Kategori: Sundhed

Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen findes stoffer, der kan virke kræfthæmmende. Flere velkendte urter, som fx ginseng, hvidløg, humle og gurkemeje, har vist sig at have potentiale, og senest har lakridsrod fanget kræftforskernes opmærksomhed. Stoffer i lakridsrod har nemlig vist sig at have nogle helt særlige egenskaber, der ser ud til at kunne bremse udviklingen af kræftceller. Det konkluderer forskere bag et videnskabeligt studie, offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift, Nature.

Østrogen og brystkræftrisiko

Mange faktorer påvirker risikoen for udvikling af brystkræft, blandt disse spiller det kvindelige kønshormon, østrogen, en væsentlig rolle. Østrogen har mange vigtige funktioner; fra udvikling af kvindekroppen, pubertetsforløbet og menstruationscyklussen, til fertilitet og overgangsalder.

Men østrogen kan senere i livet også øge risikoen for udvikling af brystkræft. Jo mere østrogen man har produceret gennem livet, jo højere er risikoen for normale celler i brystet omdannes til kræftceller, skriver Kræftens Bekæmpelse. Således peger undersøgelser på, at kvinder, der får menstruation tidligt i livet og går sent i overgangsalderen, har øget risiko for at udvikle brystkræft.

Potentielle fordele ved naturlige plantestoffer

Når lakridsrod har fanget forskernes opmærksomhed, så er det fordi de indeholder plantestoffer, der tilsyneladende virker på samme måde som de østrogenhæmmende præparater, der i dag bruges til behandling brystkræft. Forskerne vurderer samtidigt, at behandling med udtræk fra lakrids sandsynligvis vil betyde færre bivirkninger, ligesom patienter måske også vil være mindre forbeholden overfor behandlingen med et plantebaseret præparat.

Fremtidig forskning og perspektiver

Ligesom de syntetiske østrogenhæmmende præparater, så er det velkendt at lakrids kan give forhøjet blodtryk. Flere studier omkring lakridsroden, såvel som humleurtens østrogendæmpende effekt, vil i fremtiden formentligt kunne bidrage til konkrete anbefalinger af, hvor høje doser planteudtræk, der skal til for at opnå effekt - uden samtidigt at øge risikoen for forhøjet blodtryk.

 

Forkølelse: Er der bevis for at C-vitamin, echinacea, hvidløg og zink har en forebyggende effekt?
Spiritualitet
Husråd mod forkølelse. Virker de? 

C-vitamin, echinacea, hvidløg og zink er populære præparater, når forkølelse skal forebygges eller bekæmpes. Men virker de?

Læs mere
Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Restituering og hvilke efter sygdom
Sundhed
Frisk nok til træning? 

Som regel går det fint med at løbetræne selvom man har lidt snue eller ondt i halsen, men har du sygdomstegn som muskel- og ledsmerter, bør du undlade decideret træning, men kan evt. nøjes med en frisk gåtur i stedet.

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^