Kategori: Sundhed
Invitation til Brysternes Motionsdag

I Danmark lever lige knap 74.000 kvinder med brystkræft. Støt Brysterne inviterer for tredje år i træk til Brysternes Motionsdag den 11. september for at støtte op om de mange kvinder og pårørende, der hver dag har sygdommen inde på livet.

74.000 kvinder lever med brystkræft

I 2020 fik 4.855 kvinder diagnosen brystkræft. De blev dermed en del af den kedelige statistik af i alt 73.925 kvinder, der ifølge Cancerregistreret lever med diagnosen brystkræft i Danmark. Brystkræft er den mest udbredte kræftform blandt kvinder og rammer hver 9. kvinde. Sygdommen rammer ikke kun kvinderne selv, men i høj grad også deres pårørende.   

Den 11. september afholder Støt Brysterne for tredje år i træk Brysternes Motionsdag. Motionsløbet foregår i år både virtuelt rundt om i landet og til et stort fysisk event på Charlottenlund Travbane.

"Når vi står sammen, kan det mærkes. Når vi går eller løber sammen, er vi både med til at forebygge kræft gennem motion, og vi viser også vores opbakning til kvinder over hele landet, som lever et liv med brystkræft", siger Sisan Bove, projektleder i Kræftens Bekæmpelse.

Cirka halvdelen af de brystkræftramte lever med senfølger

Der er sket mange store gennembrud i brystkræftforskningen, som bl.a. har ført til mere effektive og skånsomme behandlingsmetoder. Desværre er der stadig mange, som lever med senfølger. Cirka 50% af alle, der er diagnosticeret med brystkræft, lever med senfølger og forringet livskvalitet i alderdommen.

"Brystkræft er en forfærdelig sygdom. Mest for patienten, men i høj grad også for de pårørende. Heldigvis er behandlingen af brystkræft over de sidste 40 år blevet væsentligt forbedret. Over 70 procent kan i dag bevare brystet. Den forbedrede diagnostik og efterbehandling med stråler og medicin har medført, at cirka 75 procent af de kvinder, der behandles i dag, aldrig oplever tilbagefald af sygdommen", siger Niels Kroman, professor og overlæge ved Brystkirurgisk Afdeling, Herlev/Gentofte og Cheflæge i Kræftens Bekæmpelse.

Det nytter at snøre løbeskoene

Brysternes Motionsdag blev født under corona, hvor man ikke kunne samles i større grupper.  Landet rundt snørede kvinder løbeskoene og gik eller løb sammen eller hver for sig for at samle ind til brystkræftsagen. I år udvides det virtuelle event med et fysisk motionsløb på Charlottenlund Travbane.

"Der sker noget helt særligt, når man samler mennesker omkring en vigtig sag. Derfor glæder vi os helt vildt til at tilføje et fysisk event til Brysternes Motionsdag efter et par år med adskillelse på grund af corona", siger Sisan Bove.

Det kræver ikke nogen særlige forudsætninger at deltage. Alle kan være med, og jo flere vi går eller løber sammen, jo mere kan vi gøre for brystkræftsagen. Man kan vælge at gå eller løbe 2, 5 eller 10 kilometer. Billetter kan købes frem til d. 31. august 2022.  

Den store opbakning til Brysterne Motionsdag fra både deltagere og sponsorerne har på de to første år indsamlet 2.9 kr.  mio. kroner til brystkræftsagen.

Sponsorerne for Brysternes Motionsdag er hovedsponsor Estée Lauder Cosmetics A/S og sponsorer er Libresse og Newline, som alle bakker op om brystkræftsagen.

Fakta om Brysternes Motionsdag

  • Tid: 11. september 2022
  • Tilmelding senest d. 31. august  2022, hvis man ønsker løbs T-shirt via cancer.dk
  • Sted: Charlottenlund Travbane eller virtuelt rundt om i hele landet
  • Pris: 160-335 kr.

Fakta om brystkræft

  • Brystkræft er den hyppigste kræftform blandt kvinder i Danmark og rammer hver 9. kvinde
  • Ca. 1/4 af alle nye kræfttilfælde hos kvinder er brystkræft
  • 73.925 kvinder lever med brystkræft i Danmark (Cancerregistret 2020)
  • Brystkræft rammer sjældent personer under 30 år – og er mest almindeligt hos kvinder mellem 60 og 69 år.
  • Risikoen for brystkræft forøges ved alkoholforbrug, overvægt, fysisk inaktivitet og sen alder ved første fødsel.
  • Overlevelsen efter diagnosen brystkræft er gennem de seneste 15-20 år forbedret.Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
Sundhed
Danske børn er de mest slikspisende i verden

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe…

Læs mere
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Sundhed
Sådan bliver du bedre til at huske dine succeser

Har du nemmere ved at rose andre end dig selv?

Du er et opmærksomt, imødekommende og omsorgsfuldt menneske, der lytter, roser og opmuntre mennesker omkring dig. De nyder din opmærksomhed, og det er ofte med din hjælp, at de kommer i tanke om, at de faktisk har rigtig meget at være stolte af.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^