assignment expert sites to help school assignments
Sofapude i okkergul uld
Berber gulvtæppe
Fototapeter
Toilettaske fra Derrière la Porte
Kategori: Sundhed
Hæmorider: Sådan lindres og fjernes hæmorider
Redaktionen

Selvom Sundsstyrelsen vurderer, at op mod hver tredje dansker oplever at få hæmorider, så er problemet ikke noget der er nemt at taler om. Symptomerne på hæmorider kan imidlertid være voldsomt generende, og da der findes effektiv behandling, så er der al mulig grund til at lægge genertheden til side og få talt med sin lægen.

Hvad forårsager hæmorider?

Hæmorider opstår, når de årer, der sidder i den nederste del af endetarmen, bliver klemt. Dermed kan blodet ikke passere og samler sig i udposninger - på samme måde som ved åreknuder på benene.

Ydre og indre hæmorider

Der er to former for hæmorider:

 • Ydre hæmorider
  Ydre hæmorider sidder i eller stikker udenfor endetarmsåbningen, og opstår som regel, hvis man i perioder døjer med forstoppelse. Da huden omkring hæmoriden er tynd, kan der nemt opstå små rifter, hvilket kan udløse voldsom smerte og kløe. Rifterne kan bløde, så der er blod på toiletpapiret eller i toiletkummen efter afføring. At tørre sig yderligere i håbet om at lindre kløen, forværrer som regel kun problemet.
 • Indre hæmorider
  Indre hæmorider opstår i den nedre del af endetarmen. De kan bløde, men er typisk uden smerter.

Hvem får hæmorider?

Alle, uanset alder og køn, kan få hæmorider. Folk over 50 år har dog en øget risiko for at udvikle hæmorider, fordi tarmens bindevæv svækkes med alderen. Problemet kan også skyldes et øget pres som følge af overvægt eller graviditet.

Selvom der sjældent er nogen sammenhæng mellem hæmorider og tarmkræft, så er det vigtigt at få undersøgt. Heldigvis findes der flere effektive former for behandling.

I første omgang vil lægen undersøge, hvorvidt der er tale om ydre eller indre hæmorider. Lægen kan tilbyde en kikkertundersøgelse, hvor et såkaldt endoskop føres op i de nederste 50-60 cm af tyktarmen.

Lindring og behandling af hæmorider

Behandling af hæmorider afhænger af problemets omfang, men som regel kan nogle enkle livsstilsændringer afhjælpe problemet effektivt:

 • Flere fibre og rigeligt vand
  En fiberrig kost kan, sammen med rigelig væske, blødgøre afføringen og dermed gøre det lettere for afføringen at passere gennem tarmen. Fiberrige fødevarer er blandt andet broccoli, bønner, klid og fuldkorn.
  Fibertilskud i form af frøskaller kan også lette afføringen. Her skal man ligeledes være opmærksom på at få rigelig væske, da fibertilskud i modsat fald kan forværre forstoppelsen.
  En fiberrig kost, såvel som fibertilskud, kan i begyndelsen give oppustethed. Trap langsomt op, så maven når at vænne sig til flere fibre.

 • Få motion hver dag
  Moderat motion som fx gulvøvelser eller rask gang 20-30 minutter om dagen, kan hjælpe med at stimulere tarmfunktionen.

 • Giv dig god til på toilettet og få gode toiletvaner
  Når du føler trang til at komme på toilettet, så lad være med at vente. Afføring kan hobe sig op, hvilket øger belastningen i tarmen.
  Hvis trangen ikke kommer af sig selv, på planlæg et dagligt fast tidspunkt, hvor du sidder på toilettet i mindst 5 minutter. De faste toiletbesøg kan være med til at give dig regelmæssige toiletvaner.

 • Varme bade
  At tage et langt bad i badekar eller nænsomt vaske området, når du tager et brusebad kan lindre smerter omkring lukkemuskel og ydre hæmorider. Alternativt kan man købe et såkaldt sitz bad på nettet. Et sitz bad er en lille plastikbalje, der passer over et toiletsæde. Baljen fyldes med varmt vand, hvorefter man sætter enden i det varme vand i 10–20 minutter hver afføring. Klap forsigtigt området tørt.

 • Ispose
  En lille ispose placeret mod endetarmsåbningen i et par minutter kan også hjælpe med at lindre.

 • Hæmoridecreme og -stikpiller
  Har man mange smerter, så kan lægen ordinere enten stikpiller eller creme, som virker smertestillende, og samtidig får hæmoriden til at trække sig sammen i løbet af et par uger.

 • Tykaflastende pude
  Har man smerter, når man sidder, så kan en tykaflastende pude lindre, mindske hæmorider og dannelsen af nye hæmorider.

 • Kirurgisk indgreb
  Hæmorider der ikke forsvinder trods selvbehandling, kan fjernes ved et lille kirurgisk indgreb.

 • Behandling med elastikbånd
  En effektiv og ofte anvendt behandling af ydre hæmorider er, at lægen sætter et lille elastikbånd rundt om hæmoriden. Uden blodtilførsel vil hæmoriden skrumpe, og falde af efter et par uger.
Sundhed
Ernæringsterapeuten: Kostens forunderlige effekt på kolesteroltallet

Fedtet har længe været skurken, når kolesterolniveauet bliver for højt. Et af sundhedsmyndighedernes råd er derfor, at du skærer ned på fedt. Men i den ernæringsvidenskabelige verden er der bred enighed om, at kolesterolet fra kosten faktisk ikke har meget indflydelse på mængden af kolesterol i...

Læs mere
Sundhed
Forskning: Viden om hvidløg og sundhed

Udover at tilføje en delikat løgsmag til maden, og være en fremragende kilde til vitamin B6, vitamin C og mineraler, så har hvidløg gennem tiden været kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber. I Mellemøsten og den østlige del af Asien har hvidløg ifølge historikere, været anvendt til behandling...

Læs mere
Sundhed
Er svesker en superfood?

Svesken er spækket med så mange gode næringsstoffer, at den hører med blandt superfood som chiafrø, gojibær eller broccoli. Her er 5 interessante grunde:

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Sundhed
Lugtesansen er kroppens hurtigste advarselssystem

Har du svært ved at skjule dit ubehag, når din næse opfanger en dårlig lugt, så findes der en god forklaring.

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens?

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed....

Læs mere
Sundhed
Kan man være genetisk disponeret for overvægt?

Føler du ikke, at din krop afspejler, hvad du spiser – og ikke spiser – mens andre ser ud til at slippe markant nemmere afsted med deres madvaner? Kan din overvægt simpelthen være genetisk betinget?

Ja. Hvis kiloene er særligt genstridige, selvom du følger de almindelige sundhedsråd, kan...

Læs mere
Sundhed
Døjer du med urindryp?

Stressinkontinens i form af ufrivillige urindryp, er en yderst udbredt lidelse, som forekommer blandt kvinder i alle aldre. Lidelsen ses hyppigst blandt kvinder over 30 år, hvor op mod hver fjerde døjer med problemet. Alligevel er stressinkontinens et tabu, og måske derfor går mange kvinder rundt i...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Pas godt på din hud gennem hele livet

Pas godt på din hud gennem hele livet

Eden Outcast

Eden Outcast

Kurve multifarvede

Kurve multifarvede

Plakat Mark Rothko 'White center'

Plakat Mark Rothko 'White center'

Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange...

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om...

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
JULEMARKEDER 2022
^