Nye plejende vinterfavoritter
Stribet sengetøj
DroneRune plakat
Spisebordsstole til Sverige
Kategori: Sundhed
Hæmorider: Sådan lindres og fjernes hæmorider
Redaktionen

Selvom Sundsstyrelsen vurderer, at op mod hver tredje dansker oplever at få hæmorider, så er problemet ikke noget der er nemt at taler om. Symptomerne på hæmorider kan imidlertid være voldsomt generende, og da der findes effektiv behandling, så er der al mulig grund til at lægge genertheden til side og få talt med sin lægen.

Hvad forårsager hæmorider?

Hæmorider opstår, når de årer, der sidder i den nederste del af endetarmen, bliver klemt. Dermed kan blodet ikke passere og samler sig i udposninger - på samme måde som ved åreknuder på benene.

Ydre og indre hæmorider

Der er to former for hæmorider:

 • Ydre hæmorider
  Ydre hæmorider sidder i eller stikker udenfor endetarmsåbningen, og opstår som regel, hvis man i perioder døjer med forstoppelse. Da huden omkring hæmoriden er tynd, kan der nemt opstå små rifter, hvilket kan udløse voldsom smerte og kløe. Rifterne kan bløde, så der er blod på toiletpapiret eller i toiletkummen efter afføring. At tørre sig yderligere i håbet om at lindre kløen, forværrer som regel kun problemet.
 • Indre hæmorider
  Indre hæmorider opstår i den nedre del af endetarmen. De kan bløde, men er typisk uden smerter.

Hvem får hæmorider?

Alle, uanset alder og køn, kan få hæmorider. Folk over 50 år har dog en øget risiko for at udvikle hæmorider, fordi tarmens bindevæv svækkes med alderen. Problemet kan også skyldes et øget pres som følge af overvægt eller graviditet.

Selvom der sjældent er nogen sammenhæng mellem hæmorider og tarmkræft, så er det vigtigt at få undersøgt. Heldigvis findes der flere effektive former for behandling.

I første omgang vil lægen undersøge, hvorvidt der er tale om ydre eller indre hæmorider. Lægen kan tilbyde en kikkertundersøgelse, hvor et såkaldt endoskop føres op i de nederste 50-60 cm af tyktarmen.

Lindring og behandling af hæmorider

Behandling af hæmorider afhænger af problemets omfang, men som regel kan nogle enkle livsstilsændringer afhjælpe problemet effektivt:

 • Flere fibre og rigeligt vand
  En fiberrig kost kan, sammen med rigelig væske, blødgøre afføringen og dermed gøre det lettere for afføringen at passere gennem tarmen. Fiberrige fødevarer er blandt andet broccoli, bønner, klid og fuldkorn.
  Fibertilskud i form af frøskaller kan også lette afføringen. Her skal man ligeledes være opmærksom på at få rigelig væske, da fibertilskud i modsat fald kan forværre forstoppelsen.
  En fiberrig kost, såvel som fibertilskud, kan i begyndelsen give oppustethed. Trap langsomt op, så maven når at vænne sig til flere fibre.

 • Få motion hver dag
  Moderat motion som fx gulvøvelser eller rask gang 20-30 minutter om dagen, kan hjælpe med at stimulere tarmfunktionen.

 • Giv dig god til på toilettet og få gode toiletvaner
  Når du føler trang til at komme på toilettet, så lad være med at vente. Afføring kan hobe sig op, hvilket øger belastningen i tarmen.
  Hvis trangen ikke kommer af sig selv, på planlæg et dagligt fast tidspunkt, hvor du sidder på toilettet i mindst 5 minutter. De faste toiletbesøg kan være med til at give dig regelmæssige toiletvaner.

 • Varme bade
  At tage et langt bad i badekar eller nænsomt vaske området, når du tager et brusebad kan lindre smerter omkring lukkemuskel og ydre hæmorider. Alternativt kan man købe et såkaldt sitz bad på nettet. Et sitz bad er en lille plastikbalje, der passer over et toiletsæde. Baljen fyldes med varmt vand, hvorefter man sætter enden i det varme vand i 10–20 minutter hver afføring. Klap forsigtigt området tørt.

 • Ispose
  En lille ispose placeret mod endetarmsåbningen i et par minutter kan også hjælpe med at lindre.

 • Hæmoridecreme og -stikpiller
  Har man mange smerter, så kan lægen ordinere enten stikpiller eller creme, som virker smertestillende, og samtidig får hæmoriden til at trække sig sammen i løbet af et par uger.

 • Tykaflastende pude
  Har man smerter, når man sidder, så kan en tykaflastende pude lindre, mindske hæmorider og dannelsen af nye hæmorider.

 • Kirurgisk indgreb
  Hæmorider der ikke forsvinder trods selvbehandling, kan fjernes ved et lille kirurgisk indgreb.

 • Behandling med elastikbånd
  En effektiv og ofte anvendt behandling af ydre hæmorider er, at lægen sætter et lille elastikbånd rundt om hæmoriden. Uden blodtilførsel vil hæmoriden skrumpe, og falde af efter et par uger.
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed....

Læs mere
Sundhed
Kan man være genetisk disponeret for overvægt?

Føler du ikke, at din krop afspejler, hvad du spiser – og ikke spiser – mens andre ser ud til at slippe markant nemmere afsted med deres madvaner? Kan din overvægt simpelthen være genetisk betinget?

Ja. Hvis kiloene er særligt genstridige, selvom du følger de almindelige sundhedsråd, kan...

Læs mere
Sundhed
Døjer du med urindryp?

Stressinkontinens i form af ufrivillige urindryp, er en yderst udbredt lidelse, som forekommer blandt kvinder i alle aldre. Lidelsen ses hyppigst blandt kvinder over 30 år, hvor op mod hver fjerde døjer med problemet. Alligevel er stressinkontinens et tabu, og måske derfor går mange kvinder rundt i...

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem balanceevne og levetid

Kan du stå på ét ben og holde balancen i 10 sekunder? En videnskabelig undersøgelse bragt i det anerkendte britiske tidsskrift, British Journal of Sports Medicine, viser at folk i alderen 50 til 75 år, der ikke kan holde balancen på ét ben i 10 sekunder, har næsten dobbelt så stor risiko for at dø...

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget...

Læs mere
Sundhed
Invitation til Brysternes Motionsdag

I Danmark lever lige knap 74.000 kvinder med brystkræft. Støt Brysterne inviterer for tredje år i træk til Brysternes Motionsdag den 11. september for at støtte op om de mange kvinder og pårørende, der hver dag har sygdommen inde på livet.

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeut: Derfor kan din vægt være tung at danse med efter de 40

Sandhedens time er kommet. Du stiller dig frygtsomt på vægten, men ... hvorfor viser den stadig for mange kilo?! Du har jo gjort alt, hvad der plejer at virke, når du vil smide et par kilo, så hvorfor går vægten ikke nedad nu?

Læs mere
Sommer
Svimmelhed og hovedpine i varmen?

Med hedebølgen er det vigtigt at huske, at træthed, svimmelhed, forstoppelse og hovedpine, kan være symptomer på væskeunderskud. Ifølge anbefalingerne bør du drikke 1½ liter (ca. 8 glas) væske om dagen. Kroppen har ganske vist brug for ca. 2½ liter væske i døgnet, men den ene liter får du tilført...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Kuglevase fra Cooee Design

Kuglevase fra Cooee Design

Spar på dine udgifter<BR>- og få lidt ekstra til julegaveindkøb

Spar på dine udgifter
- og få lidt ekstra til julegaveindkøb

Kollektion fra Copenhagen Bamboo

Kollektion fra Copenhagen Bamboo

Spisebordsstole til Sverige

Spisebordsstole til Sverige

Nye Bøger
^