Hæmorider: Sådan lindres og fjernes hæmorider

Kategori: Sundhed

Hæmorider: Sådan lindres og fjernes hæmorider  

Selvom Sundsstyrelsen vurderer, at op mod hver tredje dansker oplever at få hæmorider, så er problemet ikke noget der er nemt at taler om. Symptomerne på hæmorider kan imidlertid være voldsomt generende, og da der findes effektiv behandling, så er der al mulig grund til at lægge genertheden til side og få talt med sin lægen.

Hvad forårsager hæmorider?

Hæmorider opstår, når de årer, der sidder i den nederste del af endetarmen, bliver klemt. Dermed kan blodet ikke passere og samler sig i udposninger - på samme måde som ved åreknuder på benene.

Ydre og indre hæmorider

Der er to former for hæmorider:

  • Ydre hæmorider
    Ydre hæmorider sidder i eller stikker udenfor endetarmsåbningen, og opstår som regel, hvis man i perioder døjer med forstoppelse. Da huden omkring hæmoriden er tynd, kan der nemt opstå små rifter, hvilket kan udløse voldsom smerte og kløe. Rifterne kan bløde, så der er blod på toiletpapiret eller i toiletkummen efter afføring. At tørre sig yderligere i håbet om at lindre kløen, forværrer som regel kun problemet.
  • Indre hæmorider
    Indre hæmorider opstår i den nedre del af endetarmen. De kan bløde, men er typisk uden smerter.

Hvem får hæmorider?

Alle, uanset alder og køn, kan få hæmorider. Folk over 50 år har dog en øget risiko for at udvikle hæmorider, fordi tarmens bindevæv svækkes med alderen. Problemet kan også skyldes et øget pres som følge af overvægt eller graviditet.

Selvom der sjældent er nogen sammenhæng mellem hæmorider og tarmkræft, så er det vigtigt at få undersøgt. Heldigvis findes der flere effektive former for behandling.

I første omgang vil lægen undersøge, hvorvidt der er tale om ydre eller indre hæmorider. Lægen kan tilbyde en kikkertundersøgelse, hvor et såkaldt endoskop føres op i de nederste 50-60 cm af tyktarmen.

Lindring og behandling af hæmorider

Behandling af hæmorider afhænger af problemets omfang, men som regel kan nogle enkle livsstilsændringer afhjælpe problemet effektivt:

  • Flere fibre og rigeligt vand
    En fiberrig kost kan, sammen med rigelig væske, blødgøre afføringen og dermed gøre det lettere for afføringen at passere gennem tarmen. Fiberrige fødevarer er blandt andet broccoli, bønner, klid og fuldkorn.
    Fibertilskud i form af frøskaller kan også lette afføringen. Her skal man ligeledes være opmærksom på at få rigelig væske, da fibertilskud i modsat fald kan forværre forstoppelsen.
    En fiberrig kost, såvel som fibertilskud, kan i begyndelsen give oppustethed. Trap langsomt op, så maven når at vænne sig til flere fibre.

  • Få motion hver dag
    Moderat motion som fx gulvøvelser eller rask gang 20-30 minutter om dagen, kan hjælpe med at stimulere tarmfunktionen.

  • Giv dig god til på toilettet og få gode toiletvaner
    Når du føler trang til at komme på toilettet, så lad være med at vente. Afføring kan hobe sig op, hvilket øger belastningen i tarmen.
    Hvis trangen ikke kommer af sig selv, på planlæg et dagligt fast tidspunkt, hvor du sidder på toilettet i mindst 5 minutter. De faste toiletbesøg kan være med til at give dig regelmæssige toiletvaner.

  • Varme bade
    At tage et langt bad i badekar eller nænsomt vaske området, når du tager et brusebad kan lindre smerter omkring lukkemuskel og ydre hæmorider. Alternativt kan man købe et såkaldt sitz bad på nettet. Et sitz bad er en lille plastikbalje, der passer over et toiletsæde. Baljen fyldes med varmt vand, hvorefter man sætter enden i det varme vand i 10–20 minutter hver afføring. Klap forsigtigt området tørt.

  • Ispose
    En lille ispose placeret mod endetarmsåbningen i et par minutter kan også hjælpe med at lindre.

  • Hæmoridecreme og -stikpiller
    Har man mange smerter, så kan lægen ordinere enten stikpiller eller creme, som virker smertestillende, og samtidig får hæmoriden til at trække sig sammen i løbet af et par uger.

  • Tykaflastende pude
    Har man smerter, når man sidder, så kan en tykaflastende pude lindre, mindske hæmorider og dannelsen af nye hæmorider.

  • Kirurgisk indgreb
    Hæmorider der ikke forsvinder trods selvbehandling, kan fjernes ved et lille kirurgisk indgreb.

  • Behandling med elastikbånd
    En effektiv og ofte anvendt behandling af ydre hæmorider er, at lægen sætter et lille elastikbånd rundt om hæmoriden. Uden blodtilførsel vil hæmoriden skrumpe, og falde af efter et par uger.
Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
Sundhed
Danske børn er de mest slikspisende i verden 

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe…

Læs mere
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Sundhed
Sådan bliver du bedre til at huske dine succeser 

Har du nemmere ved at rose andre end dig selv?

Du er et opmærksomt, imødekommende og omsorgsfuldt menneske, der lytter, roser og opmuntre mennesker omkring dig. De nyder din opmærksomhed, og det er ofte med din hjælp, at de kommer i tanke om, at de faktisk har rigtig meget at være stolte af.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^