Hvid Parasol
Rattan sofa
Maling til træværk - Økologisk
Havestol Venture Design
Kategori: Sundhed
Hæmorider: Sådan lindres og fjernes hæmorider
Redaktionen

Selvom Sundsstyrelsen vurderer, at op mod hver tredje dansker oplever at få hæmorider, så er problemet ikke noget der er nemt at taler om. Symptomerne på hæmorider kan imidlertid være voldsomt generende, og da der findes effektiv behandling, så er der al mulig grund til at lægge genertheden til side og få talt med sin lægen.

Hvad forårsager hæmorider?

Hæmorider opstår, når de årer, der sidder i den nederste del af endetarmen, bliver klemt. Dermed kan blodet ikke passere og samler sig i udposninger - på samme måde som ved åreknuder på benene.

Ydre og indre hæmorider

Der er to former for hæmorider:

 • Ydre hæmorider
  Ydre hæmorider sidder i eller stikker udenfor endetarmsåbningen, og opstår som regel, hvis man i perioder døjer med forstoppelse. Da huden omkring hæmoriden er tynd, kan der nemt opstå små rifter, hvilket kan udløse voldsom smerte og kløe. Rifterne kan bløde, så der er blod på toiletpapiret eller i toiletkummen efter afføring. At tørre sig yderligere i håbet om at lindre kløen, forværrer som regel kun problemet.
 • Indre hæmorider
  Indre hæmorider opstår i den nedre del af endetarmen. De kan bløde, men er typisk uden smerter.

Hvem får hæmorider?

Alle, uanset alder og køn, kan få hæmorider. Folk over 50 år har dog en øget risiko for at udvikle hæmorider, fordi tarmens bindevæv svækkes med alderen. Problemet kan også skyldes et øget pres som følge af overvægt eller graviditet.

Selvom der sjældent er nogen sammenhæng mellem hæmorider og tarmkræft, så er det vigtigt at få undersøgt. Heldigvis findes der flere effektive former for behandling.

I første omgang vil lægen undersøge, hvorvidt der er tale om ydre eller indre hæmorider. Lægen kan tilbyde en kikkertundersøgelse, hvor et såkaldt endoskop føres op i de nederste 50-60 cm af tyktarmen.

Lindring og behandling af hæmorider

Behandling af hæmorider afhænger af problemets omfang, men som regel kan nogle enkle livsstilsændringer afhjælpe problemet effektivt:

 • Flere fibre og rigeligt vand
  En fiberrig kost kan, sammen med rigelig væske, blødgøre afføringen og dermed gøre det lettere for afføringen at passere gennem tarmen. Fiberrige fødevarer er blandt andet broccoli, bønner, klid og fuldkorn.
  Fibertilskud i form af frøskaller kan også lette afføringen. Her skal man ligeledes være opmærksom på at få rigelig væske, da fibertilskud i modsat fald kan forværre forstoppelsen.
  En fiberrig kost, såvel som fibertilskud, kan i begyndelsen give oppustethed. Trap langsomt op, så maven når at vænne sig til flere fibre.

 • Få motion hver dag
  Moderat motion som fx gulvøvelser eller rask gang 20-30 minutter om dagen, kan hjælpe med at stimulere tarmfunktionen.

 • Giv dig god til på toilettet og få gode toiletvaner
  Når du føler trang til at komme på toilettet, så lad være med at vente. Afføring kan hobe sig op, hvilket øger belastningen i tarmen.
  Hvis trangen ikke kommer af sig selv, på planlæg et dagligt fast tidspunkt, hvor du sidder på toilettet i mindst 5 minutter. De faste toiletbesøg kan være med til at give dig regelmæssige toiletvaner.

 • Varme bade
  At tage et langt bad i badekar eller nænsomt vaske området, når du tager et brusebad kan lindre smerter omkring lukkemuskel og ydre hæmorider. Alternativt kan man købe et såkaldt sitz bad på nettet. Et sitz bad er en lille plastikbalje, der passer over et toiletsæde. Baljen fyldes med varmt vand, hvorefter man sætter enden i det varme vand i 10–20 minutter hver afføring. Klap forsigtigt området tørt.

 • Ispose
  En lille ispose placeret mod endetarmsåbningen i et par minutter kan også hjælpe med at lindre.

 • Hæmoridecreme og -stikpiller
  Har man mange smerter, så kan lægen ordinere enten stikpiller eller creme, som virker smertestillende, og samtidig får hæmoriden til at trække sig sammen i løbet af et par uger.

 • Tykaflastende pude
  Har man smerter, når man sidder, så kan en tykaflastende pude lindre, mindske hæmorider og dannelsen af nye hæmorider.

 • Kirurgisk indgreb
  Hæmorider der ikke forsvinder trods selvbehandling, kan fjernes ved et lille kirurgisk indgreb.

 • Behandling med elastikbånd
  En effektiv og ofte anvendt behandling af ydre hæmorider er, at lægen sætter et lille elastikbånd rundt om hæmoriden. Uden blodtilførsel vil hæmoriden skrumpe, og falde af efter et par uger.
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem balanceevne og levetid

Kan du stå på ét ben og holde balancen i 10 sekunder? En videnskabelig undersøgelse bragt i det anerkendte britiske tidsskrift, British Journal of Sports Medicine, viser at folk i alderen 50 til 75 år, der ikke kan holde balancen på ét ben i 10 sekunder, har næsten dobbelt så stor risiko for at dø...

Læs mere
Sundhed
Stort studie: Kan et højt niveau af antioxidanter reducere risikoen for demens?

Mennesker med højere niveauer af antioxidanter i deres blod kan være mindre tilbøjelige til at udvikle demens. Det skriver forskere fra National Institute on Aging i Baltimore på baggrund af en omfattende undersøgelse af 7.283 mennesker gennem 16 år.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden...

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige. Men der findes, som bekendt, også den...

Læs mere
Skønhed & Pleje
15 føde- og drikkevarer der misfarver tænderne

Et smukt tandsæt har altid været efterstræbt og til alle tider været et tegn på sundhed, vitalitet og styrke. I den moderne verden signalerer sunde, hvide tænder ligeledes både den sunde livsstil, selvtillid og overskud, og det er derfor ikke så underligt, at der hvert år er tusindvis af danskere,...

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og...

Læs mere
Sundhed
Uro i benene ødelægger nattesøvnen

Uro i benene - eller som det hedder på engelsk: Restless legs syndrome (RLS), kan være så generende, at det forstyrrer nattesøvnen og går ud over livskvaliteten. Symptomerne kan bedst beskrives som en sitrende, generende fornemmelse, der medfører en akut trang til at bevæge benene, der som regel ind...

Læs mere
Forår
Sommertid 2022 - Skal uret stilles frem eller tilbage?

Natten mellem lørdag 26. marts og søndag 27. marts 2022 går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange...

Læs mere
Sundhed
Hævede ben og ankler?

Mere end hver anden voksne kvinde oplever at være besværet af tunge, ømme og hævede ben. Her får du et par effektive øvelser, som sætter gang i kredsløbet og lindrer generne.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Gaveidéer til manden, der har alt

Gaveidéer til manden, der har alt

Få smukke og lange vipper<BR> med vippeserum

Få smukke og lange vipper
med vippeserum

Planteskjulere i barokstil

Planteskjulere i barokstil

Plantekurve i rattan

Plantekurve i rattan

Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange...

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om...

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Seneste nyt fra medierne ..
08.10.2021

Plejeprodukter: Top 10 spørgsmål om uønsket kemi

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Skal man undgå fluor i tandpasta? Er aluminium problematisk i deodoranter? Få svar på de oftest stillede spørgsmål om uønsket kemi i plejeprodukter. Læs mere


02.10.2021

Brystkræft rammer enlige kvinder hårdest

Aarhus Universitet

Enlige kvinder, der får brystkræft, har en højere dødelighed sammenlignet med kvinder i parforhold. Det samme har kvinder med lav indkomst, lav uddannelse eller kvinder uden for arbejdsmarkedet. Det viser et nyt forskningsresultat fra Aarhus Universitet. Læs mere


30.09.2021

Danmark skal have et nationalt net af naturstier

Miljøministerie

Alle danskere skal have glæde af vores fantastiske natur og have rig mulighed for gode oplevelser i naturen. Derfor ønsker regeringen at etablere et nationalt net af stier og ruter i Danmark, som skal være med til at udbrede kendskabet til naturen. Læs mere


29.09.2021

Ny indsats sætter fokus på seksuel chikane

Arbejdstilsynet

Ny indsats sætter fokus på seksuel chikane og andre krænkende handlinger i udvalgte brancher, blandt andet indenfor; universiteter og forskning, film & bøger, presse, politi, beredskab og fængsler ... Læs mere


08.09.2021

Historisk høj tilslutning til influenzavaccination

Apotekerforeningen.dk

Tilslutningen til vaccination mod influenza blandt personer over 65 år ramte et historisk højt niveau i den forgangne sæson. Det skyldes ikke mindst, at cirka 275.000 flere personer over 65 år valgte at lade sig vaccinere i forhold til tidligere Læs mere


06.09.2021

Titaniumdioxid: Populært farvestof i madvarer bør snart være forbudt

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Farvestoffet titaniumdioxid kan findes i mad og slik. Men stoffet er ifølge EU ikke sikkert og kan snart være blive forbudt. Flere virksomheder udfaser nu. Læs mere


Arkiv

^