Lang vej fra viden til handling
Når mange danskere ikke kender deres kolesteroltal, så skyldes det ifølge ny undersøgelse gennemført af European Atherosclerosis Society, at der for mange menneskers vedkommende, er stor forskel mellem at forstå betydningen af forhøjet kolesterol, og at handle ud fra den viden. Således viser undersøgelsesresultaterne, at selv om 85% af de adspurgte er enige i, at det er vigtigt at vide, om man har et forhøjet LDL-kolesteroltal, så kender hele 96% ikke deres eget kolesteroltal eller har aldrig fået det målt.
Forhøjet LDL-kolesterol, ofte kaldet "det lede kolesterol", kan føre til åreforkalkning, som igen kan føre til alvorlige hjerte-kar-sygdomme, hjerte- og slagtilfælde. Den nye undersøgelse understreger behovet for yderligere oplysning til at hjælpe befolkningen med at forstå, at forhøjet kolesterol er en væsentlig risikofaktor.
"På trods af væsentlige behandlingsfremskridt og en øget oplysningsindsats omkring den helbredsmæssige betydning af sund kost og motion er der fortsat behov for nye tiltag. Mens det på den ene side er positivt, at befolkningen kender til betydningen af forhøjet LDL-kolesterol, viser undersøgelsesresultaterne også, at folk generelt ikke ved, hvordan de skal gøre noget ved det," siger professor Olov Wiklund, Sahlgrenska akademin, Göteborgs Universitet, Sverige. "Vi vil derfor gerne benytte lejligheden til at opfordre alle voksne til at få målt deres kolesteroltal og få afklaret, om de kan være i risikogruppen for at udvikle hjerte-kar-sygdom."
- Det anbefales, at voksne med lav risiko for hjerte-kar-sygdom får deres kolesterol tjekket hvert femte år.
- For mennesker i behandling med kolesterolsænkende medicin anbefales i de fleste tilfælde et årligt tjek, når de først har nået deres behandlingsmål.4
Hjerte-kar-sygdom er skyld i hver fjerde dødsfald i Danmark
Resultaterne viser endvidere, at mere end halvdelen af de adspurgte er bekymret for at få kræft (68%), hvorimod kun 38% bekymrer sig om at få en hjertesygdom. Ifølge WHO har Europa imidlertid den højeste forekomst af forhøjet kolesterol pr. indbygger i verden, og hjerte-kar-sygdom er skyld i hver fjerde dødsfald i Danmark. Forhøjet kolesterol, rygning og forhøjet blodtryk anses for at være nogle af de største risikofaktorer for hjerte-kar-sygdom, som man selv kan gøre noget ved. På spørgsmålet om, hvilke faktorer der har størst indflydelse på hjertesundheden, svarer flere af de adspurgte i undersøgelsen imidlertid andre forhold før forhøjet kolesterol, f.eks. overvægt og stress.
"De meget høje dødstal i forbindelse med hjerte-kar-sygdom både i Danmark og i resten af Europa kan kun sænkes ved hele tiden at øge kendskabet til de væsentligste risikofaktorer såsom forhøjet LDL-kolesterol, rygning, forhøjet blodtryk og diabetes samt at opfordre befolkningen til at holde bedre øje med og forsøge at kontrollere alle deres risikofaktorer," siger professor Alberico L. Catapano, direktør for EAS, Department of Pharmacological and Biomolecular Sciences, Universitetet i Milano, Italien. "Vi håber, at vi med resultaterne fra denne undersøgelse, kan være med til at igangsætte en vigtig dialog om den bredere betydning af forhøjet LDL-kolesterol og samtidig være med til at opfordre alle til at få deres kolesteroltal tjekket regelmæssigt hos deres læge. Det er tydeligt, at de fleste er enige i, at det er vigtigt at kende sit kolesteroltal, men i betragtning af at 96% af befolkningen ikke kender deres kolesteroltal, er det af afgørende betydning at få omsat denne viden til handling."
Kilde: