Forskning: Viden om hvidløg og sundhed

Kategorier: Sundhed  -  Urter

Forskning: Viden om hvidløg og sundhed 

Udover at tilføje en delikat løgsmag til maden, og være en fremragende kilde til vitamin B6, vitamin C og mineraler, så har hvidløg gennem tiden været kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber. I Mellemøsten og den østlige del af Asien har hvidløg ifølge historikere, været anvendt til behandling af blandt andet bronkitis, højt blodtryk, tuberkulose, dysenteri, kolik og feber.

I dag arbejder videnskaben på at dokumentere, hvad det er for aktive stoffer, der findes i hvidløg og nøjagtig hvordan og hvilket omfang hvidløg kan have sundhedsmæssig virkning. Forskning peger blandt andet på, at hvidløg kan have en antiinflammatorisk og antibiotisk virkning, at hvidløg kan bruges i forebyggelse af slidgigt, regulere kolesterolniveau og blodtryk, og måske endda forebygge hjertekar sygdomme samt visse former for kræft.

Men der er, ifølge forskerne, brug for meget mere forskning inden hvidløgets umiddelbare sundhedsfremmende virkning, kan endeligt bekræftes.

Indtil videre peger forskningsstudier på …

  1. at rå hvidløg har en antiinflammatorisk virkning, men at denne reduceres hvis hvidløg opvarmes.

  2. at aktive stoffer i hvidløg kan være mere effektive i behandling af Campylobacter-bakterien end anerkendte antibiotikabehandlinger.

  3. at kvinder der primært baserer deres kost på frugt og grøntsager inkl. hvidløg, viser færre symptomer på tidlig slidgigt i hofteleddet.

  4. at der er en vis sammenhæng mellem indtagelse af rå hvidløg og lungekræft. Ifølge forskere har hvidløg muligvis nogle særlige egenskaber, der potentielt kan bruges til forebyggelse og behandling lungekræft.

  5. at hvidløg muligvis kan have en forebyggende virkning på hjerte-kar-sygdom (kardiomyopati) hos mennesker med type 2-diabetes.

  6. at hvidløgsekstrakt muligvis kan være med til at regulere kolesterolniveau og forhøjet blodtryk.

  7. at indtag af løg, og i særdeleshed hvidløg, er relateret til nedsat risiko for prostatakræft.

  8. at aktive stoffer i hvidløg muligvis kan have en beskyttende virkning efter et hjerteanfald.

  9. at rå hvidløgs antibakterielle virkning muligvis kan anvendes sammen med lægemidler til behandling af bakterien Helicobacter pylori, der kan forårsage gastrisk infektion og mavesår.

Husk, at indtagelse af større mængder hvidløg eller kosttilskud med hvidløg, kan have bivirkninger. Hvidløg kan fx virke blodfortyndende, og kan påvirke effekten af medicin. Man bør derfor altid konsultere lægen inden man vil selvbehandle eller forebygge sygdomme med hvidløg.

Nogle mennesker kan ved høje doser hvidløg opleve ubehag, fordøjelsesbesvær, tarmgas og diarré.

 

Sundhed
Børnepsykolog Charlotte Diamant: Forældres helbredsangst påvirker barnet 

Danskerne søger i stigende grad efter helbredsmæssig information på internettet til private formål. Mens det i år gælder for næsten hver tredje dansker, gjaldt det for fem procent færre i 2018, og for ti år siden var det kun lidt mere end hver anden, der søgte efter helbredsmæssig information…

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeuten: Kostens forunderlige effekt på kolesteroltallet 

Fedtet har længe været skurken, når kolesterolniveauet bliver for højt. Et af sundhedsmyndighedernes råd er derfor, at du skærer ned på fedt. Men i den ernæringsvidenskabelige verden er der bred enighed om, at kolesterolet fra kosten faktisk ikke har meget indflydelse på mængden af kolesterol i…

Læs mere
Sundhed
Er svesker en superfood? 

Svesken er spækket med så mange gode næringsstoffer, at den hører med blandt superfood som chiafrø, gojibær eller broccoli. Her er 5 interessante grunde:

Læs mere
Sundhed
Lugtesansen er kroppens hurtigste advarselssystem 

Har du svært ved at skjule dit ubehag, når din næse opfanger en dårlig lugt, så findes der en god forklaring.

Læs mere
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?  

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed  

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.…

Læs mere
Sundhed
Kan man være genetisk disponeret for overvægt? 

Føler du ikke, at din krop afspejler, hvad du spiser – og ikke spiser – mens andre ser ud til at slippe markant nemmere afsted med deres madvaner? Kan din overvægt simpelthen være genetisk betinget?

Ja. Hvis kiloene er særligt genstridige, selvom du følger de almindelige sundhedsråd, kan…

Læs mere
Sundhed
Døjer du med urindryp? 

Stressinkontinens i form af ufrivillige urindryp, er en yderst udbredt lidelse, som forekommer blandt kvinder i alle aldre. Lidelsen ses hyppigst blandt kvinder over 30 år, hvor op mod hver fjerde døjer med problemet. Alligevel er stressinkontinens et tabu, og måske derfor går mange kvinder rundt i…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem balanceevne og levetid 

Kan du stå på ét ben og holde balancen i 10 sekunder? En videnskabelig undersøgelse bragt i det anerkendte britiske tidsskrift, British Journal of Sports Medicine, viser at folk i alderen 50 til 75 år, der ikke kan holde balancen på ét ben i 10 sekunder, har næsten dobbelt så stor risiko for at dø…

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft 

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^