Hver dansker køber i snit 35 kg søde sager om året

Kategori: Sundhed

Hver dansker køber i snit 35 kg søde sager om året 

Slik, kage, is, desserter, chokolade. Det er en underdrivelse at sige, at danskere er glade for søde sager. Ifølge en opgørelse fra DTU, så indtager Danmark, med hele 35 kg søde sager pr. dansker om året, den globale førsteplads for slikindkøb.

Slik, kage, is, desserter, chokolade. Det er en underdrivelse at sige, at danskere er glade for søde sager. Ifølge en opgørelse fra DTU (1), så indtager Danmark, med hele 35 kg søde sager pr. dansker om året, den globale førsteplads for slikindkøb. Og ifølge forskerne, så er det reelle forbrug er endda endnu højere, da salgstallene ikke dækker fx grænsehandel, udespisning, de hjemmebagte sager eller køb af søde drikke, som de seneste år er steget med 60%.

Instinkterne styrer ved slikhylden

De fleste af os er godt klar over, at vores eget forbrug af slik er for højt, men vi mener hver især, at vores eget forbrug er lavere end andre danskeres forbrug, viser undersøgelse fra Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet.

Det lille selvbedrag kan skyldes, at vi nærmest ikke registrerer, hvordan instinkterne tager over, når der er udsigt til sukker. Det handler om, at vi i en vis udstrækning stadig styres af instinkter fra en tid, hvor en kalorierig kost var vigtig for menneskets overlevelse, mener forskere.

Så når vi står ved de bugnede slikhylder, er småsultne og trætte efter en lang arbejdsdag, så er det helt naturligt en stor udfordring at modstå trangen til at smide et par slikposer indkøbskurven.
Og selv når den sunde fornuft vinder kampen over instinkterne, og man er fast besluttet på kun at købe en enkelt pose slik, så skal man lige huske, at det kun kræver et øjebliks uopmærksomhed, og så er man igen på afveje.

Nu er der jo nok ingen, der vil påstå, at instinkter gør blind, alligevel kan størrelsen på slikposen godt komme i vejen for et fornuftigt valg, og pludselig har man fået en 135, 375 eller 585 grams Haribo Matador Mix i kurven i stedet for den med 120 gram.

Test dig selv: Er du styret af instinkter eller sund fornuft?

Hvad vælger du, når du står over for valget om den store pose slik eller den lille pose? Med testen fra Rådet for sund mad (tidligere Måltidspartnerskabet) kan du teste dig selv, og se om du mest er styret af urgamle instinkter eller din sunde fornuft. Tag testen

Vejen ud af sukkerafhængigheden enkel

Ifølge forsker og forfatter, Anette Sams, er vejen ud af sukkerafhængigheden enkel, omend svær:

”De fleste mennesker har sværere ved at spise ét stykke sødt end ved fuldstændigt at holde sig fra de søde sager. Når det kommer til sukker, bor der nemlig en 'mere-vil-have-mere' i kroppen” siger hun. Derfor er hendes anbefaling, at man tager en uges absolut afholdenhed.

I sit arbejde som foredragsholder og formidler af ny viden og forskning indenfor sundhed, livsstil og sygdom, møder hun mange, som skammer sig over deres forhold til sukker. Følelser som skam og skyld er imidlertid sjældent noget der mindsker sukkertrangen – tværtimod.

"Det første vigtige skridt ud af en dominerende sukkertrang handler derfor om at frigøre sig sin selvbebrejdelse” siger Anette Sams. ”At du oplever sukkertrang har intet med en svag karakter at gøre - det skyldes en urfysiologisk magt, du skal tage kampen op imod".

Kæmper du med sukkerafhængighed, så bringer vi her Anette Sams 5 råd, som, efter en uge, vil give dig et naturligt forhold til sukker, hvor du har magten og kun spiser sødt som et nydelsesmiddel ved særlige lejligheder.

Skulle du, ved en senere lejlighed, falde i sukkerfælden, så fortvivl ikke, nu kender du vejen tilbage på sporet igen.

  1. En uge uden nogen form for sukker
    Tag en uge hvor du holder dig helt fra alt raffineret kulhydrat (alle fødevarer og nydelsesmidler, som er tilsat sukker eller stivelse). Når sødme vil have sødme, slukkes den selvforstærkende effekt, når du er helt konsekvent!

  2. Tre solide hovedmåltider
    Spis i denne uge kun tre solide daglige hovedmåltider. Lad ¾ af tallerkenen bestå af grøntsager og kål og ¼ af æg, fisk, kød, mandler, nødder, frø, syrnede mælkeprodukter, ost, olie. Bliv ordentlig mæt ved måltidet og tillad dig selv følelsen af at 'gå sukkerkold' mellem måltider. Har du spist solide hovedmåltider mangler din krop ikke energi mellem måltiderne med mindre, du træner højintensivt i flere timer imellem måltiderne.

  3. Spis hovedmåltider indenfor 12 timer
    Indtag alle tre hovedmåltider indenfor 12 timer! Kombinationen af få solide måltider og faste fra aftensmad til morgenmad styrker kroppens evne til at lagre det sukker, der kommer ud af de solide hovedmåltider. Effektiv sukkerlagring skaber god balance mellem lagring og mobilisering af energi.

  4. Drop mellemmåltiderne
    Erstat mellemmåltider med 'pulssnacks'. Pulssnacks er, når du får pulsen kortvarigt op, og du dermed oplever at få lidt ekstra energi helt gratis. Her laver kroppen sukker til dig og holder op med at forsøge at lokke dig til at spise sukker for energi!

  5. Overdøv mild sukkertrang med 'pulssnacks'
    Når ugen er omme, og du nyder et lille stykke sødt - så nyd det fuldt ud - og vær bevidst om at overdøve den følgende milde sukkertrang med pulssnacks. Det kan du sagtens, for nu ved du, at sødme vil have sødme, og den vej vil du ikke nedad igen.

 

Kilde (1): 'Danskerne er verdensmestre i slikindkøb', DTU Fødevareinstituttet, marts 2021

Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^