og arbejdsliv. Mange IBS-ramte føler sig overladt til sig selv, fordi…

Læs mere
Hvad du bør vide om fermenterede fødevarer
Sundhed
Fermenteret mad: Hvad du bør vide, før du går all-in 

Fermenterede fødevarer er blevet en af de mest hypede sundhedstrends – og med god grund. De kan styrke tarmfloraen, forbedre fordøjelsen og måske endda påvirke vores humør. Men betyder det, at du bare skal fylde din kost med kimchi, kombucha og kefir? Ikke nødvendigvis. Fermenteret mad kan være…

Læs mere
Fermenterede fødevarer indeholder gavnlige bakterier, der kan understøtte fordøjelsen og vægtbalancen
Sundhed
Kan fermenterede fødevarer fremme vægttab? 

Fermenterede fødevarer har fået stigende opmærksomhed for deres gavnlige effekter på tarmfloraen, men kan de også spille en rolle i vægttab? Forskning tyder på, at en sund tarmflora kan være en nøglefaktor i reguleringen af appetit, stofskifte og fordøjelse – og her kan fermenterede fødevarer gøre…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^