Fermenterede fødevarer og serotonin – forbindelsen mellem tarm og hjerne

Tarmfloraens sammensætning har stor betydning for både immunforsvaret og det mentale velbefindende. Fermenterede fødevarer indeholder bakterier, der kan hjælpe med at genoprette og vedligeholde en sund tarmflora.

Kan fermenteret mad påvirke dit humør? Tarmfloraens skjulte forbindelse til mental sundhed 

Måske har du hørt om den særlige forbindelse mellem tarmen og hjernen – et samspil, der i de seneste år har fået stor opmærksomhed i forskningen. Det viser sig, at de bakterier, der lever i vores fordøjelsessystem, ikke kun påvirker vores fysiske helbred, men også vores mentale velbefindende. Men kan fermenterede fødevarer med deres gavnlige bakterier virkelig spille en rolle i at reducere stress og forbedre humøret?

Flere studier peger på, at svaret er ja. Fermenterede fødevarer indeholder probiotiske bakterier, som kan være med til at skabe balance i tarmen – og dermed potentielt påvirke, hvordan vi har det mentalt.

Tarmens indflydelse på hjernen

Tarmen har sit eget komplekse nervesystem, som er i konstant dialog med hjernen via vagusnerven, hvis opgave er at sikre at vores fordøjelse fungerer optimalt. De bakterier, der lever i tarmen, spiller en central rolle i denne kommunikation, blandt andet ved at producere signalstoffer som serotonin og GABA, der påvirker vores humør og stressniveau.

Omkring 90% af kroppens serotonin – ofte kaldet 'lykkehormonet' – dannes i tarmen. En velfungerende tarmflora kan understøtte en stabil produktion af serotonin, hvilket kan have en positiv effekt på vores mentale velbefindende. Omvendt kan en ubalance i tarmbakterierne være forbundet med øget risiko for stress, angst og depressive symptomer.

Hvad siger forskningen om fermenteret mad og mental sundhed?

Videnskaben er stadig ved at kortlægge præcis, hvordan tarmbakterierne påvirker hjernen, men flere studier har allerede vist lovende resultater:

  • Bedre humør og mindre stress
    Forskning viser, at personer, der regelmæssigt spiser fermenterede fødevarer, ofte oplever en større følelsesmæssig stabilitet og lavere stressniveauer.
  • Forbindelsen mellem tarmflora og depression
    Studier har vist, at en sund og varieret tarmflora kan hænge sammen med færre symptomer på angst og depression. Fermenterede fødevarer kan bidrage til at genoprette denne balance.
  • Fermenterede fødevarer og søvn
    Der er tegn på, at tarmbakterier spiller en rolle i produktionen af melatonin, hormonet der styrer vores søvnrytme. En sund tarmflora kan dermed også være med til at forbedre søvnkvaliteten, hvilket i sig selv har stor betydning for humøret.

Hvordan kan fermenteret mad påvirke dit velbefindende?

Når du spiser fermenterede fødevarer, tilfører du kroppen levende bakterier, der potentielt kan have flere positive effekter:

  • Bedre stresshåndtering
    Probiotiske bakterier kan reducere produktionen af stresshormonet kortisol.
  • Stabiliseret humør
    En sund tarmflora skaber en jævn produktion af serotonin og andre signalstoffer.
  • Reduceret inflammation (betændelsestilstande)
    Kronisk inflammation er blevet kædet sammen med depressive symptomer, og fermenterede fødevarer kan hjælpe med at reducere betændelsestilstande i tarmen.
  • Forbedret søvnkvalitet
    En velfungerende tarmflora kan have en positiv indvirkning på produktionen af melatonin, hvilket kan forbedre søvnrytmen.

Forskningen i fermenterede fødevarers betydning for mental sundhed er stadig i udvikling, men meget tyder på, at vores tarmbakterier spiller en større rolle, end vi hidtil har troet. Ved at inkludere fermenterede fødevarer i din kost kan du potentielt give både din tarm og dit sind de bedste betingelser for balance og velvære.

