Kun hver 10. dansker med inkontinens taler frit om deres vandladningsproblemer, og langt de fleste undlader at gå til lægen for at gøre noget
ved problemet, viser en ny undersøgelse, der skal være med til at sætte fokus på de inkontinente...
400.000 danskere døjer med inkontinens
Skam, voksenbleer og faste toiletruter. Livet med inkontinens har store konsekvenser for hver 10. dansker. Det viser ny undersøgelse blandt 1.315 inkontinente danskere 20+, foretaget af Kontinensforeningen i samarbejde med Kompas Kommunikation og Pfizer Danmark.
Går ikke til lægen
Inkontinens er tabu. Kun hver 10. dansker med vandladningsproblemer taler frit om det. Det skyldes bl.a., at hver fjerde skammer sig over deres lidelse. Faktisk holder 2 ud af 3 deres problem hemmeligt for selv deres kæreste/ægtefælle, og kun ganske få fortæller familie, venner og kolleger om det.
Tabuiseringen og skammen afholder i høj grad de inkontinente fra at forsøge at afhjælpe lidelsen. 6 ud af 10 taler således ikke med lægen om deres vandladningsproblemer.
Klinikchef Lars Alling Møller er urogynækolog og præsident for Kontinensforeningen. Han har gennem de sidste 20 år arbejdet med inkontinente og mener, at der er et stort behov for oplysning:
"Inkontinens er meget tabubelagt. Mange skammer sig over lidelsen, og derfor undlader de at tale med andre om det og søge hjælp. Her er tydeligvis behov for oplysning, så folk ved, at lægen kan hjælpe dem med at gøre livet med inkontinens lettere – eller sågar helt fjerne inkontinensen."
116.000 danskere planlægger toiletruten
For knap hver tredje inkontinente betyder deres vandladningsproblemer, at de ikke forlader hjemmet uden at have forberedt toiletruten inden. Det svarer til 116.000 danskere.
Også restauranter, cafeer, supermarkeder og lignende bliver nøje udvalgt efter, hvor der er et toilet. Hertil er blæren for hver tredje – svarende til 128.000 danskere – så ustabil, at de går regelmæssigt med bind eller ble.
Fakta om inkontinens
• 400.000 danskere lider af inkontinens i større eller mindre grad. Det svarer til hver 10. dansker.
• Inkontinens rammer ofte gravide eller personer over 45 år. Undersøgelsen viser dog, at personer helt ned i 20 års alderen får vandladningsproblemer.
Kilde: Klinikchef Lars Alling Møller, Kontinensforeningen