Sofapude i okkergul uld
Berber gulvtæppe
Fototapeter
Toilettaske fra Derrière la Porte
Kategori: Sundhed
Hader du at motionere? Måske er det dine geners skyld
Redaktionen

For nogle af os er det virkelig op ad bakke, når det kommer til at få den daglige motion. Lange arbejdsdage, et presset program på hjemmefronten og vinterens mørke og kulde gør det vanskeligt at finde motivationen til at komme afsted og få indhentet de anbefalede daglige 10.000 skridt. Og nu peger et nyt videnskabeligt studie på, at motivationen for nogle af os måske endda er yderligere udfordret af vores genetiske arv.

I studiet, hvor forskere så nærmere på, hvordan kemisammensætningen i hjernen påvirker vores motionsvaner, fandt man, at for en del af de testpersoner der manglede lyst og udholdenhed omkring motion, synes en genetisk variation at betyde, at deres hjerner i mindre grad udskilte lykkehormonet dopamin. Med mindre udskillelse af dopamin, udeblev den følelse af glæde, lykke og overskud, der af mange opleves som ’belønning’ for de fysiske anstrengelser. Og uden udsigt til belønning svandt motivationen og lysten til motion.

Så måske er der en god forklaring på, hvorfor nogle af os synes mindre motiveret til at motionere end andre. Studiet synes ihvertfald at forklare, hvorfor nogle af os har så svært ved at komme op af sofaen, og det kan samtidig blive den hidtil bedste undskyldning for at blive liggende. Men har man mistanke om, at den manglende lyst skyldes ens sammensætning af gener, så kan man jo også vælge at se det som en udfordring. For hvem gider finde sig i, at generne skal bestemme om man skal leve et langt og sundt liv?
Måske kan studiet hjælpe os med at acceptere, at det genetiske ophav, for nogens vedkommende kan betyde, at der skal ydes lidt mere, før man belønnes med dopamin-eufori. Med det in mente, kan man overveje hvorvidt der fx skal holdtræning eller en fastlagt træningsplan til at holde fast i træningen, og så er det måske også en god idé, at sørge for, på anden vis, at belønne sig selv for indsatsen.

Hold motivationen oppe med en fitness tracker

Mangler man motivation og vedholdenhed, så kan en fitness tracker være et godt værktøj. Mens disse små aktivitetsmålere efterhånden er standardudstyr blandt sportsudøvere, så kan det, for den almindelige motionist, forekomme en smule overdrevet ligefrem at have en tracker siddende på håndleddet 24-7. Ikke desto mindre, så byder de nyeste fitness trackere på rigtig mange smarte og gennemtænkte funktioner, som også kan hjælpe og motivere almindelige motionister til at få bevæget sig mere i hverdagen.

De nyeste fitness trackere kan, ud over at registrere dine skridt, også genkende og registrere hvilken form for træning, du er i gang med. Din tracker kan således blive den motivation, du har brug for, hvis du drømmer om at komme i gang med nye motionsformer og aktiviteter som fx løb, cykelture, dans, aerobic træning og svømning.

Med en fitnesstracker kan du, i den udstrækning du finder det motiverende, sætte dine personlige mål for såvel din motion og kost som din søvn, og du kan indstille din tracker til at minde dig om, at du skal bevæge dig og dermed reducere den stillesiddende tid.

Sundhed
Kan man være genetisk disponeret for overvægt?

Føler du ikke, at din krop afspejler, hvad du spiser – og ikke spiser – mens andre ser ud til at slippe markant nemmere afsted med deres madvaner? Kan din overvægt simpelthen være genetisk betinget?

Ja. Hvis kiloene er særligt genstridige, selvom du følger de almindelige sundhedsråd, kan...

Læs mere
Sundhed
Døjer du med urindryp?

Stressinkontinens i form af ufrivillige urindryp, er en yderst udbredt lidelse, som forekommer blandt kvinder i alle aldre. Lidelsen ses hyppigst blandt kvinder over 30 år, hvor op mod hver fjerde døjer med problemet. Alligevel er stressinkontinens et tabu, og måske derfor går mange kvinder rundt i...

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem balanceevne og levetid

Kan du stå på ét ben og holde balancen i 10 sekunder? En videnskabelig undersøgelse bragt i det anerkendte britiske tidsskrift, British Journal of Sports Medicine, viser at folk i alderen 50 til 75 år, der ikke kan holde balancen på ét ben i 10 sekunder, har næsten dobbelt så stor risiko for at dø...

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget...

Læs mere
Sundhed
Invitation til Brysternes Motionsdag

I Danmark lever lige knap 74.000 kvinder med brystkræft. Støt Brysterne inviterer for tredje år i træk til Brysternes Motionsdag den 11. september for at støtte op om de mange kvinder og pårørende, der hver dag har sygdommen inde på livet.

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeut: Derfor kan din vægt være tung at danse med efter de 40

Sandhedens time er kommet. Du stiller dig frygtsomt på vægten, men ... hvorfor viser den stadig for mange kilo?! Du har jo gjort alt, hvad der plejer at virke, når du vil smide et par kilo, så hvorfor går vægten ikke nedad nu?

Læs mere
Sommer
Svimmelhed og hovedpine i varmen?

Med hedebølgen er det vigtigt at huske, at træthed, svimmelhed, forstoppelse og hovedpine, kan være symptomer på væskeunderskud. Ifølge anbefalingerne bør du drikke 1½ liter (ca. 8 glas) væske om dagen. Kroppen har ganske vist brug for ca. 2½ liter væske i døgnet, men den ene liter får du tilført...

Læs mere
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Sommer
Generer varmen din søvn?

Sommeren er dejlig, men for nogle mennesker kan varmen føles så generende, at det går ud over deres velbefindende, og ødelægger nattesøvnen. Her får du en stribe tips til, hvordan du nemt afkøler kroppen, og får en rar og rolig nattesøvn.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Derfor skal du ikke tøve med<BR> at investere i en seng

Derfor skal du ikke tøve med
at investere i en seng

Økologisk vægmaling i smukke nuancer

Økologisk vægmaling i smukke nuancer

Toilettaske fra Derrière la Porte

Toilettaske fra Derrière la Porte

Veloursofa i okkerfarvet velour

Veloursofa i okkerfarvet velour

Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange...

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om...

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
ANNONCER
^