Kategori: Sundhed
Konsekvenserne af corona: Flere bliver ramt af angst og depression 

Endnu en skyggeside af den lange nedlukning af samfundet viser sig nu. I de første fem måneder af 2021 har 25 pct. flere end i samme periode sidste år gjort brug af deres sundhedsforsikring, fordi de er ramt af angst eller depression. Det viser helt nye tal fra Topdanmark.

"Desværre er der flere unge mennesker end tidligere, som lige nu har det svært og kontakter os, fordi de er angste eller føler sig deprimerede. Det er en bekymrende udvikling, og vi i har en stor opgave i samfundet og på arbejdspladserne med at være opmærksomme på psykisk mistrivsel", siger Vivian Byrholt, adm. direktør i Topdanmark Livsforsikring.

"Vi mennesker kan have svært ved forandringer. Mange har fundet ud af, at det fungerer rigtig godt at sidde derhjemme, og man skal derfor ikke undervurdere, at der er mange, som er bekymrede for at skulle tilbage på arbejdspladsen og ud blandt andre mennesker igen i en travl hverdag".

Flere unge får angst og depression

Tidligere under nedlukningen har mange været påvirket negativt af at være isoleret derhjemme. Nu rammes flere af bekymringer for at skulle tilbage blandt kollegaer og mange mennesker igen. For nogle handler det om bekymring for at blive smittet. For andre handler det om, at de havde en velfungerende hverdag med familie og børn, fordi de har arbejdet hjemme, og nu står de i en ny situation, hvor de skal tilbage til en mere normal hverdag igen, lyder vurderingen fra Topdanmark.

Erfaringerne fra Topdanmark viser, at angst og depression er mere alvorlige lidelser, som kræver længere behandlingsforløb end for eksempel stress. Personer med angst eller depression kommer igennem et forløb hos en psykolog og i nogle tilfælde også til behandling hos en psykiater.

Tidlig indsats får folk hurtigere tilbage i job

Jo hurtigere behandlingen sættes i gang, jo større sandsynlighed er der for et kortere sygdomsforløb, viser erfaringerne fra Topdanmark.

”Der er ingen tvivl om, at det er afgørende hurtigt at komme i gang med et behandlingsforløb. Derfor er vi også meget opmærksomme på at få vores kunder, som kontakter os, hurtigt i gang med behandling – og vi har en særlig hotline, hvor man kan ringe ind, hvis man har brug for råd eller har små symptomer på stress, angst, depression eller andre psykiske lidelser,” siger Vivian Byrholt.

Gode råd - Hold øje med symptomer

Stress kan udvikle sig til en længerevarende sygdom som fx angst, depression. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på tidlige symptomer:

  • Har svært ved at sove
  • Ikke kan koncentrere dig
  • Let mister overblikket
  • Bliver irritabel og trist
  • Får hjertebanken eller forhøjet blodtryk


Hvis du har symptomer, anbefaler vi, at du søger hjælp. Jo hurtigere du får hjælp, jo bedre kan det forhindres, at det udvikler sig til en længerevarende sygdom.

Sundhed
Hjerteforeningen: Børn og unges nikotinforbrug eksploderer 

Hver tredje danske ung mellem 15-29 år enten ryger eller er forbruger af et nikotinprodukt. Det fremgår af rapporten §Røg, som samtidig viser, at en stigende andel af de 15-17-årige ryger cigaretter. Derfor er det essentielt, at prisen på cigaretter hæves til mindst 100 kroner hurtigst muligt, da…

Læs mere
Sundhed
Salget af sukkerfri sodavand er eksploderet – men er det godt for danskernes sundhed? 

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

Læs mere
Forår
Sommertid 2023 - Skal uret stilles frem eller tilbage? 

Natten mellem lørdag 25. marts og søndag 26. marts 2023 går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange…

Læs mere
Spiritualitet
Kroppens egen smertelindring - lær metoden  

Man kan have held til selv at lindre en let hovedpine, ved at aktivere kroppens egen smertelindring, endorfiner. Endorfiner udløses normalt i forbindelse med hård træning, løb, latter og sex, men også akupunktur og zoneterapi kan aktivere stoffet.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: TikTok-videoer påvirker børn og unges indtag af usunde fødevarer 

TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat, BeReal. De sociale medier er mange, og efterhånden er børn og unge til stede på langt de fleste platforme. Her går det lynhurtigt, og for forældre kan det være svært at følge med og guide – og børnenes forbrug af sociale medier har desværre en usund slagside.…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem brug af afføringsmidler og demens 

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Læs mere
Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Foråret har stadig lange udsigter, men allerede nu er pollensæsonen i gang, meddeler Astma-Allergi Danmark, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge…

Læs mere
Sundhed
Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed 

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Sundhed
Børnepsykolog Charlotte Diamant: Forældres helbredsangst påvirker barnet 

Danskerne søger i stigende grad efter helbredsmæssig information på internettet til private formål. Mens det i år gælder for næsten hver tredje dansker, gjaldt det for fem procent færre i 2018, og for ti år siden var det kun lidt mere end hver anden, der søgte efter helbredsmæssig information…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^