 


 

Kilder:

Forebyggelse af birkepollen allergi
Sundhed
Tidlig og mere intens: Nu begynder birkepollensæsonen 

For omkring en halv million danskere med birkepollenallergi er foråret en udfordrende tid. Nu er sæsonen officielt i gang, og ifølge Astma-Allergi Danmark er det både tidligere og mere intenst end tidligere år. Den milde vinter og lune start på april har sat skub i blomstringen af landets birketræer…

Læs mere
Undgå ondt i ryggen, når du går i haven
Haven & altanen
Haven: Sådan slipper du for rygsmerter ved havearbejde 

Havearbejde kan være en kilde til både glæde og fysisk velvære – men det kan også belaste kroppen, hvis man ikke passer på. Især ryggen er udsat, når vi bøjer os, løfter og arbejder i uvante stillinger.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er lænderygbesvær en af de mest udbredte smertetilstande i Danmark.…

Læs mere
Hvordan fermenterede fødevarer fremmer en sund fordøjelse
Sundhed
Fermenteret mad og din tarmflora – hvad siger forskningen? 

Tarmen spiller en central rolle for kroppens sundhed, og en balanceret tarmflora er afgørende for fordøjelsen, immunforsvaret og optagelsen af næringsstoffer. Men hvordan påvirker fermenteret mad denne vigtige balance? Forskning peger på, at de naturlige bakterier i fermenterede fødevarer kan have…

Læs mere
Fermenteret mad er en trend – men hvad siger forskningen om sundhedsfordelene?
Sundhed
Hvad er hypen omkring fermenteret mad? 

Kimchi, kombucha, surkål og kefir – fermenterede fødevarer er overalt for tiden. Sundhedsblogs og medier bugner af opskrifter på fermenteret mad, men hvad er det egentlig, der gør dem så specielle? Er det blot endnu en sundhedstrend, eller er fermenteret mad noget vi alle burde finde plads til på…

Læs mere
Sundhed
IBS – en udbredt, men overset lidelse, der kan tage styringen over din hverdag 

Irritabel tyktarm – også kendt som IBS (irritable bowel syndrome) – er en af de mest almindelige mave-tarmlidelser. Selvom lidelsen er ufarlig, kan den være yderst generende og påvirke livskvaliteten, sociale aktiviteter og arbejdsliv. Mange IBS-ramte føler sig overladt til sig selv, fordi…

Læs mere
Hvad du bør vide om fermenterede fødevarer
Sundhed
Fermenteret mad: Hvad du bør vide, før du går all-in 

Fermenterede fødevarer er blevet en af de mest hypede sundhedstrends – og med god grund. De kan styrke tarmfloraen, forbedre fordøjelsen og måske endda påvirke vores humør. Men betyder det, at du bare skal fylde din kost med kimchi, kombucha og kefir? Ikke nødvendigvis. Fermenteret mad kan være…

Læs mere
Fermenterede fødevarer indeholder gavnlige bakterier, der kan understøtte fordøjelsen og vægtbalancen
Sundhed
Kan fermenterede fødevarer fremme vægttab? 

Fermenterede fødevarer har fået stigende opmærksomhed for deres gavnlige effekter på tarmfloraen, men kan de også spille en rolle i vægttab? Forskning tyder på, at en sund tarmflora kan være en nøglefaktor i reguleringen af appetit, stofskifte og fordøjelse – og her kan fermenterede fødevarer gøre…

Læs mere
Løbende næse: skyldes det allergi eller en virus?
Forår
Er det allergi eller forkølelse? 

Man kan godt være i tvivl om, hvorvidt de symptomer man oplever, skyldes allergi eller forkølelse. På denne tid af året florerer luftvejsvirus, og mange af symptomerne ved en forkølelse kan minde om pollenallergisymptomer. En af indikationerne for, at der kan være tale om allergi, er symptomernes…

Læs mere
Vitaminer og mineraler mod træthed – få mere energi naturligt
Sundhed
Vitaminer og mineraler mod træthed: Din huskeliste til mere energi 

Føler du dig ofte træt, uoplagt eller uden overskud? Mangel på vigtige vitaminer og mineraler kan være en af årsagerne. Kroppen har brug for næringsstoffer til at producere energi, understøtte stofskiftet og transportere ilt rundt i kroppen.

Her får du en oversigt over de vigtigste vitaminer og…

Læs mere
Pollenallergi: 15 effektive råd til hverdagen
Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Anette Sams: Slip for vægttabsmedicin – brug kroppens egne hormoner til vægtregulering
Anette Sams - Kroppen Kan Selv - Aktiver Dine Naturlige Vægttabshormone

Vægttabsmedicin som Wegovy og Saxendaer er blevet en global trend, men hvad hvis din krop allerede har det, der skal til? Anette Sams, lægemiddelforsker og forfatter, viser i 'Kroppen kan selv – aktivér dine naturlige vægttabshormoner', hvordan vi fra naturens hånd kan danne vores egne…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Shopping
^