how to write an essay with a thesis need someone to do my homework
Nye plejende vinterfavoritter
Dameur Bering Classic
Stribet sengetøj
Spisebordsstole til Sverige
Kategori: Sundhed
Guide: Sådan tager I p-pille-snakken

De færreste kvinder glæder sig nok til at skulle have den første ’p-pillesnak’ – hvad enten de er mødre eller døtre. For hvordan tager man lige initiativ til den, og hvad synes modparten om det at tale om sex og prævention? Her er en guide, baseret på en undersøgelse blandt 730 yngre kvinder, der bruger p-piller, og 302 mødre til unge p-pillebrugere.

"Ved min mor overhovedet, at jeg har sex?", "Bliver min datter pinligt berørt, når jeg spørger, om hun bruger prævention?" Der kan være mange barrierer for både mor og datter, når det kommer til snakken om prævention, for de flestes vedkommende p-piller, som er den mest udbredte af slagsen. Men i en ny undersøgelse ytrer mødrene og døtrene nu selv deres mening om, hvordan snakken skal tages – og hvad den må handle om. 

Mødre: Sådan tager I snakken

 • Bryd isen. Du skal tage initiativ til snakken! 68 % af mødrene og 70 % af pigerne synes, at det ansvar ligger på dine skuldre, så overvind dig selv og tag hul på snakken.
 • Respekter din datters grænser. 41% af pigerne synes, at en mor skal respektere, hvis hendes datter ikke har lyst til at tale om emnet. Så lyt og vent evt. til en anden dag.
 • Hold sex uden for. Sex-snak og præventionssnak skal ikke blandes. En tredjedel af pigerne ønsker ikke at tale om sex, når de taler om p-piller med deres mor. Måske giver det dig også lidt mere mod på snakken, at du ikke behøver at få de intime detaljer fra skolefesten også…
 • Vær en god rådgiver. Din datter har brug for din hjælp, når hun skal vælge det bedste p-pille-mærke. Det mener 46 % af pigerne – og husk i den forbindelse at fortælle hende, hvis der er tilfælde af blodpropper i den nærmeste familie.
 • Spørg ind til din rolle. Du har måske en idé om, at du skal med din datter til lægen? Spørg hende lige, hvad hun mener – kun en fjerdedel af pigerne og knap en tredjedel af mødrene synes, at mor skal med til lægen.
 • Regn med at du skal betale. Knap halvdelen af de adspurgte mødre oplyser, at være indstillet på at betale for deres døtres p-piller – i hvert fald indtil pigerne er 18 år. Hvad er du?  

Døtre: Sådan tager I snakken

 • Giv din mor en fin hentydning om at hun bør tage initiativ til snakken. I er enige om, at det er hendes ansvar, men måske er hun bange for at opføre sig pinligt? Hjælp din mor, hvis hun er lidt gammeldags.
 • Sæt grænser. 41% af de adspurgte piger synes, at en mor skal respektere, hvis hendes datter ikke har lyst til at tale om prævention. Det er ok, hvis du også har det sådan – bed hende om at tage emnet op en anden dag, og kom gerne med et forslag til hvornår.
 • Din mor behøver ikke vide alt. Bare fordi I skal snakke om prævention, behøver du ikke indvie din mor i alle dine sex-eskapader. Omkring en tredjedel af både døtre og mødre bryder sig generelt ikke om at blande de to ting sammen, og hvis du er enig, så slipper du også for at det bliver rigtig pinligt, når din mor vil være solidarisk og dele et par minder fra hendes egen ungdom med dig
 • Tag imod din mors hjælp. Bed om din mors hjælp til at vælge det bedste p-pille-mærke. Det er en tredjedel af mødrene indstillet på – så mon ikke din mor også gerne guider dig i p-pille-junglen? Og husk i den forbindelse at spørge hende, om der har været tilfælde af blodpropper i den nærmeste familie.
 • Vær ærlig om dine forventninger. Der er flere mødre end døtre, der synes, at mor skal med til lægen. Husk at være ærlig, så din mor ikke tropper op i venteværelset, hvis du ikke ønsker det – eller hvis du faktisk ønsker én at følges med.
 • Få mor til at betale. De fleste piger betaler gerne selv deres p-piller – mens næsten halvdelen af mødrene er indstillet på at betale for deres døtres p-piller, i hvert fald indtil pigerne er 18 år. Hvorfor ikke spørge din mor direkte, om hun vil betale for dig? Det er jo også i hendes interesse, at du ikke bliver gravid endnu, og at du får de bedste p-piller.

