year 6 homework help phd thesis poverty reduction
Sofapude i okkergul uld
Juletræ House Doctor
Berber gulvtæppe
Toilettaske fra Derrière la Porte
Kategori: Sundhed
Gennembrud i stamcelleforskning

Stamcelleforskere er, med en banebrydende opdagelse, et lille skridt nærmere på at kunne benytte stamceller i forbindelse med behandling af f.eks. Alzheimers syge og hjerteproblemer.

Matthias Mann, 44 år og professor ved Syddansk Universitet står i spidsen for forskning der på sigt få revolutionerende betydning for behandlingen af patienter med eksempelvis Alzheimer og hjerteproblemer


Lægevidenskaben har længe forsøgt at bruge stamceller og deres unikke evner til at erstatte ødelagte eller mistede celler hos syge patienter. Men trods alle stamcellernes gode evner, har manglende kendskab til dem gjort det svært at udnytte deres potentiale optimalt.

Nu har en forskergruppe fra Institut for Biokemi og Molekylær Biologi på Syddansk Universitet gjort en banebrydende opdagelse, der kan få stor betydning for fremtidens behandlinger af sygdomme og skader.

Gruppen har analyseret stamcellernes proteiner og vist, hvilke af disse proteiner, der bliver aktive, når stamcellerne udvikler sig.

”Dermed kan vi i langt højere grad påvirke stamcellerne og styre den måde, de arbejder på. Det kan på sigt få revolutionerende betydning for behandlingen af patienter med eksempelvis Alzheimer og hjerteproblemer, fortæller professor Matthias Mann, der har stået i spidsen for forskningen.

Resultaterne gør sig samtidig bemærket ved at være et enestående eksempel på, hvordan proteinforskning og klinisk forskning kan forenes med store resultater til følge. Den teoretiske viden om stamceller er nemlig allerede blevet afprøvet i praksis på universitets Medicinsk Bioteknologiske Center, hvor specialister har brugt metoden til at genskabe knogler hos mus.

”Tidligere har det nærmest været ”black magic”, hvordan stamcellerne udviklede sig til for eksempel knogler til en ny finger hos en mand, der har mistet sin tommelfinger i en arbejdsskade. Nu har vi redskaberne til at forstå og effektivisere denne proces - og i fremtiden at overføre denne viden til andre områder, og dermed blive bedre til at skabe hjerneceller, hjerteceller eller hvad en patient nu måtte have brug for,” forklarer Mann.

Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,...

Læs mere
Sundhed
Tag testen: Har du øget risiko for syreskader?

Isninger i tænderne, små stykker af tænder, der brækker af, slidte og let misfarvede tænder, kan være tegn på, at du har syreskader på tænderne. Og meget tyder på, at flere danskere har fået syreskader. Ifølge Tandlægeforeningen rapporterer halvdelen af landets tandlæger at de har fået flere...

Læs mere
Sommer
Sådan undgår du dehydrering

Mennesket består af mellem 50 og 75% vand. Uden en jævn tilførsel af vand, fungerer krop og hjerne ikke optimalt. Dehydrering kan medføre hovedpine og utilpashed, og i alvorlige tilfælde være livstruende.

Læs mere
Sundhed
Europas cykelnation cykler i sommerferien

Rundt omkring i verden bliver Danmark ofte forbundet med at være en cykelnation, og det renommé er selvfølgelig kun blevet yderligere forstærket af sommerens Tour de France.

Ifølge transportvaneundersøgelsen bliver 15 procent af alle ture i Danmark foretaget på cykel, og det har jo, som alle ved,...

Læs mere
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden...

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og...

Læs mere
Sundhed
Stort studie: Kan et højt niveau af antioxidanter reducere risikoen for demens?

Mennesker med højere niveauer af antioxidanter i deres blod kan være mindre tilbøjelige til at udvikle demens. Det skriver forskere fra National Institute on Aging i Baltimore på baggrund af en omfattende undersøgelse af 7.283 mennesker gennem 16 år.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden...

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige. Men der findes, som bekendt, også den...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Julepynt Xmas var

Julepynt Xmas var

Hvordan finder man<BR> de bedste bøger til kvinder?

Hvordan finder man
de bedste bøger til kvinder?

Adventskalendere til ham og hende

Adventskalendere til ham og hende

Serveringsbakker

Serveringsbakker

Nye Bøger
Shopping
JULEMARKEDER 2022
^