essay writing for application of university research paper design how to write cv for admission
Morgenkåbe i bambus
Loungestol i flet fra House Doctor
Øreringe Mette Scherning
Bambus t-shirt fra Copenhagen Bamboo
Kategori: Sundhed

En stigende andel af danske børn og unge forbruger nikotinprodukter. Det bekymrer chefkonsulent i Hjerteforeningen, Mads Lind, som opfordrer til handling.

Hjerteforeningen: Børn og unges nikotinforbrug eksploderer
Redaktionen

Hver tredje danske ung mellem 15-29 år enten ryger eller er forbruger af et nikotinprodukt. Det fremgår af rapporten §Røg, som samtidig viser, at en stigende andel af de 15-17-årige ryger cigaretter. Derfor er det essentielt, at prisen på cigaretter hæves til mindst 100 kroner hurtigst muligt, da prisstigninger virker særligt afskrækkende for børn og unge, lyder det fra chefkonsulent i Hjerteforeningen, Mads Lind.

"I begyndelsen af 2020 brugte hver fjerde nikotinprodukter, så udviklingen går ganske enkelt i den helt forkerte retning, og det peger i retning af, at der må gøres noget ekstraordinært i kampen mod børn og unges nikotinafhængighed," siger Mads Lind, der opfordrer politikerne til at ensarte reglerne for nikotin- og tobaksprodukter.

"Alle typer af nikotinprodukter bør omfattes samme lovgivning som tobaksprodukter. Det betyder, at afgifterne også skal op på nikotinprodukter, og at det skal være slut med spændende smagsvarianter og fancy emballage. Vi skal beskytte vores børn og unge," siger Mads Lind.

Snus, vape, nikotinposer, cigaretter, nikotintyggegummi og nikotinplastre

Tallene fra §Røg betyder, at næsten 400.000 børn og unge i alderen 15-29 år bruger mindst én type af de efterhånden mange nikotin- eller tobaksprodukter. Derfor er det også nødvendigt med særlige tiltag i bekæmpelsen af børn og unges nikotinafhængighed, lyder det fra Mads Lind.

"Vi opfordrer til, at man hæver aldersgrænsen for køb af både tobaks- og nikotinprodukter til 25 år. Vi ved, at det er inden, man fylder 25, at man tillægger sig nikotinafhængigheden, så det giver kun mening, at vi hæver aldersgrænsen, siger Mads Lind.

Behov for mere kontrol


Noget af det, der driver den ærgerlige udvikling af børn og unges nikotinforbrug, er de ulovlige engagsvapes, som desværre har fundet vej til de unge forbrugere. Derfor opfodrer Mads Lind til, at man fra statslig side slår hårdere ned på de i forvejen ulovlige produkter.
"Der er brug for styrket kontrol, så det altså ikke er muligt at sælge den her type produkter i Danmark – noget tyder desværre på, at kontrollen ikke er omfattende nok i dag. Og det er ærgerligt. Ingen børn og unge skal udsættes for nikotinafhængighed," fastslår Mads Lind.

Kilde: Undersøgelsen er lavet af Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet og er udført i samarbejde med Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Lungeforeningen, mens Trygfonden har finansieret undersøgelsen. 

Sundhed
Sådan bliver du bedre til at huske dine succeser

Har du nemmere ved at rose andre end dig selv?

Du er et opmærksomt, imødekommende og omsorgsfuldt menneske, der lytter, roser og opmuntre mennesker omkring dig. De nyder din opmærksomhed, og det er ofte med din hjælp, at de kommer i tanke om, at de faktisk har rigtig meget at være stolte af.

Læs mere
Sundhed
KETO-diæt: Derfor kaldes KETO en mirakelkur

Har man ønske om at tabe sig, så har man nok overvejet en kostomlægning jf. KETO-diætens principper. En diæt fattig på kulhydrater og rig på fedt og protein, har nemlig vist sig at være en særdeles effektiv slankekur. Det er samtidig en diæt-form, der synes at appellere til de mange. Det bekræftes...

Læs mere
Sundhed
Husker du pausen?

Afspænding, zoneterapi, massage eller bare en kort meditation. I en travl hverdag, er det nemt at glemme pausen, men de fleste har oplevet, hvordan selv et lille hvil midt på dagen kan have en næsten magisk virkning og betyde, at man får en helt ny energi og overskud til få løst resten af dagens...

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Sundhed
Salget af sukkerfri sodavand er eksploderet – men er det godt for danskernes sundhed?

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

Læs mere
Forår
Sommertid 2023 - Skal uret stilles frem eller tilbage?

Natten mellem lørdag 25. marts og søndag 26. marts 2023 går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange...

Læs mere
Spiritualitet
Kroppens egen smertelindring - lær metoden

Man kan have held til selv at lindre en let hovedpine, ved at aktivere kroppens egen smertelindring, endorfiner. Endorfiner udløses normalt i forbindelse med hård træning, løb, latter og sex, men også akupunktur og zoneterapi kan aktivere stoffet.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: TikTok-videoer påvirker børn og unges indtag af usunde fødevarer

TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat, BeReal. De sociale medier er mange, og efterhånden er børn og unge til stede på langt de fleste platforme. Her går det lynhurtigt, og for forældre kan det være svært at følge med og guide – og børnenes forbrug af sociale medier har desværre en usund slagside....

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem brug af afføringsmidler og demens

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Sådan kan du cykle <BR>hele året rundt i Danmark

Sådan kan du cykle
hele året rundt i Danmark

SPRING COPENHAGEN -HAPPY, COCO & WOODY

SPRING COPENHAGEN -HAPPY, COCO & WOODY

Lykketrold Julemand med rensdyr

Lykketrold Julemand med rensdyr

HOPTIMIST - LAMPE LARGE, EG

HOPTIMIST - LAMPE LARGE, EG

Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange...

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om...

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
Loppemarkeder 2023
^