Når man overvejer p-piller, skal man ifølge Professor Øjvind Lidegaard fra Rigshospitalet, have følgende med i sine overvejelser: 

Husk hos lægen

 • At få målt blodtryk, hvis brugeren af p-piller er over 25 år.
 • At få en type p-pille med 2. generations gestagen, kombineret med lavest mulig dosis østrogen.
 • At fortælle, hvis nogen i jeres nærmeste familie (forældre, bedsteforældre, søskende) har haft blodpropper, især i en ung alder (under 50 år).

Værd at vide om p-piller

 • Sikker prævention: P-piller er en af de sikreste former for prævention – og er derfor også meget udbredt. P-piller giver 99 % sikkerhed mod at blive gravid, hvis de tages korrekt.
 • Hvem kan tage p-piller: P-piller egner sig bedst til kvinder under 35 år, som ikke ryger eller har forhøjet blodtryk, sukkersyge, migræne, hjertesygdomme, leversygdomme, brystkræft eller har haft blodpropper eller årebetændelse.
 • Risiko for blodpropper: P-piller indebærer en øget risiko for at få blodpropper. Risikoen er dog lav, og at være gravid giver en langt højere risiko for blodpropper end at tage p-piller. Derfor er p-piller stadig en god og sikker præventionsform.
 • Vælg den bedste p-pille: Der findes mange forskellige typer af p-piller, og p-piller opdeles i såkaldte generationer. De piller, der giver lavest risiko for blodpropper, er 2. generations p-piller med gestagenerne norgestimat eller levonorgestrel i kombination med lavest mulig dosis østrogen. Som førstegangsbruger af p-piller er det denne type piller, der anbefales af Sundhedsstyrelsen.
 • Kend symptomerne: Det er vigtigt at kende symptomerne på en blodprop, hvis man tager p-piller. Kun derved kan man reagere i tide. De primære symptomer på en blodprop i lungen er pludselige brystsmerter og vejrtrækningsbesvær. Oplever man ét eller begge symptomer, skal man kontakte en læge med det samme. 
Sundhed
Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den...

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,...

Læs mere
Sundhed
Børnepsykolog Charlotte Diamant: Forældres helbredsangst påvirker barnet

Danskerne søger i stigende grad efter helbredsmæssig information på internettet til private formål. Mens det i år gælder for næsten hver tredje dansker, gjaldt det for fem procent færre i 2018, og for ti år siden var det kun lidt mere end hver anden, der søgte efter helbredsmæssig information...

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeuten: Kostens forunderlige effekt på kolesteroltallet

Fedtet har længe været skurken, når kolesterolniveauet bliver for højt. Et af sundhedsmyndighedernes råd er derfor, at du skærer ned på fedt. Men i den ernæringsvidenskabelige verden er der bred enighed om, at kolesterolet fra kosten faktisk ikke har meget indflydelse på mængden af kolesterol i...

Læs mere
Sundhed
Forskning: Viden om hvidløg og sundhed

Udover at tilføje en delikat løgsmag til maden, og være en fremragende kilde til vitamin B6, vitamin C og mineraler, så har hvidløg gennem tiden været kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber. I Mellemøsten og den østlige del af Asien har hvidløg ifølge historikere, været anvendt til behandling...

Læs mere
Sundhed
Er svesker en superfood?

Svesken er spækket med så mange gode næringsstoffer, at den hører med blandt superfood som chiafrø, gojibær eller broccoli. Her er 5 interessante grunde:

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Sundhed
Lugtesansen er kroppens hurtigste advarselssystem

Har du svært ved at skjule dit ubehag, når din næse opfanger en dårlig lugt, så findes der en god forklaring.

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens?

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Spisebordsstole til Sverige

Spisebordsstole til Sverige

DroneRune plakat

DroneRune plakat

2 beautyprodukter du må prøve!

2 beautyprodukter du må prøve!

Dameur Bering Classic

Dameur Bering Classic

Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange...

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om...

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^